STUDIU GFK TEMAX:  Creştere semnificativă pentru sectorul telecom, în trimestrul al doilea

Andrei Stan
Companii #Comerţ / 17 august 2017

Creştere semnificativă pentru sectorul telecom, în trimestrul al doilea

Piaţa bunurilor de folosinţă îndelungată a crescut în trimestrul al doilea al anului cu peste 15% faţă de aceeaşi perioadă din 2016, cele mai importante evoluţii fiind înregistrate de sectoarele telecom (+33%), electrocasnice mici (+20%) şi foto (+24%), arată un studiu GfK Temax, trimis Redacţiei.

În studiu se mai arată: "Sectoarele de electrocasnice mari şi electronice continuă creşterea, dar cu o dinamică mai scăzută în acest trimestru. Singura scădere majoră a venit din sectorul de dispozitive de printare (aproape -23%)".

De asemenea, piaţa de televizoare a înregistrat o creştere uşoară, datorată în principal majorărilor pe segmentele de peste 40 de inci, în timp ce segmentul Smart TV a crescut, alături de cel al TV-urilor cu rezoluţie de tip Ultra HD. "Ca urmare, se observă o creştere a preţului mediu", remarcă autorii studiului.

Sistemele audio au consemnat şi ele o creştere importantă, în special datorită creşterii segmentului de dispozitive Connected. Nu la fel se poate spune despre sistemele de tip Home Theatre, care au înregistrat o scădere.

Totodată, boxele se află pe un trend ascendent, remarcându-se prin evoluţii pozitive în special segmentul de Soundbar.

Potrivit studiului, în cazul electrocasnicelor mari, în T2 din 2017, piaţa a încetinit ritmul de creştere, categoriile emergente (electrocasnicele incorporabile) fiind singurele care au înregistrat creşteri de două cifre. În acelaşi timp, o serie de categorii de electrocasnice mari, precum frigiderele şi congelatoarele, au încheiat perioada analizată pe un trend negativ.

Pe segmentul electrocasnicelor mici, datele contorizate în sondaj relevă evoluţii pozitive atât pentru categoriile de produse predominante, cât şi pe cele de nişă. Astfel, cea mai mare categorie de produse, aspiratoarele, a înregistrat o creştere de două cifre. La polul opus, pe trend descendent se află categoria storcătoarelor de fructe şi legume, alături de storcătoarele prin centrifugare şi preţul mediu mai mic pentru storcătoarele prin presare.

În cazul aparatelor foto, creşteri au fost înregistrate la categoria camerelor digitale, această tendinţă fiind generată, în special, de segmentul celor fără zoom, al căror preţ mediu a crescut.

Rezultatele studiului GfK mai arată că în categoria IT, perifericele au înregistrat cele mai mari rate de creştere, urmate de monitoare. În cadrul monitoarelor, produsele specifice de Gaming au depăşit creşterea generală a categoriei. Evoluţii vizibile s-au observat şi pentru dispozitivele cu o diagonală de peste 25 inci.

Categoria IT a consemnat, însă, şi o uşoară scădere în ceea ce priveşte vânzările de laptopuri, ca urmare a creşterii preferinţelor consumatorilor pentru dispozitive cu specificaţii superioare. În schimb, în T2 din acest an, cererea pentru dispozitivele cu o diagonală de 13 inci a crescut, iar piaţa de desktop-uri a consemnat o scădere minoră.

Datele citate arată, de asemenea, că piaţa produselor telecom a înregistrat, în T2 din 2017, o revenire. În acest context, există o creştere de două cifre pentru smartphone-urile cu diagonale medii şi mari, inclusiv pentru phablets, dar şi pe segmentul de wearables, susţinute de ceasurile şi brăţările inteligente.

În ceea ce priveşte dispozitivele de printare, cele echipate cu sistemul de cerneală CISS au înregistrat o creştere de două cifre, multifuncţionalele fiind motorul de creştere pentru dispozitivele cu CISS. În plus, imprimantele multifuncţionale echipate cu cartuş de tip Multicolor au avut o tendinţă pozitivă, în T2 2017.

În schimb, dispozitivele cu tehnologie laser au continuat să înregistreze scăderi de două cifre, în timp ce dispozitivele cu cerneală au avut o uşoară creştere. Atât dispozitivele cu preţ scăzut, cât şi cele cu preţ ridicat au înregistrat scăderi, în general, mai arată studiul GfK.

Nu în ultimul rând, pe piaţa electronicelor, sistemele video de redare/înregistrare au continuat să scadă şi în trimestrul analizat, alături de sistemele de navigaţie care au avut şi acestea scăderi, comparativ cu T2 din 2016.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb