SPANIA/ REZULTATE PARŢIALE CATALONIA: Coaliţia pentru independenţă a Cataloniei, hotârâtă să lanseze "procesul" către secesiune

Andrei Stan
Internaţional / 28 septembrie 2015

Partidele pro-independenţă au obţinut majoritatea voturilor în alegerile parlamentare regionale.

Actualizare 16:55

Principala coaliţie pentru independenţă a Cataloniei estimează că este în măsură să lanseze procesul care va duce această regiune din nord-estul Spaniei către secesiune în 2017, a confirmat luni Raul Romeva, cap de listă al secesioniştilor, informează luni agenţia de presă AFP.

"Mesajul (alegătorilor) este clar. Avem majoritatea care legitimează total demararea procesului", a declarat Raul Romeva, într-o conferinţă de presă susţinută la Barcelona, a doua zi după alegerile regionale în urma cărora forţele secesioniste au câştigat 72 de locuri, adică majoritatea absolută în parlament, însă numai 47,8% din sufragii.

Raul Romeva a adăugat: "Dacă s-ar fi dorit numărarea voturilor 'pentru' sau 'împotrivă', soluţia ar fi fost simplă. Aceasta se numeşte referendum, iar dacă cineva ar fi vrut referendum, ar fi trebuit să-l organizeze".

Guvernul de la Madrid s-a opus organizării unui referendum.

Raul Romeva a precizat că este deschis "dialogului" în baza mandatului care le-a fost conferit de catalani, adică doar cu privire la modul în care să se poate ajunge la independenţă.

(I.D.)

-------------------------

Liderul separatist din Catalonia Artur Mas a revendicat duminică victoria taberei sale, după publicarea rezultatelor parţiale ale alegerilor regionale care indică o majoritate absolută a vorturilor în favoarea separatiştilor, relatează AFP, citată de Hotnews.ro.

"Am câştigat", a declarat Artur Mas în 4 limbi - catalană, spaniolă, engleză şi franceză - în faţa a peste 2000 de partizani adunaţi în centrul Barcelonei care scandau "un singur popor". Potrivit rezultatelor parţiale, după numărarea a peste 80% din voturi, coaliţia sa (de centru dreapta şi stânga) a obţinut 63 de locuri iar lista CUP (extrema stânga, separatişti) 10 locuri, ceea ce le permite, împreună, să deţină majoritatea absolută, cu 73 de fotolii din 135.

"Statului spaniol, fără ranchiună, adio", a lansat pe contul său de Twitter Antonio Banos, şeful micului partid separatist de stânga anticapitalist (CUP).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb