Fostul ministru al Justiţiei Stelian Ion afirmă, joi seară, că amânarea alegerii preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii duce la un blocaj artificial, chiar în anul în care ar trebui să fie pregătită alegerea noii componenţe a Consiliului, informează news.ro.
Stelian Ion îl acuză pe Bogdan Mateescu că se agaţă de scaun şi s-a autopropus pentru a asigura interimatul. De asemenea, fostul ministru susţine că situaţia a fost creată pentru ca "reţeaua de influenţă actuală să fie păstrată în aceeaşi zona obscură".
"Din păcate, scenariul sumbru pe care îl anticipasem s-a adeverit. CSM nu şi-a ales astăzi noul preşedinte, ceea conduce la un blocaj creat în mod artificial chiar în anul în care ar trebui să pregătească alegerile pentru noul CSM", a scris, joi seară, pe Facebook, Stelian Ion.
Potrivit acestuia, actualul preşedinte, Bogdan Mateescu, s-a autopropus pentru a-i fi prelungit mandatul (care expiră) şi după data de 6 ianuarie, în ciuda faptului că nu există bază legală.
"Acest fapt i-a determinat pe mai mulţi membri ai CSM să-i ceară demisia. Propunerea de prelungire a mandatului a obţinut o majoritate de 10 la 9. Prin faptul că ţine cu dinţii de scaunul de preşedintele, Bogdan Mateescu aruncă CSM într-o fundătură şi confirmă temerile că scenariul este pus în scenă cu minuţiozitate pentru a păstra pârghiile de organizare a noilor alegeri din CSM de anul viitor, astfel încât reţeaua de influenţă actuală să fie păstrată în aceeaşi zona obscură", a mai scris Stelia Ion.
Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a respins candidaturile judecătoarelor Gabriela Baltag şi Andrea Annamaria Chiş pentru funcţia de preşedinte al CSM, astfel că plenul Consiliului a stabilit ca actualul preşedinte, Bogdan Mateescu, să exercite funcţia interimar, dacă până în 6 ianuarie nu va fi ales un nou preşedinte.
Preşedintele şi vicepreşedintele sunt aleşi de plen, în prezenţa a cel puţin 15 membri ai Consiliului, cu votul majorităţii membrilor acestuia. Preşedintele şi vicepreşedintele fac parte din secţii diferite.
CSM are 19 membri, 14 fiind aleşi - cu un mandat de 6 ani - doi reprezentanţi ai societăţii civile, cu aceeaşi durată a mandatului, dar şi trei membri de drept - ministrul Justiţiei, procurorul general şi preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Durata mandatului membrilor aleşi, judecători şi procurori şi reprezentanţi ai societăţii civile, ai Consiliului Superior al Magistraturii este de 6 ani, fără posibilitatea reînvestirii, beneficiind de aceleaşi drepturi şi obligaţii.
În 2020, CSM a fost condus de judecătoarea Nicoleta ŢÎNŢ (preşedinte) şi procuroarea Tatiana Toader (vicepreşedinte). În 2019, CSM a fost condus de judecătoarea Lia Savonea (preşedinte) şi de procurorul Nicolae-Andrei Solomon (vicepreşedinte), iar în 2018, CSM a fost condus de judecătoarea Simona Marcu şi de vicepreşedintele Codruţ Olaru.
1. Un om politic ipocrit
(mesaj trimis de tlf în data de 17.12.2021, 11:10)
Dl. Stelian Ion este om politic..
Acum cativa ani se dadea de ceasul mortii ca politicul sa nu intervina in activitatea Justitiei...
"Luati mana de pe Justitie""...!!!..urlau usr-istii..!!!
Cand a fost ministru nu a facut nimic concret...pentru noi..justitiabilii platitori de taxe..!!!
Acum, face ce vrea el si comenteaza orice decizie..!!!!
Ar fi mai bine sa ne spuna de modul cum l-a aparat pe Radu Mazare-fost primar Constanta...!!!