Declinul consemnat anul acesta de preţurile materiilor prime - de la metale preţioase la mărfuri agricole - va fi tot mai puternic până la finele lunii decembrie, sectorul de profil îndreptându-se către prima scădere anuală din 2008, conform unei analize Bloomberg.
Indicele Standard & Poor's GSCI Spot, care măsoară evoluţia preţurilor a 24 de materii prime, a pierdut, în medie, 3,9 procente anual în luna decembrie. Dacă evoluţia va fi aceeaşi şi luna aceasta, atunci indicele va consemna un declin de 7,8% în 2013, conform analizei menţionate.
De la începutul anului, Standard & Poor's GSCI Spot a scăzut cu 4,1%, în vreme ce indicele MSCI All-Country World, care măsoară evoluţia cotaţiilor acţiunilor, a urcat cu 18%. Totodată, indicele Bloomberg U.S. Dollar, care urmăreşte dinamica dolarului faţă de zece valute majore, a câştigat 3,3%. Este pentru prima oară după 2005 când materiile prime au o evoluţie mai slabă decât acţiunile şi dolarul.
Investitorii au retras suma record de 34,1 miliarde dolari din fondurile de materii prime de la finele lui decembrie 2012, conform "EPFR Global".
"Tendinţa de scădere se va menţine, probabil, până la sfârşitul anului", a declarat, potrivit Bloomberg, Michael Cuggino, administrator de active la "Permanent Portfolio Family of Funds" Inc. din San Francisco. Acesta a adăugat: "Investitorii văd o creştere anemică a economiei ori o încetinire pe pieţele mature şi cele emergente, în contextul în care au mai multe lichidităţi. O astfel de situaţie generează preţuri mai mici".
Analiza Bloomberg menţionează că un număr de 15 materii din cadrul S&P GSCI vor consemna pierderi anul acesta, cele mai mari scăderi fiind înregistrate în sectorul cerealelor şi al metalelor preţioase. Preţul porumbului a scăzut cu 39% în 2013, acesta urmând să fie cel mai important declin din 1960 până în prezent. Aurul are, în 2013, primul an cu pierderi de după 2000, iar argintul - cel mai slab an din ultimele trei decenii, conform studiului.
În schimb, preţul boabelor de cacao va avea cea mai bună evoluţie anul acesta (+25%), ca urmare a secetei care a afectat culturile din vestul Africii. "Macquarie Group" Ltd. estimează că livrările de profil vor fi mai mici decât cererea în următorii patru ani.
Jeffrey Currie, şef al departamentului de cercetare din cadrul "Goldman Sachs Group" Inc., anticipează că, per ansamblu, sectorul materiilor prime va înregistra scăderi semnificative şi anul viitor, cele mai importante pierderi urmând să fie observate în zona minereului de fier, a aurului, boabelor de soia şi a cuprului.
Preţul aurului cu livrare în februarie era ieri, la ora 10.16, la Comex New York, de 1.228,80 dolari uncia, cu 36% mai mic decât nivelul maxim record atins în septembrie 2011: 1,923.70 dolari uncia. Declinul a venit în condiţiile în care unii investitori şi-au pierdut încrederea în metalele preţioase ca plasamente refugiu.