Sorin Oprescu: ELCEN a crescut preţul gigacaloriei cu 10%

E.D.
Companii #Energie / 6 ianuarie 2015

Actualizare 15:15 ELCEN: Preţul gigacaloriei pentru populaţia din Bucureşti a crescut, ca urmare a deciziei ANRE

Preţul gigacaloriei pentru populaţie a crescut de la 1 ianuarie 2015, de la 166,169 lei pe gigacalorie, la 186,0567 lei pe gigacalorie, potrivit unei decizii a Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), informează un comunicat al Electrocentrale Bucureşti (ELCEN).

ELCEN reaminteşte faptul că preţul gigacaloriei este stabilit de către ANRE. La sfârşitul anului în curs, ANRE transmite producătorilor de energie termică tarifele de facturare a energiei pentru consumatorii casnici şi noncasnici pentru anul următor.

Conform Deciziei nr. 2827/17.12.2014, ANRE a reglementat preţul gigacaloriei ELCEN pentru 2015 astfel: 186,0567 lei/Gcal (respectiv 159,98 lei/MWh) pentru consumatorii casnici şi 216,690 lei/Gcal (respectiv 186,32 lei/MWh) pentru agenţii economici

Decizia ANRE a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2015.

Valorile preţurilor de referinţă pentru energia termică destinată consumatorilor casnici şi agenţilor economici, stabilite de către ANRE, se regăsesc în Ordinul nr. 109/29.10.2014, publicat în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 803/4.XI.2014.

---

Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) a crescut preţul gigacaloriei cu 10%, a anunţat astăzi, într-o conferinţă de presă, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu.

De această majorare sunt vizaţi bucureştenii branşaţi la sistemul public de termoficare.

Potrivit lui Oprescu, această decizie a fost luată de ELCEN, înainte de Crăciun, transmite stiripesurse.ro

"Consider nedreaptă decizia. Este îndreptată împotriva bucureştenilor. Pentru ca Primăria să poată acoperi majorarea de tarif cerută de ELCEN, trebuie să prevadă un plus 72,43 milioane lei, adică peste 16 milioane de euro", a declarat Oprescu.

"În ajun de Crăciun, pe data de 24 decembrie 2014, în zi nelucrătoare, RADET Bucureşti a primit de la SC Electrocentrale Bucureşti SA (ELCEN) o înştiinţare legată de majorarea tarifului de producţie a energiei termice, de la 1 ianuarie 2015. Prin decizia ANRE nr. 2827 din 17.12.2014 se majorează costul de producere a gigacaloriei cu 10,2 %. Asta înseamnă o creştere de cost al producţiei de energie termică de la 168,8 lei, la 186 lei, cu TVA inclus", transmite Sorin Oprescu.

Potrivit acestuia, RADET anunţă că nu a cerut o majorare a costului de transport şi distribuţie a energiei termice, ceea ce înseamnă că, în costul total al preţului/gigacalorie, majorarea este de 5%.

"Deşi Primăria Municipiului Bucureşti, în încercarea de a crea o protecţie a nivelului de trăi al populaţiei, subvenţionează peste 50% din costul total al gigacaloriei, autorităţi ale statului nu colaborează, nu fundamentează costurile, se aventurează pe un teren periculos, încărcând dările populaţiei nejustificat, punând în dificultate peste 1,4 milioane de abonaţi la sistemul centralizat de încălzire, exact în perioada în care frigul determina costuri mari ale facturilor la întreţinere", consideră primarul general al Capitalei.

Primarul general a precizat că municipalitatea nu a fost consultată şi nici măcar informată de către ELCEN de această creştere de tarif, iar reprezentanţii RADET au anunţat că nu au cerut o majorare a costului de transport şi distribuţie a energiei termice.

Sorin Oprescu a precizat că populaţia nu va resimţi majorarea tarifului pentru gigacalorie, municipalitatea urmând să suporte, "până la lunile calde", banii necesari pentru acoperirea creşterii anunţate de ELCEN.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9740
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5032
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3246
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.2626

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb