Speranţele de redresare economică duc la niveluri record preţul minereului de fier

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 12 mai 2021

Speranţele de redresare economică duc la niveluri record preţul minereului de fier

Bursele din Shanghai şi Dalian, unde cotaţia futures a acestei materii prime a câştigat 10% într-o singură zi, au intervenit pentru stabilizarea pieţei GlobalData: Producţia mondială de minereu de fier - estimată la 2,3 miliarde tone în 2021, faţă de 2,2 miliarde tone în 2020

Preţul futures al minereului de fier a crescut cu peste 10% pe pieţele externe, în prima zi a săptămânii curente, pe fondul aşteptărilor tot mai mari legate de faptul că redresarea economică globală după pandemia de Covid-19 se va extinde dincolo de China şi va stimula pieţele mărfurilor.

În condiţiile în care luni, în Singapore, preţul minereului de fier (ingredient pentru fabricarea oţelului) a trecut de 226 de dolari tona (record în dolari) pe fondul unui avans de 10%, iar la Dalian Commodity Exchange, principalul centru de tranzacţionare a mărfurilor din China, preţul celui mai activ contract futures pe acest activ a crescut, de asemenea, cu 10%, la 206,2 dolari tona, ieri situaţia s-a mai calmat, preţurile pierzând ceva teren după ce Shanghai Futures Exchange şi piaţa din Dalian au intervenit ca să stabilizeze situaţia.

Potrivit Global Times, Shanghai Futures Exchange a decis să majoreze comisioanele pentru tranzacţiile cu anumite produse, iar Dalian Commodity Exchange a crescut limitele de tranzacţionare şi cerinţele de marjă pentru contractele pe minereu de fier cu livrare în iunie, septembrie, octombrie şi decembrie, precum şi pentru cele cu termen în ianuarie-aprilie 2022.

Creşterea de luni a preţurilor a urmat unei serii de recorduri maxime înregistrate de minereul de fier, evoluţie susţinută de o cerere puternică din partea economiei chineze care se recuperează rapid şi, de asemenea, de aşteptările privind redresarea la nivel global, în baza stimulentelor acordate de guverne.

Preţul minereului de fier fizic a atins, luni, un record de aproape 230 de dolari pe tonă, potrivit S&P Global Platts. Această evoluţie a determinat creşterea preţurilor acţiunilor marilor producători de minereu de fier, inclusiv ale gigantului Rio Tinto, ale cărui titluri au atins un record de 67,05 lire sterline pe piaţa din Londra. Conform Financial Times (FT), marii producători din domeniu, cum este Rio Tinto, au nevoie de un preţ de numai 50 de dolari pentru tona de minereu de fier ca să atingă pragul de rentabilitate (breakeven).

Justin Smirk, senior economist la Westpac, declară potrivit FT: "Acum, nu mai este vorba doar despre China, ci despre întreaga forţă a redresării din industria siderurgică, la nivel global. Avem în continuare preţuri foarte mari pe segmentul oţelului".

Clarksons Platou Securities: "Nivelurile record actuale depăşesc preţurile maxime din perioada de boom, anterioară lui 2010"

În China, preţul barelor de armare din oţel - utilizat pe scară largă în industria construcţiilor - a crescut la 865 de dolari pe tonă, de la 660 de dolari pe tonă la începutul anului.

Potrivit Clarksons Platou Securities Inc., "acestea sunt niveluri record care depăşesc preţurile maxime înregistrate în perioada de boom, anterioară lui 2010".

Conform FT, producţia de oţel a Chinei a crescut cu 19% în martie, în ciuda eforturilor Beijingului de a ţine în frâu sectorul, mai ales că Guvernul se străduieşte să îşi atingă obiectivele de mediu.

Totodată, importurile Chinei au crescut din cauza apetitului ridicat pentru materii prime, dar şi exporturile sale s-au majorat. Datele statistice publicate vineri arată că importurile Chinei au crescut cu 43% în aprilie 2021, faţă de aceeaşi lună din 2020, când nivelul a fost foarte scăzut din cauza pandemiei care a lovit comerţul global.

Redresarea solidă a economiei Chinei, care, la sfârşitul anului trecut, a revenit la ratele de creştere pre-pandemice, a mai pierdut din elan în primul trimestru al anului curent. Importurile de minereu de fier au scăzut în aprilie, comparativ cu luna martie.

De menţionat, însă, că exporturile de minereu de fier din Australia către China au fost afectate de tensiunile geopolitice dintre cele două ţări, care au dus la impunerea de tarife vamale şi, drept urmare, fabricile chineze fac eforturi să îşi păstreze rezervele de minereu australian.

Michael Lovecchio de la casa de brokeraj StoneX este de părere că avansul preţului minereului de fier poate fi atribuit atât cererii de piaţă, cât şi tensiunilor dintre China şi Australia, dar şi speculaţiilor de pe segmentul retail din China.

Warren Patterson, şeful departamentului de strategie pentru mărfuri din cadrul ING Groep, consideră că şi perspectivele inflaţioniste au susţinut cererea de mărfuri din partea investitorilor. Acesta spune: "Minereul de fier este un activ real, deci este văzut ca un hedging împotriva inflaţiei. Cred că de aceea vedem o mulţime de bani plasaţi de investitori în mărfuri. Cu siguranţă ajungem la niveluri care nu mai au legătură cu elementele fundamentale reale, de piaţă".

Producţia globală de minereu de fier a scăzut cu 3% în 2020

Producţia mondială de minereu de fier a scăzut cu 3% în 2020, la 2,2 miliarde de tone, conform GlobalData, care anticipează că, anul acesta, producţia de profil este aşteptată să crească cu 111,3 milioane de tone, la 2,302 miliarde de tone.

Conform sursei, producţia globală de minereu de fier va avea o rată de creştere anuală compusă (CAGR) de 3,7% între 2021 şi 2025 - an în care va ajunge la 2,66 miliarde de tone.

Cele mai mari contribuţii la această creştere vor veni, potrivit GlobalData, din Brazilia (+6,2%), Africa de Sud (+4,1%), Australia (+3,2%) şi India (+2,9%). Principalele proiecte viitoare aşteptate să înceapă operaţiunile includ South Flank în Australia (2021), Zulti în Africa de Sud (în semestrul al doilea din 2021), Serrote Da Laje în Brazilia (tot în a doua jumătate din 2021) şi Gudai-Darri (în 2022).

Vinneth Bajaj, Project Manager asociat la GlobalData, afirmă: "Scăderea producţiei din Brazilia şi India au contribuit major la declinul din 2020. Producţia combinată din aceste două ţări a scăzut de la un total de 638,2 milioane de tone în 2019 la 591,1 milioane de tone în 2020. Producţia redusă a gigantului Vale a fost factorul cheie din spatele declinului, în timp ce întârzierile în licitaţiile privind minele din Odisha au afectat producţia Indiei. În schimb, minele din Australia au fost relativ neafectate de pandemie, ca urmare a măsurilor eficiente adoptate de guvern, iar recuperarea rapidă din China a dus la o creştere semnificativă a producţiei locale de minereu de fier, cu 10,4%".

Potrivit sursei, gigantul Rio Tinto va produce până la 340 de milioane de tone de minereu de fier în 2021, iar BHP aşteaptă 245-255 de milioane de tone, susţinute de proiectul Samarco lansat în decembrie, care este estimat să pună pe piaţă 1-2 milioane de tone.

Vinneth Bajaj mai spune: "Restul companiilor din domeniu sunt aşteptate să producă mai mult de 600 de milioane de tone de minereu de fier, inclusiv Fortescue Metals Group, care va da pieţei între 175 şi 180 milioane de tone, în baza operaţiunilor minei Eliwana care a devenit operaţională la sfârşitul lunii decembrie 2020. Anglo American este aşteaptă să producă între 64 şi 67 milioane de tone. Conform previziunilor, Vale va repune în funcţiune 40 de milioane de tone din capacitatea sa, cu estimări de producţie totală de 315-335 de milioane tone în 2021".

Redresarea Chinei şi a restului lumii nu sunt singurele motive pentru creşterea preţului minereului de fier

Există cinci motive care stau la baza preţului atât de ridicat al minereului de fier, scrie proactiveinvestors.co.uk, aducând în atenţie aceşti factori:

1. Stimulentele pentru infrastructură din SUA

Câţi bani va aloca exact preşedintele american Joe Biden în SUA şi, prin extensie, economiei globale prin diferitele sale pachete de stimulare, nu este cunoscut. Însă, deja cifra depăşeşte cu mult 6 trilioane de dolari şi ar putea să treacă de 10 trilioane de dolari. Din aceşti bani, o parte semnificativă este alocată cheltuielilor pentru infrastructura naţională a SUA, inclusiv pentru drumuri şi poduri. Aceste proiecte vor absorbi mult mai mult minereu de fier decât ar fi anticipat analiştii înainte de pandemie, ceea ce înseamnă că majoritatea furnizorilor şi operatorilor de pe piaţa globală nu au avut cum să-şi facă estimările corecte în domeniu.

2. Creşterea economică a Chinei

China continuă să producă peste un miliard de tone de oţel pe an ca să alimenteze infrastructura sa şi segmentul construcţiilor, aflat în plin boom, iar minereul de fier este componenta numărul unu în fabricarea oţelului. Producţia este mare chiar dacă părţi semnificative ale capacităţii din industria oţelieră a Chinei au fost nevoite să se oprească din cauza noilor reguli de poluare. Astfel, deşi producţia rămâne ridicată, consumatorii se aşteptau la o ofertă mai mare, ceea ce duce la creşterea preţurilor.

3. Preocupări legate de lanţul de aprovizionare din America de Sud

Cât de mult minereu de fier va putea livra pe piaţă America de Sud, în special Brazilia, a fost o întrebare care a tot apărut pe parcursul crizei coronavirusului. În perioada de vârf a crizei de anul trecut, minele din America de Sud au suferit întreruperi semnificative, fie pentru că virusul afecta forţa de muncă, fie pentru că lucrătorii erau nevoiţi să stea departe de subteran, ca să fie în siguranţă. În schimb, în Australia, unde virusul a fost ţinut sub control, întreruperile aprovizionării au fost minime. În consecinţă, fluxul de minereu de fier din Australia în China a reuşit să satisfacă cererea în mare măsură, dar la un preţ mai ridicat. Ulterior, însă, tensiunile dintre guvernul chinez şi cel australian au afectat schimburile comerciale dintre cele două ţări.

Îngrijorările cu privire la lanţurile de aprovizionare rămân, iar cumpărătorii preferă să îşi facă stocuri la preţuri mai mari, decât să aştepte să vadă dacă acestea vor scădea.

4.Dolarul american mai slab

Un dolar mai slab este benefic pentru companiile miniere, deoarece aceasta este moneda în care sunt evaluate mărfurile. Echilibrarea naturală a unei pieţe eficiente înseamnă că atunci când dolarul scade, preţurile mărfurilor cresc, iar un dolar mai slab susţine, astfel, avansul cotaţiilor materiilor prime.

5. Redresarea globală mai amplă

Nu doar SUA şi China se recuperează după pandemie. Restul lumii începe să îşi reia activităţile după un an şi jumătate de întreruperi şi să repornească economia la un nivel apropiat de normal. India rămâne sub semnul întrebării, dată fiind evoluţia pandemiei în această ţară, dar economiile din Orientul Îndepărtat şi unele dintre cele europene revin pe drumul cel bun. În acest context, analiştii aşteaptă ca producătorii internaţionali de oţel, precum gigantul ArcelorMittal, dar şi companiile care exploatează minereul de fier, să aibă beneficii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb