STUDIU EY: FAŢĂ DE 2012, Numărul de tranzacţii a crescut cu peste 30%

V.B.
Companii #Comerţ / 25 martie 2014

Întreaga Europă Centrală şi de Sud-Est (ECSE) a cunoscut, anul trecut, o creştere a numărului de tranzacţii, cu peste 30% faţă de anul 2012, sectoarele care au înregistrat cele mai multe tranzacţii fiind cel al serviciilor, al industriei prelucrătoare şi sectorul IT, fiecare raportând peste 160 de tranzacţii încheiate, conform studiului CSE M&A Barometer, realizat de Ernst&Young (EY) şi trimis astăzi redacţiei.

"Se poate clar observa că sectoarele cele mai active, prin numărul de tranzacţii raportate, sunt cele aflate în expansiune, care pe termen mediu cunosc o consolidare, dar şi ai căror jucători sunt de talie mai mică, făcând astfel posibile tranzacţii în piaţa jucătorilor mici şi medii", transmite comunicatul.

Pe de altă parte, valoarea tranzacţiilor din ECSE a scăzut cu 5% în 2013 faţă de 2012, în condiţiile în care doar 32% dintre tranzacţiile încheiate au raportat preţul de tranzacţionare. În acest sens, analiza realizată de EY notează că sectoarele cu cele mai mari tranzacţii sunt sectorul de telecom şi media (în medie aproximativ 250 milioane de dolari) şi cel al serviciilor financiare (circa 200 milioane de dolari, în medie).

În ţara noastră, anul trecut, cele mai mari tranzacţii au fost consemnate tot în sectorul serviciilor financiare, în timp ce în sectorul de telecom şi media sunt posibile tranzacţii semnificative care s-ar putea încheia în următoarea perioadă, mai arată studiul.

Raportul asupra pieţei de fuziuni şi achiziţii - EY CSE M&A Barometer 2013 a acoperit pieţele din Bulgaria, Cehia, Grecia, Ungaria, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia şi Turcia, printr-o analiză comparativă a rezultatelor raportate public în 2013, faţă de cele din anul 2012, în baza unor surse reputate, agregate de EY.

Pieţele cele mai active din regiune (ca număr de tranzacţii şi ca valoare a pieţei de fuziuni şi achiziţii) sunt Turcia, Polonia şi Cehia - "pieţe de tradiţie, ale căror mărime şi maturitate le recomandă şi pentru perioada următoare", precizează comunicatul.

"În acest context, piaţa din România rămâne încă o piaţă mică, de nivelul doi, în care tranzacţiile sunt încă limitate ca număr, chiar dacă din punct de vedere al valorii există perioade în care apar anumite vârfuri remarcabile. Un alt element notabil este cel al numărului mic de tranzacţii în care companii româneşti au făcut achiziţii în afara graniţelor. În acest sens, comparaţia cu companiile din Turcia, Polonia, Cehia, dar şi din Grecia sau Slovacia, este din nou importantă, şi arată că piaţa locală încă trebuie să se maturizeze pentru a concura regional. Ca perpectivă regională, aşteptăm în perioada următoare o stabilizare a valorii tranzacţiilor, marcate de anumite creşteri datorate unor tranzacţii punctuale, o creştere a numărului de tranzacţii pan-regionale şi o creştere lentă a numărului tranzacţiilor, datorată acumulării de capital local", încheie comunicatul.

EY este o firmă de audit, asistenţă fiscală, asistenţă în tranzacţii şi servicii de asistenţă în afaceri către companii multinaţionale şi locale, cu 175 de mii de angajaţi în 728 de birouri din 150 de ţări şi venituri de aproximativ 25,8 miliarde de dolari în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2013. În ţara noastră şi în Republica Moldova, EY este prezentă din 1992, cu peste 500 de angajaţi şi birouri în Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi Chişinău.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb