• Restul producătorilor din domeniu sînt mulţumiţi de "oferta" statului
Hotărîrea de Guvern elaborată, recent, de Ministerul Agriculturii cu privire la subvenţionarea producţiilor zootehnice şi a activităţii de reproducţie pentru anul acesta, îi mulţumeşte pe crescătorii de animale, cu excepţia celor de pe segmentul taurinelor. Aceştia din urmă nu sînt de acord cu subvenţia propusă de autorităţi, considerînd-o insuficientă. "Noi obţinem un tăuraş de peste 400 kg în 18 luni, în timp ce porcul sau pasărea ajung mai repede la greutatea de tăiere", ne-au declarat surse din cadrul Asociaţiei Generale a Crescătorilor de Taurine din România (AGCTR), care au dorit să-şi păstreze anonimatul. Acestea au adăugat: "De aceea, timpul de recuperare a banilor este mai lent, comparativ cu celelalte sectoare". Crescătorii de taurine urmează să aibă o întîlnire cu oficialii din Ministerul Agriculturii, în cadrul căreia vor solicita majorarea subvenţiei de la 6.000 lei/kg la 9.000-10.000 lei/kg.
Liderii asociaţiilor din domeniul creşterii păsărilor, porcilor şi ovinelor declară, la unison, că hotărîrea mai sus amintită (care va fi supusă aprobării Guvernului) este "ca un balon de oxigen" pentru ramura zootehnică pe care o reprezintă.
"Subvenţia este stimulativă pentru crescătorii de păsări, care, în ultimul an, s-au luptat cu importuri masive la preţuri de dumping", ne-a declarat domnul Ilie Van, preşedintele Uniunii Naţionale a Crescătorilor de Păsări din România. Domnia sa precizează că, anul trecut, importurile de carne de pasăre au intrat în ţară la un preţ de 300 de dolari/tonă, în timp ce preţul mondial a fost de 1.200 de dolari/tonă. Domnul Van consideră că lucrurile se vor relansa în acest sector, iar fermierii vor creşte un efectiv de păsări mai mare.
La rîndul lor, crescătorii de porci salută hotărîrea, chiar dacă aceştia au solicitat încă de acum doi ani majorarea subvenţiilor. "Subvenţia poate contribui la recuperarea pierderilor, chiar şi la realizarea unor programe de modernizare", ne-a declarat doamna Stanca Tudor, director executiv al Patronatului Cărnii de Porc. În opinia sa, aceste subvenţii vor permite fermierilor români să pătrundă pe o piaţă liberă, în care crescătorii de porci au beneficiat ani de zile de sprijin financiar.
Domnul Dan Postolache, director comercial al Asociaţiei Producătorilor şi Exportatorilor de Ovine şi Bovine, ne-a declarat: "Hotărîrea de Guvern elaborată reprezintă un prim pas pe calea cea dreaptă în vederea sprijinirii crescătorilor de animale".
Amintim că, la începutul anului 2004, subvenţiile acordate de stat crescătorilor de animale îi mulţumeau doar pe cei de pe segmentul păsărilor, însă cu anumite rezerve.
Proiectul Hotărîrii de Guvern prevede următoarele subvenţii pentru zootehnie: 6.000 lei/kg carne în viu pentru tineretul bovin; 12.000 lei/kg carne în viu pentru porcii în greutate de 90 -110 kg/cap livraţi la abatoarele autorizate; 7.000 lei/kg carne în viu pentru tineretul ovin în greutate de peste 30 kg/cap; 8.000 lei/kg carne pasăre în viu - pui broiler, livrată la abatoarele autorizate. Pentru producţiile de carne în viu certificate ecologic sînt propuse următoarele subvenţii: 7.000 lei/kg carne în viu pentru tineretul bovin; 14.000 lei/kg carne în viu pentru porcii în greutate de 90 -110 kg/cap; 9.000 lei/kg carne pasăre în viu - pui broiler. În ceea ce priveşte ouăle certificate ecologic, este propusă o subvenţie de 1.000 lei/bucată. Pentru materialul biologic de reproducţie se propune subvenţia la: viţei obţinuţi şi menţinuţi minim şase luni în exploataţie; junincile la prima fătare; scrofiţele la prima fătare care înţarcă minim opt purcei; oile mioare, berbecii adulţi şi berbecii miori folosiţi la însămînţare artificială şi montă naturală.