Majoritatea producătorilor de produse de panificaţie nu aprobă ambalarea acestora, după cum ne-a spus Aurel Popescu, preşedintele ROMPAN, care apreciază că ambalajele presupun şi un termen de valabilitate prelungit al pâinii, respectiv un produs cu un plus de ingrediente care să prelungească durata de valabilitate.
De altă părere este, însă, Sorin Mierlea, preşedintele Asociaţiei InfoCons, care consideră că, "în primul rând din punct de vedere moral şi al securităţii şi siguranţei alimentare, când discutăm de manipulare pe zona de pâine, este extrem de important ca aceasta să fie ambalată".
Sorin Mierlea ne-a explicat: "Pe de o parte, ambalajul asigură o securitate sanitară pentru produsul pe care îl achiziţionăm. De asemenea, pe acel produs putem avea informaţiile utile despre pâinea respectivă, care de cele mai multe ori se regăsesc ca etichetă pe raftul produsului respectiv, iar după ce cumpărăm pâinea neambalată şi ajungem cu ea acasă, ceilalţi membri ai familiei nu au acces la toate informaţiile. Astfel, ambalajul aduce un plus pentru produsul respectiv, mai ales pentru cei care au diferite probleme de sănătate, întrucât, în ultima perioadă, pâinea este din ce în ce nai variată - cu seminţe, fără seminţe, cu diferite alte ingrediente - şi este important să aibă acest tip de informare. Până la urmă, pe partea de securitate şi siguranţă alimentară, mai ales după o pandemie globală care ne readuce în atenţie ce înseamnă problemele de microbiologie, cred că ambalajul este un lucru normal şi de dorit. De multe ori vedem manipularea unor produse de panificaţie care au căzut pe jos - se iau în mână, se transportă în codiţii improprii, în maşini care nu sunt securizate din punct de vedere al transportului produselor agro-alimentare, astfel încât este preferabil ca aceste produse să fie ambalate, chiar dacă vorbim de acel tip de ambalaj din hârtie".
Sorin Mierlea ne-a spus că în nicio ţară europeană nu vom găsi pâine neambalată: "Ar trebui să avem şi noi, ca în alte ţări, o normă care să fie respectată. Într-o ţară în care problema fiscalităţii şi fiscalizării produselor de panificaţie şi evaziunea sunt destul de mari, odată cu reducerea TVA la pâine, ambalajele pot să aducă un plus pentru autorităţile publice.
Astfel, vom avea produse mai sigure, mai conforme şi mult mai lipsite de tot ceea ce înseamnă partea de manipulare, care ar putea să ridice semne de întrebare. Am văzut reclame la diverse branduri care spun că pâinea lor este mai bună pentru că este manipulată în ambalaj. Acest tip de mesaj într-o astfel de perioadă cred că ar fi un plus pentru fiecare producător. Dacă ne uităm în vest, chiar de la graniţa cu Ungaria, majoritatea produselor sunt ambalate. Eu cred că este o obligaţie neceasară şi pentru România să venim cu produse conforme, sigure pentru consum, la un standard de calitate importantă, pentru că până la urmă suntem consumatori europeni şi ne-am dori ca produsele pe care le consumăm, indiferent că suntem la Paris, la Bucureşti sau la Budapesta, să aibă acelaşi standard de calitate, aceleaşi norme.
Dacă ne uităm pe legislaţie, această conformizare a unor tipuri de produse ar trebui să devină obligatorii şi în România".
Preşedintele InfoCons susţine că, din acelaşi motiv, discutăm de produsele cu dublu standard, de diferenţierea anumitor tipuri de produse din diferite state şi consideră că ţara noastră, după această pandemie, ar trebui să ia în calcul un tip de legislaţie care să presupună o obligativitate pentru toate tipurile de pâine. Domnia sa mai consideră: "Tot timpul s-a pus problema că ambalarea produselor de panificaţie ar presupune un cost crescut pentru pâine. Eu cred că pâinea ambalată nu înseamnă un cost suplimentar, când discutăm despre ceea ce înseamnă partea de evaziune fisală în acest domeniu şi mai ales partea de conformitate din punctul de vedere al normelor sanitare şi pentru ceea ce înseamnă normele de consum. Cred că trebuie să eliminăm orice tip de suspiciune care ar putea interveni şi să nu mai discutăm de produse care ar putea fi susceptibile de manipulare improprie".
Sunt foarte mulţi producători în zona rurală care produc pâine şi o livrează în proximitate, ne-a precizat Sorin Mierlea, apreciind că o normă obligatorie care să prevadă ambalarea produselor de panificaţie ar putea însemna şi pentru aceştia o conformizare.
Ambalajele tuturor produselor agro-alimentare este obligatoriu să îndeplinească normativele privitoare la faptul că nu trebuie să existe un transfer de la ambalaj la produsul respectiv, adică ambalajele să fie strict pentru produsele agro-alimentare, ne-a mai explicat preşedintele asociaţiei de consumatori. Acesta a completat că, pe etichetă, nu există detalii despre ambalaj, ci doar despre produs, iar dacă ambalajul nu este unul alimentar, atunci trebuie sesizate autorităţile care monitorizează acest domeniu, pentru a elimina respectivul ambalaj din piaţă.