STK: Sectorul imobiliar de la Bursă are, în continuare, potenţial de creştere

Ana Săbiescu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 7 noiembrie 2008

În opinia analiştilor de la "STK Financial", companiile listate la Bursa de Valori Bucureşti şi care investesc în sectorul imobiliar au în continuare potenţial de creştere, deşi, în ultima lună, titlurile acestor societăţi au fost afectate de un cumul de factori, cum ar fi pesimismul general legat de economie, inclusiv piaţa imobiliară, sau neîncrederea investitorilor în capacitatea unor companii de a-şi îndeplini proiectele.

Deşi, în perioada următoare, băncile vor fi mai rezervate în acordarea de credite, fapt ce va afecta şi piaţa imobiliară printr-o încetinire a ritmului de construire în următorul an, segmentul rezidenţial are potenţial de creştere, consideră specialiştii STK.

În condiţiile în care achiziţionarea unei locuinţe va fi mai dificilă, "cumpărătorii vor deveni mai exigenţi în privinţa locuinţei pe care o cumpără şi vor acorda atenţie şi altor factori, cum ar fi poziţionarea, calitatea execuţiei sau facilităţile", se mai arată în raportul emis de către "STK Financial".

Pe termen scurt, creditarea ipotecară ar putea cunoaşte o încetinire a ritmului de creştere, ca urmare a intrării în vigoare a noilor norme de creditare. În prezent, creditele ipotecare reprezintă doar 4% din PIB faţă de o medie de aproape 50% în UE27, însă, în ţara noastră, dobânda la creditele ipotecare este superioară celei plătită în alte ţări, totuşi, acest decalaj se va reduce, ceea ce va permite o scădere a ratei lunare şi, implicit, o creştere a creditelor acordate, opinează specialiştii STK.

Titlurile "Impact Developer & Contractor" au pierdut, în luna octombrie, aproximativ 78%

Cel mai mare proiect al societăţii "Impact Developer & Contractor" (simbol IMP) este "Dealul Lomb" din Cluj, şi iniţial, conform analizei STK, piaţa a bonificat firma cu creşteri serioase de preţ (apreciere de 300% în 2006-2007), incluzând în valoarea de piaţă a companiei proiectele pe care le avea în derulare, însă, în acest moment, situaţia s-a schimbat. Un proiect de 600 milioane de euro, în condiţiile în care "Impact" are capitaluri proprii de 60 milioane de euro, ceea ce ridică semne de întrebare privind capacitatea companiei de a finaliza proiectul, potrivit raportului "STK Financial"

Titlurile "STK Emergent" au pierdut, în luna octombrie, aproximativ 54%, scăderea fiind similară cu cea a pieţei.

Fondul "STK Emergent" are portofoliul alocat către piaţa imobiliară (43% din active la finele lunii septembrie), STK Properties (48%) şi alte active (9%). "STK Properties" poate fi inclusă în categoria companiilor imobiliare, dar nu este încă listată.

De asemenea, o serie de companii listate la BVB au anunţat că urmează să investească în sectorul imobiliar. Societatea "Prodplast" s-a divizat, una dintre societăţi având ca obiect de activitate dezvoltarea imobiliară, iar "Feleacul" Cluj-Napoca şi-a schimbat obiectul de activitate din fabricarea produselor zaharoase în dezvoltare (promovare) imobiliară. Şi acţionarii Bere Azuga au anunţat intenţia de a diviza compania cu scopul de a crea o societate care să investească în sectorul imobiliar.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb