STUDIU GfK: Trei din zece români se gândesc la afaceri proprii

Mihaela Dalar Stanca
Ziarul BURSA #Companii / 6 martie 2013

Trei din zece români se gândesc la afaceri proprii

Trei din zece români se gândesc la deschiderea unei afaceri pe cont propriu şi privesc cu optimism antreprenoriatul, în contextul economic actual, reiese din studiul "Antreprenoriatul în România în 2012 şi spiritul antreprenorial în Europa", realizat de GfK Nürnberg la iniţiativa Amway Europa, în 16 state europene.

Astfel, 79% dintre tinerii români sub 30 de ani au o atitudine pozitivă faţă de munca pe cont propriu, iar trei din patru tineri români consideră că, în următorul deceniu, antreprenoriatul va fi mai important sau cel puţin la fel de important ca în prezent, mai arată studiul.

Ioana Enache, director general Amway România, a declarat: "Atitudinea oamenilor referitoare la desfăşurarea unei activităţi independente este considerată de noi ca fiind motorul creşterii economice la nivel global, o sursă vie de idei şi de progres. Piaţa modernă a locurilor de muncă caută oameni care ştiu să lucreze independent şi se pot adapta la noi provocări. Antreprenoriatul este modelul de muncă al viitorului". Din studiul prezentat mai reiese că, în comparaţie cu media europeană (38%), în ţara noastră, o treime (34%) dintre persoanele intervievate se consideră capabile de a-şi pune bazele propriei afaceri.

Dintre intervievaţii cu spirit antreprenorial şi o atitudinea pozitivă faţă de un start-up, se întâlnesc cu precădere tineri sub 30 de ani (79%) iar cei care deţin diplomă universitară sunt în proporţie de 74%. Tinerii din ţara noastră şi-ar deschide propria afacere pentru rotunjirea veniturilor existente (55% dintre cei intervievaţi), pentru a dobândi "independenţă faţă de angajator" - 30%, dar şi din dorinţa de a "materializa propriile idei" - 23%.

Procentele privind motivele care stau la baza unui start-up arată diferit pentru majoritatea europenilor intervievaţi, independenţa faţă de angajator ocupând primul loc, cu un procent de 45%, autorealizarea se află pe locul II, cu 38%, iar perspectiva celui de-al doilea venit, se află pe al III- lea loc - 33%.

Obstacole în start-up-uri

Posibilii antreprenori chestionaţi la nivel european întâlnesc, când se gândesc la un plan de afaceri, obstacole ca lipsa capitalului incipient, situaţia economică incertă din ţara acestora sau teama de eşec. Dintre cele 16 ţări participante la sondaj, grecii - 74% şi germanii - 69% sunt mai sceptici decât românii în ceea ce priveşte finanţarea incipientă a unei afaceri. În ţara noastră, "lipsa capitalului incipient" este resimţit într-o pondere mai mare cu 10% faţă de media europeană, care este de 57%.

Aproximativ două treimi dintre românii intervievaţi - 65% - consideră că antreprenoriatul va avea o importanţă egală sau mai mare în societatea modernă de producţie pes­te un deceniu, media europeană fiind de 78%.

Studiul prezentat a fost efectuat pe un eşantion de 1.099 bărbaţi şi femei cu vârsta de peste 15 ani, eşantionul fiind reprezentativ la nivel naţional. Rezultatele au fost culese la sfârşitul lunii aprilie 2012 şi prima jumătate a lunii mai 2012.

Enache, Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri: "Trebuie să introducem antreprenoriatul ca materie în şcoli"

Dumitru Dan Enache, Secretar de Stat în Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, a comentat pe seama studiului prezentat: "Ar trebui să introducem antreprenoriatul ca disciplină obligatorie în şcoli; nu există încă un proiect de lege în acest sens dar în celelalte state europene există, iar această măsură ar contribui mult la crearea unei clase de mijloc, care nu există în prezent în România. Ştiu că în Statele Unite ale Americii există o materie care îi ajută pe elevi să se descurce, deci trebuie şi noi să aducem cunoştinţe economice practice tinerilor, într-o formă sau alta". Enache a mai spus că statul sprijină antreprenorii în acest moment prin trei programe publicate pe site-ul Agenţiei pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru IMM-uri, finanţări care se acordă ideilor noi de afaceri, femeilor antreprenoare sau incubatoarelor tehnologice şi de afaceri. Pentru start-up-uri, statul are un buget de 25 de milioane de lei pentru întreg anul 2013, programul urmând să poată fi accesat din luna viitoare.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb