Subscrierile în oferta de titluri de stat Fidelis au depăşit pragul de 250 milioane de euro după trei zile de la începutul operaţiunii de piaţă, conform calculelor noastre realizate pe baza datelor platformei unei case de brokeraj.
Oferta, ce a debutat la finele săptămânii trecute şi se va încheia în data de 14 februarie, este croită în şase tranşe, patru în lei şi două în euro. Până ieri în jurul orei 15:00, pentru tranşa în lei cu maturitatea de un an şi dobânda de 6,95%, subscrierile erau de circa 370 milioane de lei (74 milioane de euro), în vreme ce în cazul celor cu dobânda de 7,65% şi maturitatea de trei ani, valoarea ordinelor de cumpărare se ridica la 97 milioane lei (19,5 milioane de euro). Titlurile cu maturitatea de cinci ani şi dobânda de 7,95%, cumulaseră ordine de vânzare în valoare de 120 milioane lei (24 milioane de euro).
Pentru tranşa donatorilor de sânge cu maturitatea de un an şi dobânda de 7,95%, valoarea subscrierilor se ridica la 137 milioane lei (27,6 milioane lei). În cadrul acestei tranşe pot subscrie persoanele ce au donat de sânge începând cu data de 1 septembrie 2024 şi/sau care donează în perioada derulării ofertei de vânzare de titluri de stat Fidelis.
Tranşele în euro au maturităţi de doi şi şapte ani, cu dobânzi anuale de 4% şi 6,25%, subscrierile ridicându-se la 57,8 milioane euro, respectiv 74,4 milioane euro, până ieri la ora 15:00.
Subscrierea minimă este de 1.000 de euro pentru tranşele în euro şi de 5.000 de lei pentru cele în lei, respectiv 500 lei în cazul donatorilor de sânge.
Oferta se derulează într-o perioadă cu inflaţie ridicată, dar care decelerează. În decembrie anul trecut, inflaţia a fost de 5,1%, similară cu cea din luna anterioară, dar BNR prognozează o inflaţie 3,5% pentru ultimul trimestru, ce va coborî la 3,3% în trimestrul al treilea din 2026. În cazul zonei euro, Banca Centrală Europenă estimează că inflaţia va osciala în jurul ţintei de 2% începând cu cel de-al doilea trimestru al acestui an.
În procesul de subscriere a titlurilor de stat Fidelis nu se percep comisioane de către băncile intermediare, iar veniturile obţinute, atât din dobânzi, cât şi din câştigurile de capital sunt neimpozabile. Titlurile vor fi listate la Bursa de Valori Bucureşti în data de 20 februarie.
Anul trecut Finanţele au lansat şase emisiuni de titluri de stat Fidelis, prin care a strâns de la populaţie 16,4 miliarde lei. Anul acesta, ministerul va lansa oferte Fidelis în fiecare lună.
Conform Ministerului Finanţelor, printre beneficiile oferite de titlurile Fidelis se mai numără: posibilitatea de a vinde titlurile înainte de scadenţă şi de a primi dobânda aferentă perioadei de deţinere; tranşele speciale pentru donatorii de sânge, cu un punct procentual peste dobânda obişnuită; diversificarea maturităţilor pentru titlurile în lei şi euro.
Oferta primară de vânzare a titlurilor de stat este intermediată de un sindicat format din BT Capital Partners (Lead Manager şi Intermediar), Banca Transilvania şi Libra Internet Bank (Grup de Distribuţie), Alpha Bank Romania, Banca Comercială Română, BRD - Groupe Societe Generale şi Tradeville (Intermediari).
Opinia Cititorului