Sorin Minea: "Nu ştiu dacă exportul de animale vii va fi rentabil"

Ziarul BURSA #Companii / 28 septembrie 2016

Măsura prin care România va putea relua exportul de porci vii în Uniunea Europeană (UE) este una foarte bună, însă mă întreb dacă avem efectivele necesare pentru a asigura şi cererea pentru piaţa internă, a susţinut, ieri, directorul executiv al Asociaţiei Române a Cărnii (ARC), Dana Tănase, într-o conferinţă de specialitate, potrivit Agerpres.

Domnia sa a explicat: "Este o măsură (reluarea exportului de porci vii în UE, n.r.) pe care o aşteptam de foarte mult timp şi care va face ca produsele preparate din carnea provenită de la porcii din România să existe pe mesele consumatorilor din Uniunea Europeană. Aici mă gândesc la cârnaţii proaspeţi, mult căutaţi de comunităţile româneşti din Italia, Spania, dar şi despre faimoşii mici. Vizavi de exportul de porci vii, spun că măsura este foarte bună, însă stau şi mă întreb dacă avem efectivele ca să asigurăm şi necesarul de carne pentru piaţa internă. Ştim foarte bine că aducem foarte multă carne din statele membre. Spun, însă, că măsura este binevenită, o aşteptam de foarte mult timp. Poate că exportul de porci vii va fi rentabil pe alte relaţii, nu neapărat în spaţiul comunitar, şi mă gândesc la China, care şi-a exprimat intenţia în acest sens".

La rândul său, preşedintele Federaţiei Patronatelor din Industria Alimentară - Romalimenta, Sorin Minea, a punctat că, la ora actuală, România importă peste 300.000 de capete de porcine, iar cât priveşte reluarea exportului de porci vii "s-ar putea să fie o afacere, dar întrebarea este: Cine va cumpăra?".

Minea a precizat: "La ora actuală, România importă peste 300.000 de capete de porcine. Importă pentru că genetica «Marca România» e sublimă, dar lipseşte. Deci, noi importăm porcii pentru a ne face marfa. Cantitatea de carne de porc de pe piaţa internă este undeva la 60 - 65% şi sunt un om darnic... Eu spun că este sub 60%... Carnea asta se duce proaspătă, în general, pe piaţă. Pentru mezeluri, se cumpără carne din afară. S-ar putea ca exportul de porci vii să fie o afacere, dar întrebarea mea banală este: Cine va cumpăra? Pentru că să trimitem porci maturi de aici până în Germania, personal mă îndoiesc profund, fiindcă preţul va creşte. Poate facem un schimb cu Ungaria sau cu Bulgaria, pentru că altceva nu avem ce să facem (...) Nu ştiu dacă exportul de animale vii va fi rentabil. Personal, nu cred, dar dă bine...".

În ceea ce priveşte pesta porcină, reprezentantul Romalimenta a menţionat că România este liberă de acest flagel, iar pe plan naţional, atunci când se vorbeşte despre creşterea porcilor, probleme majore sunt cu târgurile sau pieţele în care se vând porci vii şi cu păşunatul animalelor.

Reprezentantul Romalimenta a spus: "Teoretic, la ora actuală, Comunitatea Europeană este liberă de pestă porcină. România este liberă de pestă porcină. Interzicerea transportului de porc viu între ţările comunitare a fost, dintotdeauna, un abuz. Atât timp cât ţin sub control şi nu fac vaccinare, nu înţeleg de ce s-ar lua acea măsură. În Germania, de exemplu, există pestă şi a existat dintotdeauna şi tot a făcut exporturi, la fel şi în Lituania. România a făcut o greşeală acum mulţi ani când a reluat vaccinarea. La ora actuală, pesta porcină este o marotă. Să ne ferească Dumnezeu de cea africană! În rest, România are o singură problemă când ne referim la creşterea porcului: târgurile şi pieţele, respectiv păşunatul animalelor vii. Cu toate acestea, nu avem nicio problemă cu pesta porcină, repet".

La jumătatea lunii septembrie, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, anunţa că România va putea exporta porci vii în Uniunea Europeană începând din octombrie 2016, trecerea ţării în anexa I a Deciziei europene fiind votată pe 14 septembrie 2016 în unanimitate în Comitetul Permanent Veterinar al Comisiei Europene, fără a fi cerute garanţii suplimentare.

Crescătorii de porci din România au solicitat, în repetate rânduri, deblocarea comerţului cu porcii vii către Uniunea Europeană în condiţiile în care ţara noastră este teritoriu liber de pestă porcină clasică de peste opt ani, iar aceştia se află într-o situaţie dificilă din cauza crizei generale a sectorului european al cărnii de porc determinat de embargoul rusesc la importurile de carne de porc din Europa. Numai în ultimul an pierderile au fost estimate la peste 40 de milioane de euro.

Livrările de carne şi produse procesate din carne de porc provenind de la firme româneşti au fost interzise pe piaţa Uniunii Europene din anul 2003, întrucât România folosea vaccinarea porcilor pentru eradicarea pestei porcine clasice.

Ladoşi(APCPR): "Doar 40% din fermele comerciale din România vor putea exporta porci vii în UE"

Crescătorii de porci din România susţin că decizia obţinută recent din partea Comisiei Europene de a exporta porci vii în spaţiul comunitar este o "bătălie câştigată", însă este departe "de a fi câştigat războiul", deoarece la ora actuală doar 40% din fermele comerciale din România vor putea respecta condiţiile impuse.

"Este un eveniment remarcabil pentru România obţinerea acestei decizii pe baza unui proiect început în anul 2007. Au fost aproape două milioane de analize de sânge recoltate, a fost creat mai întâi un sistem canalizat care să permită fermelor să iasă la export cu carne, iar acum şi cu animale vii, dar finalul, capătul drumului, nu este aici. Ceea ce urmează este notificarea la OIE (Organizaţia Internaţională pentru Sănătatea Animalelor n.r.), această organizaţie internaţională la care se raportează toate statele membre atunci când fac comerţ cu animale sau produse de origine animală, iar acest lucru se va întâmpla în perioada imediat următoare", a declarat, marţi, preşedintele ANSVSA, Radu Roatiş, într-o conferinţă de presă.

Acesta a precizat că strategia Autorităţii pe viitor este legată de stabilirea certificatelor de import - export cu o serie de ţări din Orientul Mijlociu, unde România va putea poate exporta animale vii şi din alte specii.

"Am avut recent musafiri din Iordania, Qatar, Arabia Saudită, Kuweit şi în scurt timp lucrurile în ceea ce priveşte exporturile româneşti şi pe alte specii de animale vor duce la o balanţă pozitivă pentru ţara noastră. Acum suntem în plină procedură de lucru pe certificări şi aşezarea schimburilor bilaterale cu aceste state. În Iordania avem deja exportate peste un milion de capete de ovine", a precizat şeful ANSVSA.

În acest context, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), Ioan Ladoşi, a afirmat că decizia Comisiei Europene nu este încă într-o formă definitivă, iar acest lucru le permite să lucreze cu tehnicienii din ANSVSA pentru a vedea în ce fel lucrurile pot fi clarificate în acest document.

"Din perspectiva noastră această realizare este câştigarea unei bătălii, dar suntem departe de a fi câştigat războiul. Există această posibilitate care se deschide pentru fermierii români, dar conform condiţiilor din acest document doar 40% din ferme vor fi în măsură să respecte cerinţele respective din totalul fermierilor din Romania. Mai avem mult de lucru, mai ales pe măsuri tehnice care trebuie lămurite", a precizat Ladoşi.

Schemă de ajutor de minimis pentru producători mici şi medii de carne de porc

Ministerul Agriculturii are în vedere să mai aplice o schemă de ajutor de minimis pentru producătorii mici şi medii de carne de porc din România, a anunţat, marţi, ministrul Achim Irimescu.

Planul privind schema de minimis are loc în contextul crizei de carne de porc de la nivel european, care a dus la falimentul multor mici producători de la noi, a menţionat Irimescu.

"Mai întâi ar trebui să ne orientăm spre acoperirea consumului naţional. Să nu uităm că România e net importator, adică mai puţin exportă decât importă la carnea de porc, iar criza gravă din sectorul european al cărnii de porc de peste un an de zile a condus la falimentul foarte multor mici producători din România. În perioada următoare avem în plan să mai aplicăm o schemă de minimis, pentru a mai salva ce se mai poate salva din sectorul mic şi mediu producător din România", a declarat Irimescu la Palatul Parlamentului.

Bacteria Escherichia Coli verotoxigenă, identificată în carne de mici, caş proaspăt,

carne tocată şi carcasa de ovină

Patru probe din 115 prelevate din alimente au fost depistate cu Escherichia Coli verotoxigenă, respectiv în carne de mici, caş proaspăt, carne tocată vită şi carcasa de ovină, ulterior inspectorii sanitari veterinari efectuând controale oficiale la unităţile în care s-a depistat şi au fost comercializate produsele incriminate.

Potrivit unui comunicat al ANSVSA, în perioada 5 - 16 septembrie 2016, a fost depistată prezenţa Escherichia Coli verotoxigenă la o probă prelevată din carne de mici (amestec vită/oaie) găsită într-un restaurant din judeţul Giurgiu, la o probă recoltată din caş proaspăt, găsit la un centru de prelucrare lapte din judeţul Vaslui, cea de-a treia fiind depistată în carne tocată de vită, de la o carmangerie din judeţul Iaşi, iar ultima probă a fost luată de pe suprafaţa carcasei de ovine (test de sanitaţie), la un abator din judeţul Timiş.

"În perioada 05.09.2016 - 16.09.2016, în cadrul Planului Naţional de Control au fost prelevate şi analizate un număr de 115 probe, din următoarele categorii de produse: carne (sanitaţie carcasă bovine, carne tocată ovină, carne tocată vită, pastă de mici amestec, hamburger de mânzat, pulpă mânzat, pastramă din pulpă de vită, cârnaţi de casă amestec, antricot bovină) şi lapte şi produse din lapte (telemea oaie, telemea vacă, lapte crud vacă, caşcaval, lapte crud capră, smântână, caş proaspăt, brânză proaspătă de vaci, iaurt de vacă, brânză telemea de capră). Probele au fost recoltate din: abatoare, magazine alimentare, carmangerii, supermarketuri şi dozatoare de lapte", precizează ANSVSA.

Echipele de inspectori sanitari veterinari au prelevat probe, conform planificării, din judeţele Bucureşti, Cluj, Călăraşi, Botoşani, Iaşi, Timiş, Caraş Severin, Gorj, Brăila, Galaţi, Satu Mare, Covasna, Braşov, Suceava, Vaslui, Giurgiu, Maramureş, Neamţ, Vrancea, Dolj, Călăraşi, Buzău, Sălaj, Bistriţa Năsăud, Bacău, Alba, Vâlcea.

În acest context, Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene au efectuat controale oficiale la unităţile în care s-a depistat şi au fost comercializate produsele incriminate şi au dispus măsurile prevăzute în Planul Naţional de Control.

Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene vor face publice rezultatele analizelor pentru probele prelevate, precum şi măsurile dispuse în cadrul Planului Naţional de Control.

Planul Naţional de Control pentru determinarea prevalenţei Escherichia Coli verotoxigenă, care a fost demarat în data de 16 mai şi se va desfăşura până pe data de 31 decembrie 2016, presupune prelevarea şi analizarea de probe prelevate de pe suprafaţa carcaselor de bovine şi ovine, din carnea proaspătă de bovine şi ovine, din carnea tocată şi carnea preparată şi din laptele crud şi produsele din lapte crud. (A.G.)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb