Piaţa neagră a ţigaretelor a ajuns în ianuarie 2017 la 16,2%, cu 1,9 puncte procentuale (p.p.) mai puţin faţă de nivelul de 18,1% din noiembrie 2016. Nivelul se situează sub media anuală din 2016, de 16,8% şi, de asemenea, este mai mic decât in ianuarie 2016, când contrabanda era 17,8%, conform unui studiu realizat de novel Research.
Marian Marcu, director Novel Research, a declarat: "Cu 37,6%, regiunea nord-est rămâne şi la începutul anului 2017 cea mai afectată de comerţul ilegal cu ţigarete, cu toate că procentul e în scădere cu 9,3 p.p. faţă de noiembrie 2016. În regiunile sud-vest şi vest continuă să se înregistreze, în ianuarie 2017, un nivel ridicat al comerţului ilicit (24,6%, respectiv 24,3%), în timp ce în zona de nord-vest comerţul ilegal este în scădere cu 7,7 pp faţă de noiembrie 2016, până la 14,7%. Din punct de vedere al provenienţei, categoria "cheap whites" continuă să deţină şi în 2017 cea mai mare pondere (57,6%), urmată de produsele provenite din Moldova (19,1%, în creştere cu 6,2 p.p. comparativ cu noiembrie 2016) şi Ucraina (17,3%, în scădere cu 2,1 p.p.). Ponderea produselor provenite din Serbia se situează la 1,1%, nivel relativ constant faţă de finele anului 2016".
De asemenea, Dorel Fronea, vicepreşedinte ANAF şi coordonator al activităţii structurilor vamale a precizat: "Acţiunile derulate în ultimele luni încep să-şi arate efectele. Mă refer la reînfiinţarea echipelor mobile în ianuarie 2017, precum şi la continuarea procesului de reorganizare a structurilor vamale, începută cu reoperaţionalizarea echipelor canine şi înfiinţarea Biroului Monitorizare Comerţ Electronic. Acest proces va continua concomitent cu procesul de modernizare a Vămii române, ce are în vedere întărirea capacităţii administrative a echipelor mobile şi eficientizarea echipamentelor de scanare pe care, la preluarea mandatului, în iulie 2016, le-am găsit neutilizate la capacitatea necesară. Menţionez că această scădere a pieţei ilicite ne impulsionează în realizarea obiectivului de a atinge un nivel al contrabandei cât mai apropiat de media de 10% din UE. Reamintesc că, în iulie 2013, contrabanda era de 11,8%. Am convingerea că rezultatele pozitive vor creşte, ca urmare a Operaţiunii Scut 2017 demarată recent, combaterea traficului ilicit cu ţigarete fiind prioritatea principală a Vămii române. Foarte curând, vom lansa şi implementa "Strategia Naţională a Autorităţii Vamale pentru prevenirea şi combaterea traficului ilicit cu ţigarete 2017-2020", iniţiată de către Direcţia Generală a Vămilor din cadrul ANAF. Măsurile incluse în Strategie presupun, pe lângă reorganizarea structurilor vamale, resurse umane de înalt profesionalism, dotarea cu echipamente de calitate, creşterea gradului de cooperare cu celelalte autorităţi de aplicare a legii, mediul de afaceri, precum şi cu instituţiile similare interne şi internaţionale. Totodată, vom intensifica cooperarea transfrontalieră cu ţările riverane României, astfel încât structura vamală din cadrul ANAF să devină principalul pilon de stabilitate în cooperarea vamală în regiune, un exemplu în acest sens fiind şi întâlnirea trilaterală dintre autorităţile vamale ale României, Republicii Moldova şi Ucrainei, ce va avea loc în prima decadă a lunii martie a.c."
Ileana Dumitru, director legal & external affairs, BAT Romania, a afirmat: "Scăderea cu aproape 2 puncte procentuale a pieţei negre în ianuarie 2017 faţă de noiembrie 2016 este o dovadă a faptului că eforturile conjugate ale autorităţilor pentru combaterea contrabandei, atât la graniţele ţării, cât şi la nivelul punctelor de desfacere, pot da rezultate imediat. Însă, pentru a menţine aceste rezultate, lupta cu reţelele de contrabandă trebuie să fie continuă, mai ales într-un an 2017 în care, după 20 mai, de pe piaţa legală din România vor dispărea o serie de produse, precum cele cu alte arome decât mentolul. Tocmai de aceea e nevoie să fie implementată cât mai rapid Strategia Naţională de combatere a comerţului ilegal cu ţigarete, un plan pe termen lung care implică atât autorităţile, cât şi restul actorilor afectaţi de contrabanda cu tutun. Dacă la finalul anului 2017 vom trage linie şi vom concluziona că nivelul contrabandei a rămas măcar la 16%, vom putea vorbi despre 70 de milioane de Euro pe care autorităţile le vor fi încasat în plus faţă de anul 2016".
La rândul său, Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications, JTI România, Moldova şi Bulgaria a menţionat: "Înregistrăm o premieră notabilă pentru ultimii patru ani, şi anume că, în ianuarie, contrabanda scade simbolic. Regiunea de nord-est continuă să fie însă un pol al pieţei negre şi de aceea, în prima parte a acestui an, vom sprijini o nouă campanie publică de conştientizare a pericolelor generate de contrabandă, campanie ce se va derula în parteneriat cu autorităţile de aplicare a legii. Pentru acest an, în domeniul combaterii comerţului ilicit, compania JTI are în plan o serie de alte acţiuni concrete: sprijin pentru construirea şi dotarea unei hale de control al autovehiculelor, pe sensul de intrare în ţară, în Vama Siret, suport pentru formarea specialiştilor care vor opera scanerele şi, de asemenea, sprijin pentru achiziţionarea şi formarea a 12 câini, care vor fi antrenaţi pentru depistarea ţigaretelor, înlocuind primii câini ai Vămii, intraţi în serviciu în 2006-2007, care urmează să se pensioneze. Suntem foarte fericiţi că «pensionarii» vor continua să locuiască alături de familiile colegilor lor de echipă, agenţii vamali".
Pentru reducerea contrabandei pe viitor, sunt necesare, de asemenea, mai multe schimbări legislative, pe care producătorii de ţigarete, împreună cu autorităţile de aplicare a legii le solicită de ani de zile, precizează sursa citată.
Astfel, pe lângă reglementarea unitară, pe criteriu cantitativ, a infracţiunilor de evaziune fiscală şi de contrabandă cu ţigarete, este necesară clarificarea situaţiei la punctele de trecere a frontierei interne, cu Ungaria şi Bulgaria, precum şi stabilirea unor atribuţii specifice pentru poliţia locală şi jandarmerie, întrucât comerţul ilegal cu ţigarete se desfăşoară în zona de competenţă a acestora - pieţe, oboare, staţii de metrou.
Sectorul tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al României, după cel petrolier. În 2015, companiile de tutun au virat la buget circa 3 miliarde de euro, însemnând accize, TVA, taxe şi contribuţii. Suma reprezintă aproape 2% din PIB, sau echivalentul a 12,5% din totalul veniturilor bugetare.
1. Este ceva normal!
(mesaj trimis de Teo în data de 16.02.2017, 17:08)
Din ce în ce mai mulți fumători fac în noaptea dintre ani promisiunea că se lasă de fumat, dar aceasta ține în medie o lună. De aici se explică și această scădere. :))