SONDAJ UNICEF Tinerii sunt optimişti în legătură cu viitorul planetei

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea #Mediu / 19 noiembrie 2021

Tinerii sunt optimişti în legătură cu viitorul planetei

Tinerii cred că lumea poate deveni un loc mai bun, ne arată un sondaj realizat de UNICEF. Printre avantajele tinereţii se numără şi optimismul, dar trebuie remarcat faptul că actuala generaţie de adolescenţi şi tineri nu este deloc una naivă. Copiii şi tinerii sunt cu 50% mai înclinaţi decât persoanele mai în vârstă să creadă că lumea se transformă într-un loc mai bun cu fiecare generaţie, potrivit unui nou sondaj internaţional realizat de UNICEF şi Gallup. Din sondaj reiese şi faptul că tinerii cred într-o proporţie mai mare că viaţa copiilor s-a ameliorat, o majoritate covârşitoare considerând că serviciile medicale, educaţia şi siguranţa fizică de care se bucură copiii de astăzi sunt la un nivel mai ridicat decât în cazul generaţiei părinţilor lor. Totuşi, în ciuda optimismului lor, tinerii nu sunt nicidecum naivi, aşteptându-se la acţiuni împotriva schimbărilor climatice, exprimând scepticism faţă de informaţiile pe care le accesează pe reţelele de socializare şi luptându-se cu stări de depresie şi anxietate. Aceştia se consideră cetăţeni globali într-o proporţie mult mai mare decât persoanele mai în vârstă şi îmbrăţişează mai uşor ideea cooperării internaţionale în lupta împotriva unor ameninţări precum pandemia de COVID-19. Directorul Executiv al UNICEF Henrietta Fore a declarat: "În prezent, lumea are nenumărate motive de pesimism: schimbările climatice, pandemia, sărăcia şi inegalitatea, creşterea neîncrederii şi răspândirea naţionalismului. Dar iată şi un motiv de optimism: copiii şi tinerii refuză să privească lumea prin lentilele întunecate ale adulţilor. Faţă de generaţiile mai în vârstă, tinerii lumii îşi păstrează speranţa, au o perspectivă mult mai globală şi sunt hotărâţi să transforme lumea într-un loc mai bun. Tinerii din zilele noastre îşi fac griji pentru viitor, dar se consideră parte a soluţiei".

Sondajul din cadrul proiectului Changing Childhood este primul de acest gen care caută să afle părerea mai multor generaţii despre lume în general şi despre ce înseamnă să fii copil în zilele noastre. Acesta a inclus peste 21.000 de persoane din două grupe de vârstă (15-24 de ani şi 40 de ani şi peste), provenind din 21 de ţări. S-au realizat sondaje reprezentative la nivel naţional în ţări din toate regiunile - Africa, Asia, Europa, America de Nord şi America de Sud - şi din toate categoriile de venit.

În medie, aproape de două ori mai mulţi tineri (39%) decât persoane mai în vârstă (22%) se consideră ca făcând parte din comunitatea mondială mai mult decât din propria naţiune sau comunitate locală. Cu fiecare an adăugat la vârsta respondentului, ponderea persoanelor care se consideră cetăţeni globali scade, în medie, cu aproximativ un procent. Sondajul - realizat în timpul pandemiei - remarcă de asemenea faptul că tinerii şi copiii au, în general, mai multă încredere în guvernele ţărilor lor, în oamenii de ştiinţă şi în presa internaţională ca surse de informaţii fiabile.

Sondajul arată că tinerii de astăzi sunt conştienţi de problemele cu care se confruntă lumea: " Majoritatea tinerilor identifică o serie de riscuri serioase la care sunt expuşi copiii în mediul online, precum vizionarea de conţinut violent sau explicit din punct de vedere sexual (78%) sau bullying-ul (79%). Doar 17% dintre tineri spun că au "multă" încredere în platformele sociale în ceea ce priveşte furnizarea de informaţii fiabile. În timp ce 64% dintre tinerii din ţările cu venituri mici şi medii cred că, la maturitate, copiii din ţara lor vor avea o situaţie economică mai bună decât cea a părinţilor lor, tinerii din ţările cu venituri mari cred într-o mică măsură în progresul economic. În aceste state, mai puţin de o treime dintre tinerii respondenţi afirmă că, la vârsta maturităţii, copiii din zilele noastre vor avea o situaţie economică mai bună decât cea a părinţilor lor. Peste o treime dintre tineri declară că se simt adesea nervoşi sau anxioşi şi aproape unul din cinci spune că se simte deseori deprimat sau are un interes scăzut pentru orice fel de activitate. În medie, 59% dintre tineri declară că, în zilele noastre, copiii sunt supuşi presiunii de a reuşi mai mult decât părinţii lor în copilărie".

Sondajul constată şi faptul că tinerii vor să vadă progrese mai rapide în lupta împotriva discriminării, mai multă cooperare între ţări şi să fie ascultaţi de către factorii de decizie. Sondajul identifică anumite zone în care se remarcă o puternică aliniere între generaţiile tinere şi cele mai în vârstă - în special referitor la climă, importanţa educaţiei, cooperarea internaţională şi implicarea copiilor. La polul opus, optimismul, abordarea dintr-o perspectivă globală şi recunoaşterea progreselor istorice reprezintă câteva dintre clivajele cele mai profunde.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb
PrevNext
LuMaMiJoViSaDu
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031