Cel puţin jumătate dintre cei 250 de operatori de jocuri de noroc existenţi în România, nu au la ora actuală capacitatea să îşi achite taxele trimestriale de licenţiere a aparatelor şi riscă închiderea afacerii, a declarat marţi Sorin Georgescu, preşedinte Asociaţiei Organizatorilor de Sloturi (Romslot), confor news.ro.
"Din cei 250 operatori de jocuri de noroc existenţi în România, cel puţin jumătate dintre ei nu au la ora actuală capacitatea să îşi achita taxele trimestriale de licenţiere a aparatelor şi riscă închiderea afacerii. Sunt taxe de ordinul sutelor de milioane de euro. Industria jocurilor de noroc este singura industrie cu evaziune fiscală 0. Nu cerem altceva decât program normal de funcţionare, să putem susţine economia şi angajaţii", a declarat Sorin Georgescu, preşedinte Romslot.
El subliniază că unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat, industria jocurilor de noroc, se prăbuşeşte.
"Pe subiectul Covid, sălile de jocuri de noroc au două avantaje majore în comparaţie cu restaurantele, terasele şi cluburi: slot machines înseamnă activitate solidară, tu şi aparatul, fără prieteni, familie, amici. Al doilea avantaj: sălile sunt supravegheate video, deci în orice moment se poate realiza o o anchetă epidemiologică pentru a vedea cu cine au intrat în contact angajaţii sau clienţii", mai spune reprezentantul asociaţiei.
Afacerile în industria jocurilor de noroc din România sunt la cel mai mic nivel din ultimele 12 luni, afirmă el, vorbind despre o scădere de 55,9% a cifrei de afaceri, scădere care are două mari efecte: taxe imposibil de plătit pentru jumătate dintre operatorii licenţiaţi şi concedieri iminente.
Taxele anuale depăşesc 600 de milioane de euro.
"Deşi niciun client nu a fost infectat cu virusul Covid-19, iar autorităţile medicale admit că sălile de jocuri de noroc prezintă cel mai scăzut risc de infectare cu virusul Covid-19, Executivul nu a luat în calcul solicitarea industriei pentru modificarea programului de lucru, în ciuda unor venituri mult mai mari pentru bugetul de stat. Industria are 45.000 de angajaţi, iar angajaţii ne întreabă în permanenţă dacă au locul de muncă pus în pericol. Sunt 20.000 de angajaţi care trebuiau să lucreze pe tura de noapte, dar sălile sunt închise noaptea. Cei 20.000 de angajaţi reprezintă o problemă majoră pentru stat în contextul în care sunt tineri cu vârsta între 18 şi 24 de ani. Pierderea locului de muncă pentru cei mai mulţi dintre aceşti angajaţi e reprezentată de emigrare", a declarat Ioana Bazavan, director general MaxBet România.
Potrivit acesteia, închiderea sălilor de jocuri de noroc înseamnă şi o lovitură puternică pentru industria de real estate, deoarece industria este al treilea mare jucător în închirierea de spaţii comerciale după magazine alimentare şi farmacii.
La fiecare leu pe care industria jocurilor de noroc îl produce, industriile conexe generează 5 lei. Industriile conexe sunt HoReCa, It&C, securitate, spun reprezentanţii industriei.