STORIA.RO: Cum s-a încheiat 2022 în imobiliare şi care sunt primele date despre 2023

M.C.
Companii / 20 ianuarie 2023

Cum s-a încheiat 2022 în imobiliare şi care sunt primele date despre 2023

Anul imobiliar 2022 s-a încheiat cu un număr total de 175.387 de unităţi individuale tranzacţionate (cf. ANCPI), cu 4% mai puţine comparativ cu anul 2021, care a fost considerat un an record, conform unui comunicat remis redacţiei. În 2021 s-au înregistrat cu 49% mai multe tranzacţii ca în 2020 şi cu 61% mai multe faţă de anul 2019. Luna decembrie, în general una lentă, prin prisma sezonalităţii, s-a încheiat cu 14.848 de unităţi individuale tranzacţionate, conform ANCPI, unele dintre tranzacţii posibil încheiate mai rapid, în contextul în care noul cod fiscal a introdus impozit pe venitul din vânzarea imobilelor şi în cazul proprietăţilor care nu depăşesc 450.000 lei.

Cum a arătat 2022 pe Storia.ro

Conform datelor Storia.ro, pe parcursul anului 2022, numărul de contactări în categoria de închiriere a crescut cu 14% faţă de cel din 2021, în timp ce numărul de anunţuri active (anunţuri nou adăugate şi anunţuri prelungite) a scăzut cu 12%. Aşadar, în condiţiile unui număr mai mic de oferte, numărul de contactări a crescut, element care ne arată efervescenţa pieţei şi un interes semnificativ pentru categoria de închirieri.

Potrivit sursei, în categoria locuinţelor de vânzare, pe parcursul anului 2022 oferta de apartamente şi case disponibile a scăzut cu 5% faţă de cea din 2021, an în care, în perioada august-noiembrie, s-a înregistrat o creştere de 13%, ceea ce arată că scăderea din 2022 contrabalansează o creştere anterioară. În acelaşi timp, se observă o scădere de 32% a numărului de contactări faţă de anul precedent, un efect al creşterii costurilor de creditare, al inflaţiei şi al altor factori care au scăzut puterea de cumpărare şi au creat un climat de instabilitate.

Numărul total de utilizatori a scăzut cu 13% în 2022 faţă de 2021, iar numărul de utilizatori care au contactat un vânzător în platformă a scăzut cu 8%. Datele ne arată că cei care au continuat să utilizeze platforma sunt cei mai implicaţi activ în căutarea unei locuinţe, iar utilizatorii care nu au mai accesat site-ul fac mai degrabă parte din categoria celor care doar prospectau piaţa, fără o intenţie clară şi imediată de achiziţie sau închiriere, subliniază sursa citată.

Începutul anului 2023 în imobiliare

Anul 2023 a început cu o rată a dobânzii de referinţă a Băncii Naţionale a României de 6,75%, în timp ce la începutul anului 2022 avea o valoare de 2%. În acelaşi timp, indicele de referinţă trimestrial pentru creditele consumatorilor (IRCC) a ajuns la 5,71%, în timp ce în prima parte a anului 2022 a fost de 1,25%.

"Ne propunem să fim în continuare alături atât de cumpărători, proprietari şi chiriaşi, cât şi de agenţi şi dezvoltatori. În perioada următoare avem programate numeroase iniţiative care să îi ajute pe aceştia în îndeplinirea obiectivelor, dar şi pentru a-i susţine să ia decizii bune şi informate. Aşadar, vom extinde indexul T.R.A.I cu câteva criterii şi cartiere noi, index care până acum a fost consultat de 250.000 de vizitatori. De asemenea, pentru că suntem platforma de imobiliare cu cele mai multe anunţuri, vom continua să oferim către presă date relevante legate de evoluţia cererii şi a ofertei în cadrul iniţiativei Drumul inteligent spre acasă şi să organizăm webinarii informative. Pentru profesionişti, am lansat noile funcţionalităţi parte din SMART PACKS, care să îi ajute în creşterea performanţei anunţurilor şi urmează să le completăm cu unele noi, bazate pe tehnologii noi de inteligenţă artificială", a declarat Monica Dudău, Marketing Manager Storia.ro şi OLX Imobiliare.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. bravo OLX.

    miroase a copiere cv de prin america.

    asa cum am spus se pare ca se indeplineste: se restrange piata ca sa se faca squeze. 

    s c cret 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb