Subscrierile ultimei oferte de titluri de stat Fidelis se ridicau ieri, la ora 14:00, la circa 207 milioane de euro, conform datelor strânse de noi din platformele unor brokeri de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).
Oferta, ce se va încheia la finele acestei săptămâni, este croită în cinci tranşe - trei în lei, între care una dedicată donatorilor de sânge, şi două tranşe în euro. Ieri, la ora menţionată, tranşa în lei cu scadenţa în 2024 şi dobânda de 6,1%, cumulase subscrieri de 131,6 milioane lei (circa 26,5 milioane de euro), iar pentru tranşa cu scadenţa în 2026 şi dobânda anuală de 7,25%, ordinele de cumpărare lansate de investitori se ridicau la 245,1 milioane de lei (49,3 milioane de euro).
Pentru tranşa donatorilor de sânge, ce are o dobândă de 7,1% şi scadenţa în decembrie 2024, subscrierile erau de 43,9 milioane lei (circa 8,8 milioane de euro). În cadrul acestei tranşe, pragul minim de subscriere este de 500 de lei.
În cazul tranşei denominate în euro, cu scadenţa de un an şi dobânda de 4%, ordinele de cumpărare totalizau 59,7 milioane de euro, în vreme ce subscrierile pentru titlurile cu scadenţa în 2028 şi dobânda anuală de 5,5%, subscrierile se ridicau la 63,1 milioane de euro.
Prin ultima ofertă Fidelis, ce s-a încheiat în luna octombrie, Finanţele au strâns 300 milioane de euro de la populaţie, cu mult sub suma încasată în urma ofertei anterioare, de 483 milioane de euro.
Aceasta este a paisprezecea emisiune de titluri de stat Fidelis derulată de Ministerul Finanţelor prin intermediul pieţei de capital din iulie 2020 până în prezent. Oferta se desfăşoară într-o perioadă în care inflaţia decelerează, pentru finele anului viitor BNR prognozând o inflaţie de 4,8% (±2,2%), care urmează să ajungă la 3,3 (±2,4%) în trimestrul al treilea din 2025.
În septembrie, Banca Centrală Europeană prognoza o inflaţie medie de 3,2% anul viitor pentru zona euro şi de 2,1% în 2025.
Valoarea nominală a unui titlu de stat Fidelis este de 100 de lei pentru emisiunea în lei şi 100 de euro pentru emisiunea în euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei (cu excepţia tranşei donatorilor de sânge), respectiv 1.000 de euro.
În procesul de subscriere a titlurilor de stat Fidelis nu se percep comisioane de către băncile intermediare, iar veniturile obţinute, atât din dobânzi, cât şi din câştigurile de capital sunt neimpozabile.
Persoanele fizice rezidente şi nerezidente cu vârsta peste 18 ani pot subscrie în titlurile de stat Fidelis denominate în lei şi în euro, prin intermediul băncilor partenere BT Capital Partners & Banca Transilvania, Banca Comercială Română, BRD - Groupe Societe Generale şi Alpha Bank. Titlurile vor fi listate la Bursa de Valori Bucureşti, data estimată pentru intrarea la tranzacţionare fiind 21 decembrie 2023, conform unui anunţ al Ministerului Finanţelor.