ŞTEFAN VUZA, CEO CHIMCOMPLEX: "Investiţiile de peste 245 milioane euro derulate de Chimcomplex în ultimii ani au creat premisele unei dezvoltări eficiente şi sustenabile"

A CONSEMNAT GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Companii / 1 decembrie 2022

"Investiţiile de peste 245 milioane euro derulate de Chimcomplex în ultimii ani au creat premisele unei dezvoltări eficiente şi sustenabile"

Profit net de 182 milioane lei, pe primele trei trimestre din 2022 Valoarea acţiunilor Chimcomplex a înregistrat, la finalul anului trecut, o creştere spectaculoasă, unică la nivel global, de peste 1000% 9% din producţia europeană de polioli este produsă de Chimcomplex Compania condusă de Ştefan Vuza doreşte să devină cel mai mare producător de hidrogen verde din Europa, cu peste 10.000 de tone

Reporter: Cum a fost anul 2022 pentru Chimcomplex, ţinând cont că, după criza pandemică, economia globală s-a confruntat cu criza energetică şi cu războiul din Ucraina? Ce estimări aveţi pentru finalul acestui an?

Ştefan Vuza: Chimcomplex a încheiat primele nouă luni din 2022 cu un profit net de 182 de milioane de lei, în scădere faţă de aceeaşi perioadă din 2021, la afaceri de 1,76 de miliarde de lei, în urcare cu 3%. Veniturile totale au urcat cu 2,4% în ianuarie-septembrie 2022 faţă de perioada similară din 2021, la 1,88 de miliarde de lei, în timp ce cheltuielile totale au crescut cu 23,7%, la 1,67 de miliarde de lei. Cheltuielile din exploatare au crescut pe fondul majorării preţurilor de achiziţie pentru materii prime şi utilităţi în cursul perioadei ianuarie-septembrie 2022, evoluţie determinată de factori geopolitici. Ne concentrăm în continuare activitatea pe sectoarele polioli/polieteri şi sodă caustică acestea fiind cele mai profitabile. În perioada ianuarie-septembrie 2022, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, s-a modificat structura produselor în cifra de afaceri, crescând ponderea sodei caustice, urmare a preţurilor de vânzare mult îmbunătăţite. Preocuparea permanentă a managementului companiei a fost aceea de a anticipa, de a gestiona şi de a găsi soluţii la provocările oferite de mediul economic şi geo-politic internaţional, prin eficientizarea activităţii, prin sinergia celor două platforme industriale (Borzeşti şi Râmnicu Vâlcea), prin integrarea verticală a fluxului de producţie. Astfel, mai multe proiecte de investiţii finanţate din fonduri nerambursabile sunt fie în curse de aprobare, fie în curs de implementare, proiecte ce vor contribui decisiv la creşterea eficienţei operaţionale şi diversificarea producţiei. Având în vedere amploarea furtunii energetice ce se manifestă la nivel mondial şi cu preponderenţă în zona europeană, apreciem că previziunile noastre privind rezultatele pentru finalul acestui an sunt bune.

Reporter: Chimcomplex a avut cea mai mare creştere a valorii acţiunilor înregistrata în România şi probabil la nivel european în anul 2021. Dacă analizăm cele mai spectaculoase evoluţii înregistrate de companii în cursul anului 2021 la nivel mondial nu mai găsim pe nimeni cu o creştere de 1.457%. Cum a fost posibil acest lucru sau mai bine zis care este reţeta succesului? Cum s-a reflectat această creştere în cifra de afaceri şi în profitul companiei?

Ştefan Vuza: Această evoluţie spectaculoasă a preţului acţiunilor şi a capitalizării bursiere la nivelul anului 2021 a fost un fenomen unic nu numai pentru piaţă românească, dar şi pentru pieţele tradiţionale la nivel european şi mondial. Suntem prima companie din istoria burselor din întreaga lume care a înregistrat o creştere de peste 1000% într-un singur an! În ultimii ani Chimcomplex a cunoscut o dinamică spectaculoasă a afacerii depăşind cu mult media industriei chimice din Europa. Acest fapt a fost un rezultat al unui leadership şi management performant, care a anticipat corect şi a reacţionat din timp la oportunităţile de investiţii, de diversificare a activităţii şi mai ales de creştere a eficienţei şi a gradului de integrare verticală a producţiei. Investiţiile de peste 245 milioane de euro derulate de Chimcomplex în ultimii ani au creat premisele unei dezvoltări eficiente şi sustenabile. În prezent sunt în faza de execuţie finală proiecte de peste 55 milioane de euro şi sunt în pregătire şi start execuţie proiecte de peste 125 milioane de euro.

Reporter: Ştim că anul acesta a fost inaugurată la Chimcomplex cea mai nouă instalaţie de producţie a poliolilor speciali în Europa. Ce înseamnă acest lucru, prin ce se distinge noua instalaţie faţă de celelalte din piaţă şi care va fi impactul pozitiv estimat cu privire la cifra de afaceri?

Ştefan Vuza: Chimcomplex a aplicat o strategie antreprenorială agresivă, similară cu strategia blue chips, care prevede că în criză să nu îţi reduci capacităţile, ci să produci la maxim şi să îndrăzneşti să măreşti preţurile. În acest context, după o investiţie de 40 milioane de euro, parte dintr-un proiect de 101 milioane de euro, în luna august 2022, Chimcomplex a inaugurat o nouă instalaţie de producţie de polioli. Astfel, în România se va produce aproape 9% din producţia europeană de polioli, ceea ce va aduce compania pe locul 6 în topul producătorilor din Europa. Şi ca să fie pe înţelesul tuturor trebuie sa stiti că cel puţin 10 din cei peste 40 de polioli produşi la Chimcomplex Râmnicu Vâlcea se regăsesc în orice încăpere din ţară de la: saltea, tapiţerie, mobilier, ramele tablourilor, vopseluri, lacuri de pardoseală, izolaţia de frigider, încălţăminte şi chiar îmbrăcăminte.

Reporter: În condiţiile actuale din piaţa energiei, cum se descurcă Chimcomplex cu cheltuielile privind electricitatea şi energia termică? Aţi investit în capacităţi de producţie sau de cogenerare care să ducă la scăderea cheltuielilor cu utilităţile?

Ştefan Vuza: Chimcomplex a dovedit că şi în perioada unor crize economice investiţiile în tehnologie de înaltă eficienţă sunt un risc câştigător. În domeniul energiei noi am început să facem investiţiile care să ne asigure independenţa energetică, încă de acum 2 ani, când piaţă era calmă şi când toţi erau pasivi. Avem deja în funcţiune 2 fabrici de cogenerare la Oneşti şi una pe biomasă la Dej. Masterplanul Diviziei Energetice prevede şi are lansate în lucru, până în 2024, investiţii care vor urmă să genereze încă 85 de MW, urmând că surplusul de energie să ne facă jucători pe piaţă energiei. Până la finalul anului 2022 vom pune în funcţiune o instalaţie de cogenerare, care va produce, în primă fază, 33 de MW, ce va asigura 60% din necesarul pe care îl are astăzi întreaga platformă. Va fi cea mai mare instalaţie de cogenerare realizată în România, în 2022, cu randament energetic estimat de peste 90%, dublu faţă de media naţională. Această nouă componentă a sistemului nu doar că ne va asigura necesarul de energie în timp ce va reduce emisiile de CO2 cu peste 100.000 de tone pe an în prima etapă, ci ne va ajută să fim şi mai competitivi din punct de vedere economic pe o piaţă europeană din ce în ce mai dinamică.

Reporter: Comisia Europeană a stabilit mai multe ţinte privind decarbonarea economică pentru anii 2030 şi 2050. Cum se pregăteşte Chimcomplex pentru atingerea acestor ţinte de mediu? Ce investiţii faceţi şi ce proiecte aveţi în domeniul dezvoltării chimiei verzi?

Ştefan Vuza: În prezent sunt în faza de execuţie finală proiecte de peste 55 milioane de euro şi sunt în pregătire şi start execuţie proiecte de peste 125 milioane de euro. Chimcomplex pune accent pe inovaţie şi pe proiecte vizionare pentru realizarea Pactului Verde, cum ar fi: tehnologii care absorb CO2, construcţia primei fabrici de trigenerare din Europa, şi să devenim cel mai mare producător de hidrogen verde din Europa cu peste 10.000 de tone.

Reporter: Unul dintre succesele majore de anul trecut l-a reprezentat trecerea, după preluare, pe profit a activităţii de la Oltchim. Cum aţi reuşit să puneţi pe picioare, ceea ce nimeni nu părea capabil să o facă?

Ştefan Vuza: După achiziţia Oltchim, Chimcomplex a refăcut nucleul centralei chimice a fostei industrii chimice româneşti. Strategia companiei este de a include alte 12 platforme industriale în CRC, pentru a deveni o companie integrată şi a se dezvolta ca lider în regiunea de SE a Europei, după modele din SUA, Germania, sau Polonia. Chimcomplex a parcurs multe etape de dezvoltare in ultimii 3 ani, retehnologizare şi modernizare a fluxurilor tehnologice şi de utilităţi, combinatele de la Râmnicu Vâlcea şi Oneşti având şi intenţionând să dezvolte în continuare tehnologii de înaltă eficienţă în domeniul chimiei integrate.

Reporter: Care sunt perspectivele pentru anul viitor în privinţa activităţilor derulate în cadrul Chimcomplex?

Ştefan Vuza: În ceea ce priveşte perioada 2023-2024 estimările noastre sunt pozitive, chiar dacă mediul economic şi geo-politic actual ne impun o anumită prudenţă în stabilirea ipotezelor de lucru, în special pe zona energetică. Chimcomplex este un jucător de talie medie în sectorul chimic la nivel european, ceea ce ne permite o flexibilitate ridicată în gestionarea atât a gamei de produse vândute, cât şi în abordarea unor noi pieţe de desfacere, în satisfacerea rapidă a unor cerinţe specifice ale clienţilor noştri. Această perioada mai puţin fericită creează însă şi oportunităţi de noi afaceri în piaţă, astfel că suntem în permanentă în căutare de noi modele de business şi de achiziţii care să contribuie la diversificarea şi creşterea eficienţei activităţii noastre.

Reporter: Vă mulţumim!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb