Stop Contrabanda.ro: Peste 90 de milioane de ţigarete de contrabandă în primele 9 luni ale anului 2023

T.B.
Companii / 22 septembrie 2023

Stop Contrabanda.ro: Peste 90 de milioane de ţigarete de contrabandă în primele 9 luni ale anului 2023

Autorităţile române au capturat peste 90 de milioane de ţigarete de contrabandă în primele 9 luni ale anului 2023, aproape dublul volumului capturilor înregistrate în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit unui comunicat al BAT, remis redacţiei. Valoarea totală a acestora pe piaţa neagră este de peste 15 milioane de euro, potrivit datelor centralizate pe www.stopcontrabanda.ro, singurul centralizator în timp real al capturilor de ţigarete de contrabandă din România, se mai arată în comunicat.

BAT lansează o nouă campanie de informare privind cadrul legislativ şi riscurile contrabandei şi contrafacerii, în parteneriat cu Poliţia de Frontieră Română şi Autoritatea Vamală Română, conform sursei citate.

Traficul cu produse contrafăcute s-a triplat în primele şase luni ale anului 2023, potrivit Analizei activităţii Poliţiei de Frontieră Române pe semestrul întâi al anului 2023, transmite BAT. Între produsele cel mai frecvent contrafăcute se numără ţigaretele, articolele vestimentare şi de încălţăminte sau produsele cosmetice. Fiecare vânzare a unui produs contrafăcut generează pierderi la bugetul de stat şi un pericol real la adresa siguranţei consumatorilor, transmite sursa precizată.

BAT demarează şi în acest an o nouă campanie de informare cu privire la cadrul legal şi riscurile contrabandei şi contrafacerii la adresa siguranţei individuale şi a comunităţilor, aşa cum se arată în comunicat. Începând cu 21 septembrie, toate punctele de frontieră şi vamale vor oferi materiale informative privind cantităţile de ţigarete cu care se poate călători în spaţiul UE şi non-UE, sancţiunile aplicabile pentru contrabandă şi contrafacere, precum şi elemente de identificare a produselor ilegale şi contrafăcute. Campania se derulează în parteneriat cu Poliţia de Frontieră Română şi Autoritatea Vamală Română, se mai arată în comunicat.

"În contextul în care datele la zi ale anului curent indică o sporire alarmantă a activităţii infracţionale şi diversificarea metodelor de introducere pe piaţă a produselor de contrabandă şi contrafăcute, siguranţa consumatorilor, frânarea fenomenelor reţelelor infracţionale şi asigurarea sustenabilităţii veniturilor la bugetul de stat trebuie să se regăsească cu prioritate pe agenda publică a ţării. Credem cu tărie într-o informare continuă şi corectă asupra riscurilor contrabandei şi contrafacerii şi continuăm să susţinem eforturile autorităţilor în combaterea acestui fenomen cu implicaţii severe asupra dezvoltării economice şi a siguranţei comunităţilor", declară Ileana Dumitru, Director juridic şi relaţii publice, Aria Europa de Sud - Est din cadrul BAT, potrivit comunicatului.

Pe fondul eforturilor intense de combatere a activităţilor ilicite la graniţă, BAT a plătit anul trecut o contribuţie totală de 10,5 miliarde lei (2,1 miliarde euro) în accize şi taxe la bugetul de stat. Această sumă se adaugă la cele 24 miliarde de euro contribuţie directă a BAT la bugetul de stat în primii 25 de ani de activitate pe piaţa locală, potrivit comunicatului.

"Acţiunile de amploare derulate pentru combaterea contrabandei se reflectă în datele consemnate în primele opt luni ale anului în curs, înregistrând rezultate foarte bune care constau în capturi semnificative de ţigarete şi destructurarea de reţele de crimă organizată. În perioada ianuarie - august au fost reţinute în vederea confiscării, 3,4 milioane pachete de ţigări cu o valoare de 62,7 milioane lei şi peste 27 de tone tutun vrac şi pentru narghilea. Eforturile în vederea reducerii fenomenului traficului ilegal vor continua la fel de susţinut, în colaborare cu toate instituţiile statului cu competenţe în combaterea contrabandei, precum şi cu partenerii din industria de profil", a declarat inspectorul general al Poliţiei de Frontieră, chestor de poliţie IVAŞCU Victor-Ştefan, informează sursa precizată.

Autoritatea Vamală Română şi BAT au reînnoit în data de 08 septembrie 2022 Protocolul de colaborare semnat în 2014, fiind stabilit un cadru general pentru intensificarea eforturilor comune de a preveni şi combate contrabanda cu produse din tutun, fabricarea, comerţul şi distribuţia ilegală a produselor din tutun contrafăcute, precum şi pentru stabilirea modalităţilor de colaborare şi a schimbului de informaţii şi asistenţă, conform comunicatului.

Cele mai mari 3 capturi de ţigarete de contrabandă au fost înregistrate anul acesta în judeţele Arad, Giurgiu şi Vâlcea, volumele reţinute în aceste judeţe reprezentând peste 70% din totalul capturilor în primele 9 luni ale lui 2023, transmite BAT, potrivit comunicatului.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. În Piața Obor, la câțiva pași de Primărie / Poliție Locală, ofertă generoasă de ȚIGA ȚIGA !. Și nu este o noutate

    1. la noi in oras la fel, te duci in piata si te intreaba tigari tigari?

      numai politia "nu vede"

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb