Simona Halep a ratat o nouă şansă de a ajunge numărul 1 în clasamentul WTA. A pierdut drastic finala turneului de la Cincinnati (SUA) în faţa Garbinei Muguruza şi acum trebuie să facă faţă unui val uriaş de critici şi tot felul de acuze. După cum s-a împământenit în ultimii 25 de ani, în sportul autohton relaţia sportiv - suporter/privitor/consumator de sport funcţionează după modelul "victoriile noastre, înfrângerile lor", iar criticile curg în valuri la fiecare eşec, toate realizările precedente fiind şterse cu buretele. Dacă în anumite sporturi, susţinute prin contribuţia suporterilor, inclusiv cu bani publici, o astfel de abordare poate fi justificată până la un punct, în cazul tenisului în general şi al Simonei Halep în special, lucrurile sunt mult mai nuanţate. Cariera ei are puţine legături cu sportul autohton, fiind construită exclusiv prin eforturile personale ale sportivei, ale familiei şi ale unor apropiaţi. Tocmai de aceea furia cu care este atacată după fiecare eşec este greu de înţeles şi justificat. Înfrângerea din meciul cu Muguruza a readus acelaşi set de acuze din ultimul an, se vorbeşte de un blocaj în faţa unei mari performanţe, de interese oculte legate de pariuri, de problemele de comunicare cu antrenorul şi cei din jur şi multe altele care nu sunt niciodată pomenite după victorii.
După meci, Simona Halep a încercat să explice eşecul: " Azi nu am jucat foarte bine, iar ea a făcut un meci mare, felicitări! Îmi cer scuze pentru acest meci, voi veni anul viitor şi voi încerca să joc mult mai bine decât am făcut-o astăzi. Vreau să mulţumesc echipei mele pentru această săptămână şi pentru tot ceea ce fac pentru mine, dar şi celor care mă urmăresc de acasă. Este ruşinos să pierzi astfel. Se întâmplă şi astfel de lucruri... A fost o zi foarte urâtă. Chiar dacă am arătat că am cedat, nu am cedat. Ritmul a fost un pic rapid şi m-am panicat şi nu prea am putut să găsesc soluţii. A fost foarte cald, dar a fost şi pentru ea. Am câteva bătături care mă deranjează, dar acestea sunt lucruri minore pentru o finală. Astăzi a fost prea bună pentru mine. După această finală nu rămân cu prea multe lucruri. După acest turneu rămân cu un lucru foarte important. În primele meciuri nu am jucat foarte bine şi totuşi am câştigat. Au fost două meciuri foarte grele, după care am ajuns la un nivel foarte ridicat".
Presa internaţională nu a fost foarte "amabilă" cu Halep după prestaţia dezamăgitoare din finala de la Cincinnati. Cotidianul francez "L'Equipe", susţine că Simona a făcut un "non-meci" cu Muguruza şi lasă impresia că nu vrea să ajungă numărul 1 WTA: "Am ajuns la concluzia că Halep nu vrea să devină numărul 1 mondial. După ce a ratat finala de la Roland-Garros, sferturile de la Wimbledon, românca a ratat şi titlul la Cincinnati. Bătută clar de Garbine Muguruza (6-1, 6-0 în 57 minute), Halep va trebui să aştepte încă puţin pentru a o detrona pe Karolina Pliskova. Asta în cazul în care spaniola nu va trece înaintea ei. Ce se poate spune despre meciul Simonei sau mai bine ce se poate spune despre non-meciul lui Halep?"
Simona Halep a ratat a treia sa şansă de a deveni numărul 1 WTA, precedentele două fiind în finala de la Roland Garros (pierdută în faţa Jelenei Ostapenko) şi în sferturi la Wimbledon (cu Johanna Konta). În ultimul clasament dat publicităţii, Halep este la doar cinci puncte de liderul clasamentului WTA, Karolina Pliskova (Cehia). Halep a ajuns la a 26-a finală din carieră, până acum având 15 titluri cucerite.
Pentru parcursul de la Cincinnati, Halep va primi un cec de 260.970 dolari şi 585 puncte WTA. Din punct de vedere financiar, lucrurile au stat foarte bine pentru Simona în acest an. Halep ocupă locul 10 în topul sportivelor care au înregistrat cele mai mari câştiguri în 2017, realizat de Forbes, cu venituri totale de 6.200.000 de dolari, dintre care 4.700.000 obţinute pe terenul de joc. Topul arată astfel: 1.Serena Williams (tenis) - 27 de milioane de dolari; 2. Angelique Kerber (tenis) - 12,6 milioane; 3. Danica Patrick (automobilism) - 12,2 milioane; 4. Ronda Rousey (arte marţiale) - 11 milioane; 5.Venus Williams (tenis) - 10,5 milioane; 6.Garbine Muguruza (tenis) - 7,7 milioane; 7.Caroline Wozniacki (tenis) - 7,5 milioane; 8. Agnieszka Radwanska (tenis) - 7,3 milioane; 9.Eugenie Bouchard (tenis) - 7,1 milioane; 10.Simona Halep (tenis) - 6,2 milioane.
Halep are în continuare şanse să ajungă numărul 1, contează foarte mult parcursul de la US Open.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.08.2017, 08:35)
Daca primeste de la casele de pariuri 1 mil de dolari sa nu castige ce interes mai este pt 500 .Daca socotim 1 mil de la ......la .....la plus 250 ca ajucat finala iese mai bine ca Muguruza ca doar nu o sa vezi machidoni prosti.
1.1. eroare (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de justinianus în data de 22.08.2017, 09:04)
Daca ar face ce spui dta, ar fi eliminata urgent din sistem si ar juca pe plaja la Mamaia cu tine!
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Vanat în data de 22.08.2017, 09:39)
Prostul numai la prostii (hotii) se gandeste. Castiga suficient de mult astfel incat sa nu fie nevoita sa isi riste reputatia sau cariera pentru bani. Este criticata ca a pierdut finala, desi ar trebui laudata pentru ca a ajuns pana acolo. In viata unui sportiv (chiar si de top) apar si astfel de rezultate. In urma cu 3 ani Serena a fost invinsa cu un scor simlar de Simona!! Ar trebui sa o incurajam si sa incetam cu criticile astea stupide care nu sunt folositoare.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.08.2017, 13:51)
De acord in totalitate si il RESPECT pentru LUCIDITATE si RATIUNE pe domnul anonim 1 ! Iar dumneata, valea, canta gargara haleptarzilor la alta masa ! Suntem satui pana in gat de tzoparlanca asta, dar mai ales de lingaii sai peniiibili !!!
2. fără titlu
(mesaj trimis de John în data de 22.08.2017, 09:35)
Machidoanca nu are clasa de nr. 1 mondial, o dezavantajeaza fizicul, nu are forta in lovituri si sta prost cu bibilica. La un meci de finala nu se poate ca 95% din lovituri sa le dai la mijlocul terenului, nu a atacat mai deloc.Un meci nu se castiga doar pe greselile adversarei.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Cristi C în data de 22.08.2017, 10:28)
Ai într-o măsură dreptate în ceea ce spui. Halep este cetățean român, aromân dacă spui tu.
O dezavantajează fizicul. Eu zic că este o onoare în ziua sportului dopat de astăzi. Spania, de unde vine Muguruza, este NOTORIE (și nu pot scrie cu litere suficient de mari pentru a întări) pentru dopajul în orice sport vrei, de la fotbal, tenis, ciclism.
Stă prost cu bibilica. Da, așa mi se pare și mie. Și așa mi se întâmplă și mie. Și din ce am citit, mulți jucători de tenis amator au această problemă. John, puștiulică, dacă ești un parior cocalar, dintre aceia de care m-am săturat când mergeam la arenele BNR, ești un degradat care nu are nicio legătură cu sportul.
Eu știu ce înseamnă ca psihicul să îți afecteze precizia milimetrică de lovire din tenis, fluența poziționării corpului. Știu prin ce trece Halep. Și mai știu și faptul că a acuza un sportiv că are psihic slab este cea mai rău-voitoare și mișelească remarcă pe care un cocalar parior o poate face. Psihicul este cea mai grea parte a corpului pe care un sportiv o poate antrena pentru că este greu spre imposibil de reprodus condițiile care declanșează revolta creierului din timpul meciului important. A spune batjocoritor despre un sportiv că l-a trădat psihicul înseamnă să îți bați joc de miile de ore de antrenament fizic pe care acesta/aceasta le face. Dacă nu ești un nesimțit mizerabil, atunci vorbești despre psihic și sport pe un ton înțelegător și respectuos.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.08.2017, 14:38)
Felicitari,Simona pentru tot ce ai facut pana acum in tenis si ,de am ramane doar cu asta,ar fi ok!Dar vor mai fi multe finale pe care sa le joci si ,sunt sigur,la multe vei fi invingatoare.
Esti singurul motiv pentru care inca mai am tv in casa.
Succes in continuare si ai incredere in tine,esti nr 1 pt mine in tenis!Jocul tau,de multe ori,in proportie covarsitoare,e mult peste al oricarei jucatoare din top 10.
4. Mentalul și tenisul
(mesaj trimis de Cristi C în data de 22.08.2017, 17:28)
Pentru cine nu a pus niciodată mâna pe o rachetă de tenis și nu a petrecut sute de ore pe teren și apoi în competiții, mentalul are o influență uriașă în performanța în tenis. Pe lângă faptul că tenisul este un sport individual, nu colectiv, el necesită și efort susținut în condiții de precizie foarte mare în execuțiile tehnice. Un fel de mișcare pe bara de gimnastică timp de una-două ore. O lovitură de tenis nu vine doar din braț. Ea începe de fapt de la mintea care anticipează traiectoria mingiei, decide unde va poziționa corpul, continuă cu deplasarea în pași măsurați de către subconștient (mai mari la început și mai mici la final), termină deplasare prin poziționarea piciorului de referință pentru lovitura pe care vrea să o execute și apoi continuă cu tot corpul, de la orientarea vârfului piciorului, la translația centrului de greutate către față prin rotația trunchiului și lansarea mâinii cu racheta din spatele corpului pe traiectoria pe care va întâlni mingea fix în punctul de contact ideal dintre genunchi și șold.
Orice dereglare mentală în tot acest lanț de mișcări duce la lovitură imperfectă. Când jucătorul nu se simte suficient de fluent, va prefera lovituri de siguranță care pot fi taxate de adversar.
În 2016, Wawrinka a mărturisit trăirile pe care le-a avut înaintea și în timpul finalei US Open pe care a câștigat-o în fața unui Djokovic de neoprit.
"Psychological anguish and other factors have seen players including Mardy Fish and Rebecca Marino retire from tennis in recent years. Per Deadspin, via a translation from stalwart tennis writer Stephanie Myles, Wawrinka pushed himself to physical limits he didn't know he had so as to drown out the so-called "voices" in his head that led to a tear-filled stress attack before his name was called to walk out into Arthur Ashe Stadium.
What's remarkable about Wawrinka's state of mind ahead of the U.S. Open final against Novak Djokovic
—a brutally physical match that he won convincingly—is that 1) a Top 4 player such as himself suffered it, and 2) he's telling it publicly for others to know and even learn from.
"I was hurting so much, I was pushing myself so hard, I was so out of break that i finally ended up muffling those little voices in my head… " he said."