STATUL VREA SĂ-ŞI VÂNDĂ ACŢIUNILE PE BURSĂ Listarea Romtelecom nu exclude fuziunea cu Cosmote

ANA ZIDARU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Telecomunicaţii / 25 iulie 2013

Listarea Romtelecom nu exclude fuziunea cu Cosmote

Guvernul a decis, ieri, să vândă, pe Bursa de Valori Bucureşti, pachetul minoritar de acţiuni deţint de stat în compania de telecomunicaţii. Întrebaţi ce se întâmplă, în acest context, cu proiectul fuziunii Romtelecom-Cosmote, reprezentanţii Ministerului pentru Societatea Informaţională (MSI), ne-au răspuns: "Nu excludem această fuziune. Consultanţii care ne vor asista în finalizarea privatizării Romtelecom vor alege cea mai bună soluţie".

Ieri, după şedinţa de Guvern, Dan Nica, ministrul pentru Societatea Informaţională, a declarat: "Credem că vânzarea de acţiuni şi ieşirea statului român din acţionariat, având în vedere că investitorul privat deţine majoritatea acţiunilor, este varianta viabilă, din toate punctele de vedere. În acest moment, opţiunea noastră principală de privatizare este cea legată de listarea acţiunilor la Bursa din Bucureşti. Consultantul selectat ne va ajuta, însă, să identificăm metoda optimă de finalizare a privatizării Romtelecom, care să permită maximizarea profitului pentru Statul Român".

La începutul lunii iunie, Nikolai Beckers, noul director general al Romtelecom şi Cosmote România, a declarat: "Fuziunea dintre Romtelecom şi Cosmote este de-abia la început, nici nu au fost stabilite etapele acestui proces, care nu se va încheia în perioada următoare. În opinia mea, logica economică a fuziunii celor două companii este evidentă. Am discutat despre convergenţa serviciilor fix-mobil, care acum vine de la doi operatori. Este normal să le unim şi juridic, nu numai operaţional, pentru a avea un proces de business fluent, fără nicio întrerupere. Este mai bine cu o singură factură, un singur call-center, o singură reţea de magazine, un marketing unitar".

Domnia sa a precizat, la vremea respectivă, că ambii acţionari implicaţi în fuziune, atât OTE, respectiv Deutsche Telecom, cât şi statul român vor vedea că acest proces va aduce plusvaloare.

Finalizarea procesului de privatizare a Romtelecom este considerată oportună de Guvern în contextul economic actual şi al profitabilităţii companiei. Situaţia financiară a Romtelecom în ultimii trei ani relevă faptul că în anul 2010 s-a înregistrat o pierdere de 232.024.620 lei la o cifră de afaceri de 3.027.936.160 lei. În anul 2011, pierderea companiei s-a ridicat la 884.642.871 lei pentru o cifră de afaceri de 2.803.772.314 lei, în timp ce în anul 2012 s-a înregistrat un profit de 312.633.865 lei la o cifră de afaceri de 2.728.800.306 lei.

Totodată, prin acordurile stand-by de tip preventiv încheiate cu FMI, privatizarea intră în categoria măsurilor elaborate prin reformele structurale menite să asigure creşterea economică, considerându-se că o încredere sporită în rândul investitorilor, cuplată cu privatizările planificate în cadrul programului, vor aduce noi investiţii străine directe şi intrări de capital bancar.

Potrivit unui comunicat remis redacţiei, statul deţine, prin Ministerul pentru Societatea Informaţională (MSI), 45,99% din capitalul social al Romtelecom. Aceste acţiuni au o valoare nominală de 10 lei fiecare, echivalentul sumei de 146.460.920 lei.

Hotărârea de ieri a Guvernului prevede selectarea de către Ministerul pentru Societatea Informaţională, în condiţiile legii, a unui consultant specializat, bancă de investiţii sau consorţiu format dintr-o bancă de investiţii şi consultant juridic, care să aibă capacitatea de a presta şi servicii de investiţii financiare pe piaţa de capital în vederea finalizării privatizării companiei Romtelecom SA.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Foarte interesant. Oare chiar asa o fi? Adica Guvernul, care s-a chinuit pana acum sa evite "transparenta" presupusa de inscrierea la cota BVB a societatilor, sa fi decis acum invers? Adica actionarul majoritar este de acord? Sa faca transparenta activitatea sa operationala si a structurii de actionariat? Adica sa inteleg ca va lucra cu una sau mai multe societati de servicii de investitii financiare membre ale BVB de-acum incolo? Sau pur si simplu se incearca o vanzare de pachet de actiuni minoritar folosind o structura de afisare a pretului si de decontare mai moderna? Nu de alta, insa alarme din acestea false am mai avut in ultimii ani...

    1. cred ca romtelecom e falimentara.de aici si toata aceasta "graba", probail ca va intra in insolventa imediat dupa ce statul scapa de active.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb