SORIN STOICA, CEO ETURIA "Omenirea nu a suferit niciodată atât de mult din lipsă de libertate aşa cum se întâmplă acum"

A consemnat ADELINA TOADER
Ziarul BURSA #Companii / 13 aprilie 2020

"Omenirea nu a suferit niciodată atât de mult din lipsă de libertate aşa cum se întâmplă acum"

"Estimăm că va scădea numărul celor care îşi vor permite o vacanţă din cauza impactului economic" În 2020 industria turismului va înregistra o scădere de 25-40%, faţă de 2019

Industria turismului a fost printre principalele victime ale pandemiei de coronavirus şi, din păcate, nimeni nu ştie cu exactitate când va fi sigur pentru turişti să-şi reia vacanţele şi călătoriile.

2020 va înregistra o scădere cuprinsă între 25 şi 40%, faţă de cifrele anului 2019, estimează Sorin Stoica, CEO agenţiei de turism specializate pe vacanţe exotice, Eturia.

Domnia sa ne-a acordat un interviu în care ne-a vorbit despre cum face faţă Eturia actualei crize, despre măsurile pe care le consideră necesare pentru ajutorarea industriei, dar şi despre cum vor arăta vacanţele odată cu sfârşitul pandemiei de coronavirus.

Reporter: Industria turismului începuse anul în forţă, iar estimările erau încurajatoare. Cum arată astăzi previziunile, după ce turismul a fost lovit puternic de coronacriză?

Sorin Stoica: Este extrem de dificil să facem previziuni în acest moment. Perioada pe care o traversăm are un grad de incertitudine cu care nimeni nu s-a mai confruntat în ultimele decenii. Totuşi, credem că în anul 2020 industria turismului va înregistra o scădere cuprinsă între 25 şi 40% faţă de cifrele anului 2019. În 2021 acest trend va continua, însă pe un scenariu mai optimist cu o diminuare de 20 - 30% comparativ cu 2019. În ceea ce priveşte Eturia, credem că vom reuşi să închidem anul 2020 cu o scădere de numai 25% faţă de 2019, iar în 2021 vom atinge rezultatele din 2019.

Reporter: Cu ce scăderi s-a confruntat Eturia în această perioadă?

Sorin Stoica: În ianuarie şi februarie, în ciuda influenţei pandemiei COVID-19, am avut rezultate similare cu cele înregistrate anul trecut şi am încheiat primele 2 luni cu o creştere de 7% comparativ cu 2019. Începând cu luna martie însă vânzările de pachete noi de vacanţă au îngheţat aproape complet. Vorbim de o scădere de circa 70% faţă de anul trecut.

Reporter: Câţi dintre turiştii Eturia au optat pentru anularea vacanţelor? V-aţi confruntat cu cereri numeroase de rambursare sau turiştii au preferat doar să-şi amâne vacanţele?

Sorin Stoica: Având în vedere evoluţia situaţiei la nivel global am fost nevoiţi să amânăm, împreună cu turiştii noştri, toate vacanţele cu plecare între 10 martie şi 30 aprilie şi cel mai probabil vom extinde această măsură comercială până la 15 Mai. În toată industria de turism a fost adoptată o politică de amânare a vacanţelor şi nu de anulare a acestora. Atât companiile aeriene, cât şi partenerii noştri locali oferă posibilitatea de a schimba datele de călătorie sau de a primi vouchere de călătorie cu valabilitate de 1 sau 2 ani. La rândul nostru am oferit clienţilor noştri opţiunea de a alege între a modifica datele de călătorie sau a primi un voucher valoric valabil timp de 2 ani de zile. Cei mai mulţi dintre turiştii noştri au optat însă pentru alegerea unei noi perioade pentru vacanţa lor.

Reporter: Cu ce efecte credeţi că vine criza provocată de pandemia de coronavirus?

Sorin Stoica: Resimţim deja un impact economic major. Totul depinde de durata epidemiei şi de perioada în care economia va fi oprită. Dacă reluăm activitatea economică la nivel mondial începând cu 1 mai, atunci, deşi ne va fi foarte greu, cel mai probabil efectele nu vor fi devastatoare. Dacă însă măsurile actuale se vor prelungi la nivel global până la 1 iunie, atunci vom avea nevoie de minim 2 ani pentru a ne recupera. Dacă va dura mai mult, va fi mult mai rău. Este o situaţie fără precedent. Este o criză economică provocată de un eveniment nonfinanciar sau economic şi este extrem de dificil de anticipat.

Reporter: Vin măsurile adoptate de Guvern în ajutorul industriei sau este nevoie de alte mijloace pentru a ajuta agenţiile de turism?

Sorin Stoica: Fiecare măsură ajută. Mi-aş dori ca odată cu această criză să văd mai puţină birocraţie, adică măsurile care se iau să fie mai uşor de aplicat şi să nu necesite atât de multe hârtii. Înţeleg însă că nu e uşor. Prioritatea pentru Guvern trebuie să rămână cea legată de sistemul medical.

Se pot face mult mai multe însă nu ştiu dacă sunt resurse. Recomandarea mea rămâne aceea de a se încerca salvarea locurilor de muncă. Asta înseamnă finanţare pentru companiile din turism şi alte sectoare afectate cu credite garantate 100% de Guvern, precum şi reducerea sau renunţarea la taxe pentru o perioadă de minim 6 luni. Bineînţeles se poate face asta selectiv cu un procent din contribuţiile plătite în ultimii 3 ani. De exemplu, o firmă care a plătit să spunem 1,5 miloane de euro în 3 ani la bugetul de stat (cazul nostru) ar putea beneficia de un ajutor de la stat de 20-30% din această sumă care poate fi sub forma unui pachet complex (ajutor nerambusarbil, împrumut fără dobândă, reduceri de taxe). Astfel, statul ar face o investiţie în firmele care au contribuit şi au şanse să contribuie în continuare. Nu cred că ajutarea la grămadă fără o selecţie este potrivită.

Reporter: Ce măsuri interne a luat Eturia pentru a face faţă crizei din industrie?

Sorin Stoica: Ca orice altă firmă am securizat cash-flow-ul, am eliminat toate cheltuielile non necesare, am aplicat reduceri de salarii şi am optat pentru a trimite o parte din personal în şomaj tehnnic pentru perioada aceasta. În acelaşi timp ne-am intensificat eforturile pentru a finaliza proiectele de retehnologizare în care eram implicaţi înainte de criză, am intensificat programele de training şi learning şi revizuim portofoliul de produse.

Reporter: Când vedeţi o reîntoarcere a turiştilor?

Sorin Stoica: Credem că turiştii vor începe să caute vacanţe după Paşte şi ne aşteptăm la un număr crescut de solicitări începând cu a doua parte a lunii Mai. Estimăm că vânzările se vor relua abia în iunie însă în special pentru plecări începând din luna octombrie. Toate depind însă de progresele medicale care se fac în găsirea unui medicament aprobat pentru Coronavirus.

Reporter: Cum credeţi că vor arăta călătoriile odată cu sfârşitul pandemiei de coronavirus?

Sorin Stoica: Dacă se va găsi un medicament şi un vaccin călătoriile vor reveni încet, încet la normal. Însă având în vedere pierderile suferite credem că vacanţele în următorii 2 ani vor fi mai scumpe pentru că toată zona de low-cost din industria de turism va fi puternic afectată. Estimăm că va scădea numărul celor care îşi vor permite o vacanţă şi datorită impactului economic. Până la găsirea unui vaccin preconizăm că oamenii vor căuta în special destinaţii remote, vacanţe în natură, safari, pe plaje şi in orase nu foarte aglomerate. Cred ca pentru o perioada oamenii vor opta din nou pentru vacanţe individuale, share a trip, vacanţe personalizate. Va scădea dorinţa de a călători în grup pentru o vreme.

Reporter: Credeţi că această pauză ne va face să apreciem mai mult lucrurile din jurul nostru şi va creşte apetitul turiştilor pentru a descoperi noi destinaţii?

Sorin Stoica: Această criză cum spunea cineva a venit să ne arate că aveam tot ce ne trebuie şi nu ştiam. Dar cu siguranţă după această perioadă vom aprecia mai mult natura, întâlniriile cu prietenii şi călătoriile. Poate niciodată omenirea nu a suferit atât de mult din lipsă de libertate aşa cum se întâmplă acum. Eu personal abia aştept să mă urc în avion şi să zbor peste ocean. Sper că asta va fi pe 25 mai.

Reporter: Vă mulţumesc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb