SRFRA salută reluarea subprogramului pentru Fertilizare în vitro şi Embriotransfer

Alexandru Costea
Miscellanea #Sănătate / 14 aprilie 2015

SRFRA: Studii demografice arată o scădere continuă a ratei fertilităţii în Europa

Societatea Română pentru Fertilitate şi Reproducere Asistată (SRFRA) salută decizia autorităţilor de a relua subprogramul pentru Fertilizare în vitro şi Embriotransfer (FIV/ET), confirmată prin Ordinul ministrului sănătăţii numărul 386/2015, arată un comunicat remis azi redacţiei.

Potrivit Societăţii, studii demografice arată o scădere continuă a ratei fertilităţii în Europa.

"La aceasta contribuie, între altele, şi tendinţa de a amâna concepţia până când reproducerea pe cale naturală nu mai este eficientă sau posibilă. ESHRE Capri Workshop Group a publicat în 2010 o analiză denumită sugestiv «Europa continentul cu cea mai scăzută fertilitate», iar alte publicaţii confirmă faptul că amânarea concepţiei duce la reducerea ratei fertilităţii şi creşterea riscului de a rămâne definitiv fără copii (Egbert te Velde; Schmidt ESHRE Task Force 2012)", potrivit sursei citate.

În România natalitatea a scăzut constant în ultimele decenii, atingând un minim istoric în 2013, potrivit SRFRA.

"O rată de fertilitate sub 2 conduce la scăderea şi îmbătrânirea populaţiei, cu consecinţe economice şi sociale devastatoare pe termen lung. Rata de fertilitate îngrijorătoare de 1,29 constatată în ţara noastră este determinată atât de decizia voluntară a unor cupluri de a nu avea copii, cât şi de imposibilitatea a numeroase cupluri de a procrea, în ciuda dorinţei şi eforturilor depuse. Accesul redus la tehnologiile moderne de tratament contribuie, la rândul său, la privarea multor familii de bucuria de a creşte copiii mult doriţi.

Infertilitatea este definită ca o boală a sistemului reproductiv ce are drept consecinţă eşecul conceperii unui copil după 12 luni de activitate sexuală neprotejată (Zegers-Hochschild et al., 2009). Atât Parlamentul European prin comunicatul «Apel la acţiune în materie de infertilitate şi demografie», cât şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii recunosc infertilitatea ca o problemă de sănătate publică şi socială cu consecinţe grave, în continuă creştere şi cu efect de accentuare a declinului demografic", conform comunicatului.

Majoritatea studiilor, potrivit SRFRA, arată ca infertilitatea afectează 10-15% din cuplurile aflate la vârsta reproductivă.

"În peste 15% din cazuri infertilitatea determină simptome depresive severe (Verhaak et al, 2005, 2007; Lund et al, 2009). Impactul asupra relaţiei de cuplu, vieţii sociale sau randamentului profesional se amplifică într-o cascadă de efecte cu implicaţii economice şi demografice.

Rata infertilităţii creşte de la 6% la femeile sub 24 ani la peste 30% la femeile din grupul de vârstă de 35-44 ani (Abma et al, 1997). Odată cu reducerea semnificativă a fertilităţii, vârsta determină şi o creştere marcată a complicaţiilor, riscului de avort spontan, anomalii cromozomiale la făt sau naştere a unui copil mort. Stilul de viaţă modern, lipsa de informare şi lipsa finanţării investigaţiilor şi tratamentelor de fertilitate determina multe cupluri să amâne concepţia, uneori până când este prea târziu", conform sursei.

"În ciuda progreselor pe care medicina reproductivă le-a realizat în ultimii ani, efectul devastator al vârstei nu poate fi contracarat. Adresabilitatea tardivă către specialist împreună cu întreruperea prematură a tratamentelor duc la creşterea semnificativă a numărului de femei care vor rămâne definitiv fără copii.

Tehnologiile de reproducere asistată sunt considerate o parte importantă a politicilor naţionale care se adresează unor provocări demografice şi reproductive (Ziebe şi Devroey, State of the ART 2007 Workshop Group, 2008). Includerea într-o politică naţională s-a dovedit o alegere eficientă şi merită să se alăture celorlalte măsuri de susţinere socială şi demografică (Grant, 2006; Hoorens, 2007).

Necesitatea utilizării tehnicilor de reproducere asistată este în continuă creştere, datorită tendinţelor actuale medicale şi sociale ( Nygren, 2001 şi 2002; Nyboe Andersen, 2004 şi 2006; CDC 2006). În Europa încă se constată o utilizare redusă, cea mai înaltă fiind în Danemarca, cu 2128 cicluri de tratament la 1 milion de locuitori, urmată de Belgia, cu 1847 cicluri/mil, dar scăzută în Marea Britanie, la 663 cicluri la un milion de locuitori. Proporţia de copii concepuţi prin FIV este corelată cu gradul de finanţare a tratamentelor, aşa cum demonstrează studiul lui Andersen din 2008, exemplificând cazul Germaniei.

În 2002 Collins a calculat necesarul mediu de cicluri FIV la nivel global la un minim de 1500 cicluri pentru un milion de locuitori. În România, utilizarea acestor tehnici a fost în 2013 de numai 8,3% din necesar, respectiv 125 de cicluri FIV la un million de locuitori, conform statisticilor Agenţiei Naţionale de Transplant", mai arată societatea.

SRFRA susţine politicile publice care au ca scop îmbunătăţirea sănătăţii reproducerii prin educarea populaţiei şi creşterea accesului la tratament: "Unul din proiectele pilot de cercetare la care ne-am asociat recent are ca obiectiv îmbunătăţirea calităţii asistenţei medicale în domeniul medicinei reproductive prin implementarea unei strategii de prevenţie primară şi secundară. Adoptarea unei astfel de strategii ar putea duce pe termen lung la creşterea succesului tratamentelor şi reducerea costurilor totale necesare concepţiei unui copil prin tehnici de reproducere asistată. Sperăm să putem pune curând la dispoziţia autorităţilor rezultatele acestui studiu, pentru a servi ca bază ştiinţifică pentru proiecte şi politici viitoare.

În rezoluţia din 21 februarie 2008, Parlamentul European face un apel către ţările membre să asigure dreptul universal al cuplurilor de a avea acces la tratamentele de fertilitate.

Derularea subprogramui naţional FIV/ET vine în sprijinul numeroaselor cupluri care se confruntă cu necesitatea accesării unor tratamente eficiente. Mai mult, reluarea subprogramului va asigura coerenţă cu celelalte state europene în abordarea legislativă şi medicală a acestui domeniu", mai arată comunicarea.

SRFRA doreşte să pună la dispoziţia autorităţilor expertiza şi puterea sa de muncă pentru demararea şi implementarea cu succes a subprogramului FIV/ET.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb