• ANOFM: Au fost anunţate 17.000 de disponibilizări până la finele lui 2008
Pe fondul crizei financiare mondiale, mai multe firme autohtone ale căror operaţiuni sunt orientate, în bună parte, către comerţul extern, şi-au redus producţia, fiind nevoite fie să-şi întrerupă temporar activitatea, fie să-i trimită acasă pe angajaţi.
Adina Croitoru, purtător de cuvânt al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, ne-a declarat că au fost anunţate, până la sfârşitul anului 2008, disponibilizări de 17.000 de persoane. Aici intră şi disponibilizările care se fac sezonier, susţine domnia sa, în domenii precum construcţii, agricultură, turism.
Liviu Voinea, director executiv al Grupului de Economie Aplicată, consideră că ceea ce se întâmplă acum cu firmele mari şi cu IMM-urile, este rezultatul scăderii cererii companiilor din străinătate către firmele exportatoare, cât şi al lipsei de finanţare, în condiţiile îngreunării accesului la creditele bancare.
Conform celui mai recent raport al BNR de stabilitate financiară, cele mai afectate domenii sunt serviciile, retailul şi imobiliarele, susţine domnia sa.
La nivelul industriei, se remarcă o lipsă a cererii pe piaţa externă, pentru că o bună parte produce pentru export.
Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, ne-a declarat că propunerile Asociaţiei venite în această perioadă de criză, pentru susţinerea IMM-urilor care întâmpină dificultăţi, nu au avut ecou la Guvern.
Domnia sa ne-a declarat că şomajul nu poate fi contracarat decât prin favorizarea mediului de afaceri, care să favorizeze, la rândul lui, locuri de muncă.
• Aproape 2.000 de reduceri de personal în Cluj
Un număr de 15 firme din Cluj au anunţat Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFMC) că vor disponibiliza 1.962 de muncitori, anunţă prefectul judeţului Cluj, Călin Platon, citat de NewsIn.
Au notificat disponibilizări "Someş" SA Dej, SC "Napolact" SA, SC "Vlădeasa" Huedin SA, SC "Hidroconstrucţia" SA, SC "Pufarom Prodcom" SRL, SC "Blando", SC "Transelectrica Com Fashion" SRL, SC "Simpatub" SA, SC "Sticla" Turda SA, SC "Toscano" SRL, "Transfond" SA, SC "Cosmoart ", "Cercom Arieşul Turda" , SC "Turism Arieşul Turda ", a precizat Călin Platon.
• Şomaj tehnic la Târgovişte
În Târgovişte, aproximativ 3.000 de angajaţi ai combinatului "Mechel" sunt, de la începutul lunii, în şomaj tehnic, fiind plătiţi cu 75% din salariu, în condiţiile în care combinatul şi-a oprit activitatea până pe 10 octombrie. Liderul de sindicat de la "Mechel Târgovişte", Mihai Toma, a declarat, recent, că nu există disponibilizări de personal, dar aproape toţi angajaţii au fost trimişi acasă, în şomaj tehnic, fiind plătiţi cu 75% din salariu.
Totodată, producţia de la "Erdemir" Târgovişte a scăzut cu aproape 2.000 de tone pe fondul crizei economice care se face resimţită la nivel mondial.
• Bistriţa - cei mai afectaţi sunt exportatorii
Disponibilizări de personal au fost anunţate şi în Bistriţa, unde firme din zona industrială au declarat autorităţilor că trebuie să renunţe la o parte din personal în perioada următoare.
Cele mai afectate de acest fenomen sunt firmele care activează în export şi nu mai au comenzi, a declarat şeful Direcţiei Muncii şi Egalităţii de Şanse Bistriţa-Năsăud, Valeria Tămăşoi. Domnia sa a spus, în cadrul Comisiei de dialog social care funcţionează pe lângă Prefectura Bistriţa-Năsăud, că directorii de resurse umane din cadrul mai multor companii au anunţat fie reducerea producţiei, fie disponibilizări de personal, pentru că nu mai au bani să-i mai plătească.
Potrivit sursei citate, SC "Rombat" SA Bistriţa, cel mai mare producător de acumulatori auto din România şi care are cele mai multe contracte cu "Dacia", şi-a întrerupt producţia pentru trei zile.
Valeria Tămăşoi a mai menţionat în lista firmelor cu probleme societăţile "Mebis", care a dat deja afară 20 de oameni şi va ajunge la o sută de disponibizări, "Ario" - unde în octombrie doar 70% dintre angajaţi şi-au luat salariile - şi "RAAL", firmă care fabrică radiatoare din aluminiu, unde s-a redus producţia cu 80% în ultima perioadă, deoarece nu mai sunt comenzi din străinătate.
"Comelf" Bistriţa, firmă care fabrică maşini şi utilaje pentru construcţii, a anunţat Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă că va da afară peste o sută de oameni, ca urmare a reducerii producţiei. Potrivit biroului de presă al AJOFM Bistriţa-Năsăud, "Comelf" este afectată de ceea ce se întâmplă pe plan internaţional, în condiţiile în care circa 20% din producţie se îndrepta către o mare companie de construcţii din Italia.
• Prahova - disponibilizări colective
În Prahova, trei firme au anunţat că, la începutul lunii noiembrie, vor face disponibilizări colective. "Uzina Mecanică" Plopeni, producătorul de mobilă "Anteco" Ploieşti şi firma de confecţii "Linea" au anunţat că vor trimite acasă o parte din personal.
La Plopeni, concedierile se fac în baza unei Ordonanţe de Guvern, ultimii 700 de angajaţi fiind trimişi acasă prin această decizie, a precizat purtătorul de cuvânt al AJOFM Prahova, Dragoş Pârvan. Domnia sa a declarat că la "Linea", din cei 237 de angajaţi vor fi disponibilizaţi 180, iar la "Anteco" vor rămâne fără loc de muncă 78 de muncitori.