Germania, în calitate de membru NATO, este necesar să-şi onoreze promisiunea de a-şi creşte cheltuielile militare, a îndemnat şeful Alianţei Nord-Atlantice Jens Stoltenberg, un subiect care alimentează tensiuni cu Statele Unite ale lui Donald Trump, relatează AFP.
Jens Stoltenberg a adresat acest îndemn cu o zi înaintea marcării a 70 de ani de la înfiinţarea NATO într-o reuniune, la Washington, în cadrul căreia tema acestei "împărţiri a poverii" urmează să fie evocată din nou, conform News.ro.
"Aştept de la Germania să-şi respecte angajamentul luat împreună cu ceilalţi aliaţi din cadrul NATO", a declarat secretarul general luni, într-o conferinţă de presă la sediul Alianţei, la Bruxelles.
"Mă aştept ca ei să-şi respecte angajamentele în domeniul cheltuielilor, iar ei au prezentat NATO un plan naţional în care descriu cum vor creşte în mod concret cheltuielile cu apărarea cu 80% într-un deceniu", a adăugat el.
În 2014, statele membre NATO - în prezent 29 - s-au angajat ca cheltuielile lor militare să fie cel puţin egale cu 2% din produsul lor intern brut (PIB) un deceniu mai târziu, adică în 2024.
În 2018, numai şapte ţări respectau acest obiectiv, pe care Germania şi Franţa nu l-au atins.
În urmă cu două săptămâni, Berlinul a anunţat că această sumă urmează să scadă de la 1,37% în 2020 la 1,25% în 2023, scrie News.ro.
Germania ar urma, astfel, să nu-şi atingă obiectivul de a creşte bugetul apărării la 1,5% din PIB în 2025, ceea ce a provocat critici din partea americanilor.
Ambasadorul american la Berlin Richard Grenell a catalogat drept "îngrijorător" faptul că Guvernul german îşi revizuieşte în scădere nivelul "deja inacceptabil" al cheltuielilor militare.
Cu ocazia marcării a 70 de ani de la înfiinţarea NATO, în 1949, miniştrii de Externe din cele 29 de state membre se reunesc miercuri şi joi la Washington.
Donald Trump îl primeşte pe Jens Stoltenberg astăzi, înaintea reuniunii, iar secretarul general al NATO urmează să susţină miercuri un discurs în Congresul american.
1. fără titlu
(mesaj trimis de IONEL în data de 02.04.2019, 09:56)
Nimeni nu va îndrăzni să deranjeze stabilitatea socială și de supra consum a populațiilor din occident care nu riscă să fie distrusă într-un conflict cu Rusia. SUA și NATO tremură de frica Rusiei și nu au nici o alternativă. Germania nu se poate înarma din două motive: în primul rând locuitorii germani doresc o viață liniștită cu un nivel ridicat de trai, și doi, dacă germanii vor veni a treia oară împotriva Rusiei vor fi distruși. Armata NATO este doar o umbră, și ei știu asta.EHurezeanu pe un post TV: Rusia nu poate începe un război fiindcă n-are cu cine!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.04.2019, 10:49)
Și România de ce plătește 10 mld $ pe fier vechi?