Deputatul european Diana Iovanovici-Şoşoacă a reuşit să ducă din nou în derizoriu alegerile parlamentare ce vor avea loc în 1 decembrie 2024, după ce a afirmat că fostul poliţist Valer Kovacs, cel care tocmai a fost demis de MAI, din cauza unor atitudini critice în spaţiul public la adresa instituţiei din care făcea parte, ar urma să fie pe lista de candidaţi ai partidului SOS pentru alegerile parlamentare. Amintim că, în mai 2024, în cursul campaniei pentru alegerile europarlamentare, Valter Kovacs i-a împrumutat motocicleta de serviciu şi casca de poliţist Dianei Şoşoacă pentru o "şedinţă foto". Din poziţia luată de Şoşoacă în cazul Valer Kovacs reţinem că, practic, orice funcţionar public care o sprijină în acţiunile sale, va intra în graţiile sale şi se va alege cu oareşcari beneficii politice sau administrative din partea actualei europarlamentare.
Într-un comunicat de presă emis ieri, după ce în ziarele şi agenţiile de ştiri au relatat că Ministerul de Interne l-a demis pe Valter Kovacs, Diana Şoşoacă spune: "I-am oferit lui Valer Kovacs încă de acum doi ani posibilitatea de a fi angajat ca şi consilier al meu la Senat, iar ulterior, în acest an, i-am spus foarte clar că dacă MAI îl va da afară din serviciu îl voi angaja ca şi asistent de europarlamentar şi va fi candidatul Partidului SOS România pentru Parlament, iar în cazul în care SOS România ajunge la guvernare, Valer Kovacs este propunerea partidului pentru postul de Ministru de Interne. Oferta anunţată rămâne deschisă pentru Valer Kovacs deoarece acest om valoros trebuie să îşi continue munca în serviciul cetăţenilor români. (...) Destituirea din funcţie a lui Valer Kovacs nu are nici o legătură cu întâlnirea dintre mine şi el în campania electorală, acel eveniment întâmplându-se în mai 2024, iar cercetarea disciplinară pentru care a fost destituit a cuprins perioada 2022-martie 2024".
Menţionăm că în comunicatul de presă emis de MAI referitor la demiterea lui Kovacs se arată că, în ultimii doi ani, acesta "a adus jigniri unor categorii profesionale, a exprimat opinii contrare intereselor României sau preferinţe politice, a încălcat obligaţia de a respecta confidenţialitatea datelor dobândite în timpul serviciului şi a difuzat materiale care au instigat la indisciplină". Ministerul de Interne afirmă că măsura disciplinară a fost luată conform prevederilor legale, după parcurgerea tuturor paşilor procedurali, la propunerea Consiliului de disciplină al instituţiei.
Conform Raportului de cercetare prealabilă, în intervalul iunie 2022 - martie 2024 poliţistul "a distribuit în spaţiul public, utilizând mai multe conturi pe diferite platforme de socializare, dar şi prin participarea în cadrul unor emisiuni TV, conţinut audio-video care, prin mesajul şi afirmaţiile făcute, a adus jigniri unor categorii profesionale în ansamblul lor (magistraţi, etc.), a exprimat opinii contrare intereselor României sau preferinţe politice, a încălcat obligaţia de a respecta confidenţialitatea datelor dobândite în timpul serviciului, a difuzat materiale care au instigat la indisciplină, a fost lipsit de respect faţă de colegi sau alte persoane şi nu a asigurat informarea corectă a cetăţenilor".
Diana Şoşoacă susţine că afirmaţiile MAI sunt false şi că de fapt Valter Kovacs a reclamat multe nereguli din cadrul Poliţiei şi a indicat CNAIR drept principalul vinovat în cazul producerii unor accidente rutiere.
Poliţistul poate contesta decizia luată împotriva sa, dar prima lui acţiune după demitere a fost să intre într-un dialog pe Facebook cu George Simion, preşedintele AUR. Conform acestui dialog, Valter Kovacs ar fi fost demis pentru că a făcut o poză cu europarlamentarul Cristian Terheş şi pentru că a aplicat cele mai multe sancţiuni CNAIR, fapt ce l-ar fi nemulţumit pe Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor.
Mai arătăm că Valer Kovacs a fost demis şi pentru faptul că posta pe reţelele de socializare mesaje similare celor promovate de Diana Şoşoacă şi avea apariţii la Zeus TV, alături de Luis Lazarus, cel care acum este deputat european din partea SOS România.