STUDIU: ÎN ROMÂNIA, Peste 95% din consumul total de bere este produs la nivel local

V.B.
Companii #Agro-alimentar / 6 mai 2014

Sectorul berii este unul dintre puţinele sectoare din ţara noastră care are încă o producţie locală în creştere, mai mult de 95% din consumul total de bere fiind produs la nivel local, conform studiului The Contribution made by Beer to the European Economy, realizat de EY şi Regioplan pentru asociaţia Berarii Europei.

Acest lucru este, de asemenea, demonstrat de datele privind importurile din statele membre ale UE şi terţe ţări, care sunt relativ scăzute.

În 2012, pe piaţa berii din România funcţionau 17 unităţi de producţie, inclusiv 2 microfabrici, aparţinând celor 12 companii producătoare de bere, cu mult mai puţin decât în urmă cu 20 de ani, când existau peste 100 de centre de producţie.

În acelaşi timp, consumul de bere a reintrat pe o tendinţă descrescătoare anul trecut, după ce în 2012 crescuse faţă de 2011, aşa cum rezultă din datele din studiul citat anterior coroborat cu datele Asociaţiei Berarii României. 2012 a fost, de altfel, singurul an de creştere a consumului din 2008 încoace. Mai mult decât atât, consumul în 2013 a ajuns la 16,3 milioane hectolitri, ceea ce reprezintă cel mai scăzut nivel din ultimii 5 ani şi o scădere de 10% faţă de nivelul anului 2012.

De asemenea, obiceiurile de consum de pe piaţa berii din România se schimbă, pe fondul scăderii puterii de cumpărare. Astfel, în 2012, consumul casnic de bere a continuat să crească, fapt ce a generat o extindere a pieţei totale a berii. O parte dintre companiile producătoare de bere au câştigat noi consumatori, odată cu lansarea de noi tipuri de bere în vara anului 2012. Totuşi, piaţa de retail în creştere a generat o scădere a consumului de bere în baruri, pub-uri şi restaurante, în linie cu tendinţa prezentă şi în multe alte state membre ale Uniunii Europene.

În acest context, tot mai mulţi consumatori români optează pentru o bere mai ieftină, tendinţă tot mai pronunţată în ultimii ani, conform raportului EY Regioplan The Contribution made by Beer to the European Economy.

Cum berea la sticlă este, în general, mai scumpă decât cea la doză, vânzarea de bere la sticlă a înregistrat şi ea un declin semnificativ începând cu anul 2008. În acelaşi timp, companiile producătoare de bere au subliniat faptul că diferenţa de preţ între segmentele de produse inferioare şi cele superioare este în scădere: prin vânzarea de bere la PET de dimensiune mare, segmentul inferior a câştigat mai mult teren în detrimentul segmentului superior.

O tendinţă negativă pe piaţa berii din România a rezultat şi din intensificarea concurenţei, generând o scădere a marjelor şi o presiune asupra companiilor producătoare de bere de a-şi promova brandurile proprii. Producătorii s-au confruntat, de asemenea, cu o creştere a costurilor la materiile prime, energie şi utilităţile implicate în procesul de fabricare.

"Aşadar, sectorul berii se află sub presiune, supape posibile pentru a se relaxa fiind o vreme bună în această vară, care ar da un impuls consumului, introducerea în continuare a unor produse noi pe piaţă, care să genereze cerere nouă, sau o creştere a economiei româneşti într-un ritm mai alert decât în ultimii ani, ceea ce ar duce la o putere de consum mai mare", se mai arată în comunicat.

Vestea bună vine de la Institutul Naţional de Statistică (INS), conform căruia consumul privat de produse alimentare (în serie ajustată) este pe tendinţă crescătoare din iulie 2013, înregistrând creştere inclusiv în luna martie 2014.

EY este o firmă de audit şi asistenţă financiară, în tranzacţii şi în afaceri, cu 175 mii angajaţi în 728 birouri din 150 ţări. La jumătatea anului trecut, compania realizase venituri de aproximativ 25,8 miliarde dolari. În ţara noastră, EY este prezentă din 1992. Cei peste 500 angajaţi din România şi Republica Moldova lucrează în Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi Chişinău. De la 1 iulie 2013, Ernst & Young a devenit EY.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb