Statul va restitui taxa cerută la înmatricularea autovehiculului, a decis Guvernul

S.A.
Companii / 6 august 2017

Statul va restitui taxa cerută la înmatricularea autovehiculului, a decis Guvernul

Lucian Bode, PNL: "Sper ca actul normativ privind restituirea sumelor încasate din taxa pe poluare adoptat de Guvern să nu fie o «altă ţeapă» marca PSD"

Guvernul a adoptat în şedinţa de ieri o ordonanţă de urgenţă privind restituirea sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi timbrul de mediu pentru autovehicule, potrivit unui comunicat oficial.

Executivul precizează că actul normativ are în vedere necesitatea armonizării legislaţiei naţionale cu hotărârile Curţii de Justiţie a Uniunii Europene şi evitarea posibilei declanşări a unei acţiuni în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor de stat membru al Uniunii Europene.

"Ordonanţa reglementează restituirea pe cale administrativă, la cerere, a sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi timbrul de mediu pentru autovehicule", se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, beneficiarii acestei ordonanţe sunt contribuabilii care au achitat taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, conform Legii 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, taxa pe poluare pentru autovehicule, prevăzută de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 50/2008, aprobată cu modificări prin Legea nr. 140/2011, cu modificările şi completările ulterioare, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, prevăzută de Legea nr. 9/2012, şi timbrul de mediu pentru autovehicule, prevăzut de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 9/2013, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 37/2014, cu modificările şi completările ulterioare, care nu au beneficiat de restituire pâna la intrarea în vigoare a acestei ordonanţe de urgenţă şi care vor solicita în scris, organului central fiscal competent, până la 31 august 2018, sub sancţiunea decăderii, restituirea sumelor achitate şi a dobânzilor aferente acestora, datorate pentru perioada cuprinsă între data perceperii şi data restituirii.

Nivelul dobânzii va fi cel prevăzut la art. 174 alin. (5) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, menţionează Guvernul.

Modelul cererii va fi aprobat, prin ordin comun, de Ministerul Mediului şi Ministerul Finanţelor Publice, în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei, iar normele metodologice de aplicare, în termen de 60 de zile.

Executivul precizează că restituirea sumelor se realizează, în baza deciziilor emise de organul fiscal central competent, potrivit prevederilor Legii nr.207/2015, cu modificările şi completările ulterioare, astfel:

- pentru taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, în perioada 1 ianuarie 2018 - 31 decembrie 2018;

- pentru timbrul de mediu pentru autovehicule, în perioada 1 septembrie 2018 - 31 martie 2019.

Deputatul PNL Lucian Bode, preşedinte al Comisiei pentru transporturi şi infrastructură din Camera Deputaţilor, a transmis că speră ca actul normativ privind restituirea pe cale administrativă a sumelor încasate din taxa pe poluare adoptat ieri de Guvern să nu fie o "altă ţeapă" marca PSD pentru cetăţenii din ţara noastră.

Într-un comunicat de presă trimis Redacţiei, deputatul liberal afirmă: "După şapte luni de aşteptare şi multe dezbateri publice pe acest subiect, Guvernul Tudose a adoptat, pe tăcute, actul normativ prin care se reglementează procedura de restituire pe cale administrativă a sumelor încasate ilegal de către stat din diversele forme de taxare pe poluare.

Din comunicatul de presă postat pe site-ul Guvernului aflăm puţine lucruri despre modul în care se va desfăşura procedura şi dacă într-adevăr sumele vor fi restituite într-o singură tranşă aşa cum s-au angajat actualii guvernanţi şi cum este corect faţă de toţi românii îndreptăţiţi să primească aceşti bani înapoi".

Lucian Bode solicită premierului Mihai Tudose şi ministrului Graţiela Gavrilescu să facă public acest act normativ, pentru a elimina "orice îndoieli şi suspiciuni că românii vor fi din nou amăgiţi de Guvern", dar şi pentru a îndeplini criteriile de transparenţă a actului de legiferare.

Deputatul PNL mai declară: "Le reamintesc guvernanţilor că românii nu îşi pot recupera banii din această taxă (vorbim despre 6,4 miliarde de lei conform datelor Administraţiei Fondului pentru Mediu -AFM), din cauza incompetenţei Guvernului PSD-ALDE care, prin eliminarea la 1 februarie a.c. a timbrului de mediu, a creat un vid legislativ în privinţa procedurii de recuperare a acestor sume, fără să pună nimic în loc.

Am atras atenţia reprezentanţilor Ministerului Finanţelor (ANAF) şi ai Ministerului Mediului (AFM) în cele patru şedinţe pe care le-am organizat pe această temă în cadrul Comisiei pentru transporturi şi infrastructură că aceste sume trebuie restituite în integralitate beneficiarilor, nu pe bucăţi, pentru că aşa este corect.

Am atras atenţia că actul normativ trebuie emis urgent pentru a nu trimite cetăţenii în instanţă să-şi câştige acest drept, statul român fiind obligat să le restiuie aceste sume printr-o reglementare similară celei abrogate şi nu în urma unor decizii ale instanţelor de judecată.

Faptul că doamna Ministru a Mediului anunţă triumfalist că actualul Guvern repară o nedreptate mi se pare un gest lipsit de decenţă! Da, îndreptaţi o nedreptate pe care tot Guvernul PSD-ALDE a făcut-o românilor!

Stimaţi guvernanţi, nu vă mai împăunaţi cu merite false şi faceţi public acest act normativ care trebuie aplicat corect şi fără amânări!

Sper ca aplicarea acestui act normativ să nu fie viciată prin normele metodologice care înţeleg că se vor aproba în 60 de zile de la intrarea în vigoare a Ordonanţei sau prin alte tertipuri PSD-iste pentru că am un mare semn de întrebare în legătură cu capacitatea Guvernului de a aloca aceste sume din buget! Sper să nu asistăm la noi amânări sau la proceduri prea complicate pentru beneficiari!".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb