Stabilitatea internă şi reputaţia regională

CRISTIAN PÎRVULESCU
Ziarul BURSA #Editorial / 27 iulie 2015

CRISTIAN PÎRVULESCU

Instabilitatea politică cu geometrie variabilă de la Bucureşti, dublată de coabitarea cvasi-permanentă - paranteza relativă dintre 2010-2012 nu a schimbat nimic - instalată odată cu alegerile parlamentare şi prezidenţiale din 2004, a afectat capacitatea României de a-şi fructifica poziţia şi potenţialul pe planul politicii regionale. Centrarea obsesivă pe problemele politice interne, intrarea PSD în faza acută şi prelungită a crizei de succesiune de după alegerile din 2004, politica internă conflictuală a preşedintelui Traian Băsescu au pus România în postura unui spectator-implicat al politicii americane, şi uneori europene, în regiune. Pe de o parte, axele seculare ale politicii externe româneşti, continuate chiar şi în perioada ceauşistă, au fost abandonate, pe de altă parte, România nu a reuşit să-şi creeze oportunităţi, dincolo de aderarea la NATO(2003) şi UE (2007), pentru a juca un rol important în regiune.

Lipsită de o componentă internă puternică, politica regională a României a fost pe cât de mimetică pe atât de incoerentă. În relaţiile cu Rusia, Ucraina sau Ungaria, România nu a reuşit să facă un salt calitativ, persistând o linie politică externă centrată pe neîncrederea cronică în aşa numiţii inamicii "naturali", însă nici măcar în relaţiile cu Republica Moldova evoluţiile, câte au existat, nu au marcat vreo "revoluţie". Cu ţările din zona balcanică, unde ţara noastră avea tradiţional un rol de coordonare, România nu reuşeşte să se orchestreze. Mai rămâne Turcia, cu care diferitele guvernări de la Bucureşti, mai ales în perioada erdoganistă, au încercat să construiască o relaţie.

În ultima săptămână, două din aceste state, care au fost izolate internaţional datorită politicii interne puţin respectuoase faţă de opoziţie şi societate civilă, deci faţă de democraţie, Turcia şi Ungaria, încearcă, fiecare în felul său, să depăşească momentul dificil prin care trec. Ungaria, prin vocea lui Viktor Orban, aflat la Universitatea de vară Tusvanyos care se desfăşoară în fiecare an la Băile Tuşnad, făcea, sâmbătă 25 iulie, un apel ca România să reconstruiască o relaţie pragmatică cu ţara vecină. Indiscutabil, România ar putea avea o carte de jucat în acest sens, asumându-şi un rol de coordonare regională şi încercând să modereze în relaţia cu partenerii săi. Dar pentru aceasta ar fi nevoie de stabilitate internă, curaj şi viziune!

Cele două ţări de care vorbeam mai sus au, amândouă, o relaţie tensionată cu SUA şi UE. În ceea ce priveşte Turcia, islamismul - numit cu o pudoare diplomatică "moderat" de occidentali - a determinat atât o traiectorie deschis antidemocratică în politica internă, dar şi o toleranţă favorabilă faţă de islamismul radical în plină ofensivă din Orientul Mijlociu. Turcia a jucat un rol important în susţinerea forţelor islamiste grupate în aşa zisul Califat arab din Irak şi Siria (cu acronimul DAESH, după numele arab, ad-dawla al-isl~miyya), şi nu doar din cauza reticenţei turce faţă de ofensiva kurdă din regiune, ci şi din cauza convergenţei ideologice. Confruntat cu o cvasi-înfrângere la ultimele alegeri parlamentare din 7 iunie (Partidul Justiţiei şi Dezvoltării, AKP, obţinând doar 40% şi cel mai mic număr de mandate din 2003 încoace), în condiţiile în care ar fi avut nevoie de o majoritate de două treimi pentru a modifica constituţia în sens prezidenţialist, Erdogan marşează pe tradiţionala linie populist-naţionalistă. Atentatul din 20 iulie de la Suruc, oraş aflat la mică distanţă de Kobane, oraşul sirian devenit simbol al luptei kurde împotriva DAESH, a relansat aparent buna relaţie dintre turci şi americani. Dar nu pe islamişti, ci pe kurzi îi vânează acum în Irak şi Siria aviaţia lui Erdogan, iar occidentalii nu se vor putea preface că nu au înţeles stratagema turcă.

Ieşirea Turciei din izolarea la care a condamnat-o politica islamistă şi neo-otomanistă a guvernului de la Ankara nu va fi însă atât de simplă. Or, cu Turcia, Romania are - dincolo de ceea ce lasă să se întrevadă relaţia dintre Victor Ponta şi Recep Erdogan - o bună colaborare. Pe care am putea-o transforma într-o relaţie de politică externă ceva mai energică. Pentru că, dincolo de naţionalismul de operetă de la Ankara, Turcia nu are o reală alternativă economică, politică sau militară la UE şi SUA. Iar România şi-ar putea asuma un rol activ în regiune, încercând să-şi fructifice poziţia şi să-şi ofere bunele oficii atât pentru relansarea relaţiilor politico-economice, cât şi pentru crearea unor centre de cooperare regionale.

Cu Ungaria, unde Viktor Orban se află la guvernare (cu o întrerupere din 2002 în 2010) din 1998, situaţia politică internă a evoluat până după 2010 nu doar spre o concentrare a puterii în mâinile partidului lui Orban, Fidesz, ci şi spre o atitudine deschis antidemocratică. Mult întârziată, reacţia americană şi europeană în faţa derivelor de la Budapesta, a dus la o izolare a Ungariei care a determinat încercare de apropiere faţă de Rusia putinistă. Dar, Ungaria este suficient de realistă ca să înţeleagă că această soluţie nu are viitor. De aceea încearcă să construiască punţi de negociere, iar România ar putea, şi în acest caz, să îşi ofere bunele oficii. Dar pentru a reuşi să revină ca factor stabilizator în regiune, România ar trebui să-şi găsească mai întâi propria stabilitate internă.

Opinia Cititorului ( 24 )

  1. 1. Crearea iluziei cresterii economice prin irosirea fondului de investitii in cheltuieli fara recul economic si locuri de munca


    2. Destabilizarea economiei prin:
Cresterea cheltuielilor, salarii si indemnizatii, 
ODATA cu reducerea de venituri, impozite si taxe
Cresterea datoriei nationale
 

    3. Iesirea de la guvernare a psd. in plin delir al consumului pe datorie.
Regrete adanci, din partea acelora, care au dat de bani imprumutati, si-i risipesc.
 

    4.Opozitie agresiva si agitarea nemultumirii dupa reintroducerea austeritatii 
Acuzarea UE si al FMI ( ca in 2010/ 2011) drept cauzatori ai recesiunii.
 

    5. Reintrarea la guvernare in aplauzele idiotilor de manevra.
 

    6. UE refuza sa finanteze a doua Grecie de la Bucuresti.
 

    7. Rusia si China ofera ajutor economic.
 

    8. Iesirea din UE 

    9. Aderarea in ovatiile milogilor la Uniunea Euro-Asiatica


    10 Iesirea din NATO

 

    1. Clanul de la Baku, este doar in mintea ta. 

      ...si nu mai puneti virgula intre subiect si predicat! Acolo la Rostov-pe-Don, la fabrica de trolli, nu aveti intructor vorbitor nativ de romana?

      11. Banca BRICS are capitalizare de 100 miliarde. Toata lumea stie ca banii se multiplica in banci astfel incat se pot da credite de 15-20 de ori mai multe. Din cele 2 TRILIOANE de dolari, Romania va obtine 400 de miliarde pentru integrare in noul Coridor al Matasii ce va lega China de Europa.

      12. Nationalizarea avutiei sistemice dupa modelul etatismului. Petrolul, gazul, aurul, bancile, apele minerale vor fi in proprietatea companiilor cu actionar majoritar de stat. 

      13. Intrarea in SCO si apararea colectiva alaturi de tarile din rasarit. Renuntarea la cumpararea pe banii contribuabilului a F16 si incheierea de aliante militare cu SCO si cu Turcia. 

      14. Unirea cu Republica Moldova si marirea iesirii la mare prin anexarea Bugeacului de la ucrainieni. 

      15. Restituirea tezaurului sau compensarea partilor pierdute prin credite nerambursabile de la banca BRICS. 

      16. Construirea terminalului de gaze la Constanta in locul Turk Stream si transformarea Romaniei intr-un hub energetic pentru gazul S-E Europei. 

      17. Construirea de autostrazi si trenuri de mare viteza intre toate provinciile istorice dar mai ales catre Moldova si spatiul CSI. 

      18. Coborarea TVA la 18%, la fel ca in Rusia. 

      19. Coborarea cotei unice de la 16% la 13%, la fel ca in Rusia.

      20. Crearea celei mai mari si prospere Romanii pe care au vazut-o vreodata romanii. 

      A durat ceva pana ce s-au facut fisele la fabrica de trolli. Postacii Rusiei se agita, sunt disperati de dezvaluirea PLANULUI DE LA BAKU

      postacii lui iohannis sunt niste animale; acesta este planul in 20 de puncte al Marii Romanii gandit la Baku

      Ce floare a Olteniei ai fost. Ne poți explica raționamentul tău? Daca 1.3 este rodul unui troll din fabrica (după cum spui), comentariul 1 al lui Feodosie nu aparține tot unui troll de fabrică? Mie mi se pare că au același autor.

      Ciolovecul Cristi C

      Nu schimba subiectul, pensionarule! 

      Subiectul este PLANUL DE LA BAKU 

      Votca dauneaza sanatatii!

      Shobolanule! 

      Era tema preferată a lui Baldovin. In fine, nu contează. Oricare ar fi fost numele, Baldovin, Barbu Ștefănescu întrteg, Gheorghe, etc, trollul pleca până la urmă învins... mai ține cineva minte scorul? 4-0, 5-0? Evident că împotriva trollului cu care argumentam care a plecat mereu cu coada între picioare.

      Dar, în acest caz, ce părere are lumea despre Planul în 20 de puncte de la Baku? Mie mi se pare o fantezie. Ar fi prea frumos să fie posibil. Cred că se va face o revoluție colorată la noi în țară decât să se poată implementa planul. Auzii tu ... 400 de miliarde de $ fonduri de dezvoltare, TVA de 18% și exploatarea națională a resurselor. Ce utopic. 

      Erata: auzi tu ... 400 de miliarde

    Dar cred că autorul greșește în recomandările pe care le face.

     

    Îmi place diagnosticul dat "nu a reuşit să-şi creeze oportunităţi, dincolo de aderarea la NATO(2003) şi UE (2007), pentru a juca un rol important în regiune". 

     

    Mai ales asta "politica regională a României a fost pe cât de mimetică pe atât de incoerentă". 

     

    Ce cred că lipsește din analiza dlui Pârvulescu este faptul că nu noi, România, nu am reușit ceva pe plan regional. Adică am vrut, am eșuat și am suferit o decădere a prestigiului regional.... Nuuu, nici vorbă. 

     

    Părerea mea este că am fost rejectați la nivel regional. Vecinii noștri au privit politica externă din ultimii 15 ani ca una iredentistă nu ca un factor stabilizator în regiune. Cred că prin 2009, R Moldova ne acuza deschis de organizare (prin serviciile secrete) a unei revoluții colorate acolo. Un analist obiectiv și extern (neîndoctrinat de istoria deformată pe care o construiesc marea parte a istoricilor români) nu poate să nu observe dubla măsura după care România refuză ceva Ungariei dar cere în gura mare Moldovei și Ucrainei. 

    România și-a pierdut CREDIBILITATEA regională. Nu știu când. Poate de la episodul Serbia, NATO, survol, bombe. Oricum, au fost numeroase alte episoade ulterioare care au arătat că România nu este aliat important ci doar vasal. Cum adică să te lași coordonat regional de un vasal. Mai bine ciocăni direct la poarta germană, americană sau rusă ca să îți rezolvi problemele. 

    1. construiește marea parte

      Stiu ca par idiot, insa insist ca nu sunt.Totusi poate ca sunt. Bat campii despre chestii pe care mi le imeginez in cap singur.

      Este imposibil ca 2.2 sa fi fost scris de Cristi C. Iar il trolleaza cineva.

      Daca sunt bonlav asta nu este o rusine. Nu am de ce sa ascund ca ma simt foarte rau de aceea scriu pe internet. Este rau ca se rade de un pensionar ce sunt. Mesajul este scris de mine.

      Nu sunt scrise de mine. Ci de un troll cu coșuri pe față, care probabil studiază la universitatea de propagandă euro-dementă.

      Copilul meu, Cristi, C, auzi voci, asa esti tu, asa ai fost de mic, cantai la acordeon si plangeai cand vedeai scheciuri cu Valea si Valiusha.

      Mai trollule care iti rozi degetele de invidie si il ataci in permanenta pe Cristi C. Am un sfat pentru tine. Ori de cate ori vad ca esti iritat de comentariile lui Cristi C, atunci interesul meu creste proportional cu numarul de mizerii pe care le arunci catre el. Daca dispari pentru totdeauna, nu-l mai citeste nimeni pe Cristi C. Si o sa dispara si el, plictisit. Nu ii mai zgandari talentul creativ ca ai pierdut toate confruntarile.

      Daca te intereseaza si parerea mea despre Planul de la Baku, nu cred ca cele 20 de puncte se pot rezolva. Nu ne mai lasa astia sa iesim decat cu pretul unui razboi. Dar ar fi frumos sa putem face Romania atat de puternica. 

      Am descoperit pe net un document care m-a pus pe ganduri

      ------------------ 

      1 . Crearea iluziei cresterii economice prin irosirea fondului de investitii in cheltuieli fara recul economic si locuri de munca
 

      2. Destabilizarea economiei prin:
Cresterea cheltuielilor, salarii si indemnizatii, 
ODATA cu reducerea de venituri, impozite si taxe
Cresterea datoriei nationale
 

      3. Iesirea de la guvernare a psd. in plin delir al consumului pe datorie.
Regrete adanci, din partea acelora, care au dat de bani imprumutati, si-i risipesc.
 

      4.Opozitie agresiva si agitarea nemultumirii dupa reintroducerea austeritatii 
Acuzarea UE si al FMI ( ca in 2010/ 2011) drept cauzatori ai recesiunii.
 

      5. Reintrarea la guvernare in aplauzele idiotilor de manevra.
 

      6. UE refuza sa finanteze a doua Grecie de la Bucuresti.
 

      7. Rusia si China ofera ajutor economic.
 

      8. Iesirea din UE 

      9. Aderarea in ovatiile milogilor la Uniunea Euro-Asiatica


      10 Iesirea din NATO

 

      Bosnia devine noua arenă pentru confruntarea dintre Rusia și Occident. Moscova susține referendumul din Republica Srpska (RS) cu privire la ieşirea din sistemul de justiție al Bosniei. În Occident, acest referendum este văzută ca un pas spre separarea RS în vederea blocării integrarii Bosniei în UE și NATO.

      Eu dormeam la ora aia. Si nu exista niciun astfel de document.

      În programul postacilor iohaniști, era IROSIREA FUNDULUI la punctul 1. Mare atenție la semnificații.

      Pe măsură ce citim de mai multe ori același mesaj, ne place din ce în ce mai mult. 

      1 . Crearea iluziei cresterii economice prin irosirea fondului de investitii in cheltuieli fara recul economic si locuri de munca


      2. Destabilizarea economiei prin:
Cresterea cheltuielilor, salarii si indemnizatii, 
ODATA cu reducerea de venituri, impozite si taxe
Cresterea datoriei nationale
 

      3. Iesirea de la guvernare a psd. in plin delir al consumului pe datorie.
Regrete adanci, din partea acelora, care au dat de bani imprumutati, si-i risipesc.
 

      4.Opozitie agresiva si agitarea nemultumirii dupa reintroducerea austeritatii 
Acuzarea UE si al FMI ( ca in 2010/ 2011) drept cauzatori ai recesiunii.
 

      5. Reintrarea la guvernare in aplauzele idiotilor de manevra.
 

      6. UE refuza sa finanteze a doua Grecie de la Bucuresti.
 

      7. Rusia si China ofera ajutor economic.
 

      8. Iesirea din UE 

      9. Aderarea in ovatiile milogilor la Uniunea Euro-Asiatica


      10 Iesirea din NATO

  

    Ce coordonare regionala sa faca nemernicii astia care odata ajunsi la putere isi jefuiesc propria tara? Sa jefuiasca si sa ajunga la putere darmind prin orice mijloace guvernul, de atita sunt in stare!

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb