S&P a trecut în teritoriul pozitiv year-to-date, dar majoritatea titlurilor rămân în urmă

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 iulie 2020

S&P a trecut în teritoriul pozitiv year-to-date, dar majoritatea titlurilor rămân în urmă

Indicele bursier S&P 500, de referinţă pentru piaţa americană, a reuşit recent să recupereze complet pierderea cauzată de pandemie, trecând în teritoriul pozitiv în termeni year-to-date, însă majoritatea titlurilor ce compun coşul de acţiuni au rămas în urmă neluând parte la raliu, arată o analiză citată de Reuters.

După o revenire abruptă care s-a întins pe durata a doar câtorva luni, indicele consemna ieri, înainte de deschiderea pieţei, un plus de 0,8% faţă de închiderea din 31 decembrie, acesta fiind cel mai ridicat nivel atins de la maximul istoric din 19 februarie. Însă o analiză realizată de JonesTrading arată că pentru fiecare acţiune din S&P care a marcat creşteri în acest an, 1.7 au consemnat declinuri ale cotaţiei.

Cauza evoluţiei este gravitarea investitorilor către un grup mărunt de acţiuni din domeniul tehnologiei despre care consideră că au cele mai mari şanse să livreze rezultate şi profituri constante într-un climat economic înecat în incertitudine din cauza pandemiei de Covid şi a efectelor sale economice.

Astfel, cele mai valoroase cinci companii din indicele S&P - Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet (Google) şi Facebook - au ajuns practic să reprezinte aproximativ 23% din capitalizarea referinţei americane - cel mai ridicat nivel din istorie, potrivit datelor Goldman Sachs.

"Este greu de imaginat că indicele va menţine ritmul dacă pierde acel leadership. Majoritatea pieţei chiar nu participă (la raliu)", spune pentru Reuters Robert Phipps, director la firma Per Stirling din Austin, Texas.

Divergenţa este ilustrată de graficul ataşat, unde se evidenţiază că de la sfârşitul trimestrului întâi mare parte din raliul indicelui american s-a datorat celor 10 acţiuni cu capitalizări mari (mega-cap growth stocks): Microsoft (MSFT), Apple (APPL), Amazon (AMZN), Alphabet (GOOGL şi GOOG) Facebook (FB), Mastercard (MA), Nvidia (NVDA), Netflix (NFLX) şi Adobe (ADBE). Asta în timp ce restul celor 490 de titluri ce compun S&P 500 băltesc la nivelurile de la sfârşitul lunii mai.

În esenţă, sectoarele tehnologice de care aparţin titlurile care au condus raliul au surclasat puternic celelalte sectoare în acest an. Indicele IT al S&P 500 (.SPLRCT), care include Apple şi Microsoft, a consemnat până la deschiderea pieţei americane de ieri un avans YTD de 18%, indicele S&P 500 Consumer Discretionary (.SPLRCD) ce include Amazon un avans de 15%, iar indicele serviciilor de comunicaţii, ce include Alphabet şi Facebook, un avans de aproape 6%.

Un singur alt sector a mai consemnat un avans year-to-date, cel al serviciilor de sănătate (.SPXHC).

În timp ce nivelurile evaluărilor se află la cele mai ridicate niveluri de la bula dot-com din 2000, gravitarea către companiile tehnologice mari reflectă mai degrabă prudenţă decât euforie, consideră Quincy Krosby, chief market strategist la Prudential Financial din Newark, New Jersey.

Totodată, arată Jonathan Golub, strateg şef pe divizia de acţiuni la Credit Suisse, cele mai mari cinci companii din S&P au astăzi o mai mare proporţie din totalul veniturilor la nivel de indice şi se tranzacţionează la multiplii mai reduşi decât cele mai mari cinci companii de la momentul 2000, vârful bulei dot-com. Având în vedere bilanţurile solide şi fluxurile de venituri mai stabile, mulţi investitori consideră că firmele mari de tehnologie sunt mai bine poziţionate să reziste presiunilor economice aduse de pandemie.

"Acestea sunt companii puternice. Nu vezi o mişcare către tehnologie care este experimentală, care nu are profituri", mai spune Quincy Krosby, care adaugă că evoluţia slabă a indicelui small-cap Russell 2000 şi a acţiunilor din sectoare ciclice precum cel financiar şi industrial sugerează o perspectivă încă incertă pentru revenirea economiei americane.

La rândul său, analistul tehnic Tom DeMark arată într-un interviu pentru Bloomberg că se aşteaptă în următoarele săptămâni la o accelerare a raliului din acest an al S&P 500 până la nivelul de 3.486 de puncte, un nou maxim istoric. Evoluţia ar urma să vină pe fondul "revărsării" raliului din sectorul tehnologic peste restul pieţei bursiere americane.

Ţinta lui DeMark este cu circa 6-7% mai sus de niveluri curente şi cu 100 de puncte peste maximul istoric consemnat în februarie, de 3.386,15 puncte.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb