SUPLIMENT AROBS Capitalizare de aproape un miliard de lei pentru AROBS, cu 50% peste cea obţinută în urma plasamentului privat

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #IT / 25 septembrie 2023

Capitalizare de aproape un miliard de lei pentru AROBS, cu 50% peste cea obţinută în urma plasamentului privat

Mihai Căruntu, AAFBR: "AROBS are toate ingredientele să devină o companie de referinţă pentru Piaţa Reglementată a bursei noastre" "Pentru investitori va fi important ca ponderea veniturilor recurente ale companiei să fie cât mai mare în totalul veniturilor", spune analistul financiar Cristian Tudorescu, consultant financiar: "Simpla migrare către prima piaţă a BVB nu induce o evoluţie pozitivă pe termen mediu-lung pentru acţiune; rezultatele financiare vor fi vectorul principal"

AROBS Transilvania Software (AROBS) este, din toate punctele de vedere, o companie adecvată Pieţei Reglementate a Bursei de Valori Bucureşti (BVB), unde poate să devină unul dintre cei mai importanţi emitenţi ai pieţei noastre de capital. Prin promovarea în prima ligă busieră, AROBS va apărea pe radarele marilor investitori instituţionali, precum fonduri de pensii sau fonduri mutuale, care vor putea astfel să includă titluri ale companiei de IT în portofoliile lor. Dar, simpla trecere în Piaţa Reglementată a BVB nu garantează o dinamică pozitivă pe termen mediu şi lung a preţului acţiunilor companiei, ci este necesar ca AROBS să continue să aibă afaceri şi profituri în creştere, spun analiştii consultaţi de ziarul BURSA.

Înaintea promovării în Piaţa Reglementată a BVB, compania de IT avea o evaluare bursieră de aproape un miliard de lei (950 de milioane), de departe cea mai mare din indicele BETAeRO, în care deţinea şi cea mai mare pondere.

Mihai Căruntu: "AROBS se alătură marilor companii private listate în ultimii ani prin IPO-uri la Bursa de Valori Bucureşti"

Mihai Căruntu, vicepreşedinte al Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR), este de părere că AROBS are toate ingredientele să devină o companie de referinţă pentru Piaţa Reglementată a BVB.

Analistul ne-a declarat: "Orice companie care se listează pe Piaţa AeRO trebuie să îşi propună să ajungă pe Piaţa Reglementată. Miza constă în atragerea investitorilor instituţionali români (fonduri de pensii, fonduri mutuale), precum şi străini în acţionariat, ceea ce susţine creşterea în timp a valorii de piaţă a companiei.

Prin această promovare, AROBS se alătură marilor companii private listate în ultimii ani prin IPO-uri la Bursa de Valori Bucureşti, asa cum sunt MedLife, Digi, Purcari, Sphera, Transport Trade Services sau Aquila".

Mihai Căruntu a adăugat: "În opinia mea, AROBS are toate ingredientele să devină o companie de referinţă pentru Piaţa Reglementată a bursei. Este o companie de tehnologie, domeniu cu potenţial ridicat în ceea ce priveşte dinamica afacerilor şi foarte apreciat de investitori. De asemenea, are o strategie de creştere bazată atât pe creştere organică, cât şi prin achiziţii, ceea ce ar trebui să se reflecte în mărirea capacităţii de generare de profit. Compania realizează răscumpărări de acţiuni din piaţă pe care le foloseşte pentru remunerarea managementului şi a salariaţilor importanţi, implementând astfel programe de tip stock option plan. O astfel de companie, care face răscumpărări semnificative din piaţă este interesantă pentru investitori, deoarece achiziţiile susţin preţul acţiunii. De asemenea, prin capitalizarea de 190,7 milioa­ne euro, AROBS este o companie adecvată pentru Piaţa Reglementată".

Cristian Tudorescu: "Prin dimensiune, AROBS era încă de la listarea pe AeRO o candidată pentru piaţa principală a Bursei"

Cristian Tudorescu, consultant financiar şi cofondator Investors Club, spune că, în mod normal, trecerea unei companii în Piaţa Principală a BVB atrage atenţia unor fonduri care nu pot investi în emintenţi din AeRO, dar simpla promovare nu induce o dinamică pozitivă pe termen mediu-lung pentru acţiune.

Consultantul ne-a transmis: "Prin dimensiunea sa, AROBS era încă de la lis­tarea pe AeRO o viitoare candidată pentru piaţa principală a Bursei. În mod normal, o astfel de companie atrage atenţia unor fonduri de investiţii care nu pot investi pe piaţa AeRO, din motive de reglementare, dar care ar putea fi interesate de acţiune odată ce aceasta trece pe piaţa principală".

Cristian Tudorescu a completat: "Însă, simpla migrare către prima piaţă a BVB nu induce o evoluţie pozitivă pe termen mediu-lung pentru acţiune. Doar rezultatele financiare vor putea fi vectorul principal, care să tracteze acţiunea pe următorii unu - doi ani şi mai mult. Aşadar, dacă AROBS ar continua creşterea cifrei de afaceri şi a profiturilor consolidate în ritmuri de două cifre, iar eventualele reculuri să fie doar temporare sau din motive de tratament contabil, atunci pe termen mediu am putea vedea o evoluţie bună şi a acţiunii cu acelaşi simbol".

"Amplitudinea unei majorări de capital cu cash reprezintă un factor care poate influenţa preţul acţiunii AROBS în următoarele luni", spune consultantul financiar

AROBS Transilvania Software are în prezent o capitalizare de 947,9 milioane lei cu 53% peste cea rezultată în urma derulării plasamentului privat din urmă cu doi ani, de 618 milioane de lei. De asemenea, evaluarea companiei este cu 7% mai mare faţă de cea de la finele primei zile de tranzacţionare a acţiunilor AROBS în Piaţa AeRO, producătorul de IT fiind astfel printre puţinii emitenţi din Sistemul Multilateral de Tranzacţionare al BVB ce au adus randamente pozitive investitorilor.

"La momentul plasamentului privat, preţul a fost bine ancorat în raport cu rezultatele ulterioare, iar compania s-a ţinut în general de planul conturat la listare, aşadar şi preţul acţiunii a evoluat per total mai bine decât media pieţei", spune Cristian Tudorescu.

În opinia sa, un factor care poate influenţa preţul titlurilor AROBS în următoarele luni va fi şi amplitudinea unei majorări de capital cu cash, idee pe care compania a avansat-o în ultima perioadă. "Parametrii şi mai ales preţul la care s-ar face o astfel de atragere de capital vor avea un efect asupra cotaţiilor de piaţă ale acţiunii AROBS", a punctat confondatorul Investors Club.

Mihai Căruntu: "Pentru un producător de software este important să aibă brand-uri proprii şi venituri recurente, iar AROBS are astfel de produse şi servicii"

Legat de perspectivele următorilor ani, Mihai Căruntu spune că, atât pentru companie cât şi pentru investitori, va fi important ca ponderea veniturilor recurente să fie cât mai mare în totalul veniturilor.

"Pentru un producător de software este important să aibă brand-uri proprii şi venituri recurente, provenite din activităţi de tipul «software as a service», iar AROBS are astfel de produse şi servicii. Prin urmare, pentru investitori şi companie va fi important ca ponderea veniturilor recurente să fie cât mai mare în totalul veniturilor, iar partea de «outsourcing» cât mai mică. Cum AROBS a făcut multe achiziţii de companii profitabile începând cu 2021, este important ca investitorii să analizeze impactul acestora asupra profitabilităţii Grupului, precum şi asupra structurii veniturilor, serviciilor, şi să înţeleagă cum noile companii se vor integra în Grup. Posibila eliminare a scutirii de impozitul de 10% pe venit pentru majoritatea salariaţilor din sectorul IT va avea, cu siguranţă, un impact negativ asupra profilului de profitabilitate al companiilor din domeniu, iar pentru investitori aceasta va fi o temă importantă de diseminat din perspectiva poziţionării faţă de industrie în următorul an", ne-a spus analistul financiar.

Conform documentului oficial pe care premierul Marcel Ciolacu îl va prezenta în Parlament pentru asumarea răs­punderii, IT-iştii vor plăti impozit pe venit pentru sumele de peste 10.000 lei brut pe lună, măsură ce se va aplica până în anul 2028.

Wood şi BRK recomandă "Cumpărare" pentru acţiunile AROBS

Analiştii de la Wood & Company şi cei de la BRK Financial Group au recomandat "Cumpărare" pentru acţiunile AROBS, conform ultimelor rapoarte publicate de cele două societăţi.

Echipa de la Wood, formată din Bram Buring şi Iuliana Ciopraga, au estimat un preţ ţintă pentru următoarele douăsprezece luni de 1,43 lei pentru titlurile companiei de IT, într-un raport publicat în data de 16 august, pe portalul BVB Research Hub . Obiectivul echivalează cu un randament potenţial de 31% faţă de preţul acţiunii AROBS din data de 20 septembrie, de 1,088 lei.

În cazul BRK, analistul Ioana Maier estima un preţ ţintă de 1,25 lei pentru titlurile companiei, într-un raport publicat în data de 25 august. Faţă de cotaţia acţiunii din 20 septembrie, obiectivul de preţ echivalează cu un randament potenţial de 15%. BRK Financial Group activează şi în calitate de Market Maker pentru acţiunile AROBS.

Fondatorul Voicu Oprean are în mod direct 66,2% din companie, restul de 33,8% sunt alţi acţionari, conform informaţiilor prezentate în prospectul de admitere a acţiunilor AROBS în Piaţa Reglementată a BVB, întocmit de BT Capital Partners.

Notă:

Pentru estimarea ţintei de preţ a acţiunilor AROBS în următoarele douăsprezece luni, echipa de la Wood a folosit o combinaţie între Metoda Comparaţiilor cu emitenţi asemănători din pieţele internaţionale şi Metoda Discounted Cash Flows (a fluxurilor de numerar actualizate - DCF). În cazul BRK, preţul ţintă a fost estimat prin metoda fluxurilor de numerar actualizate.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Este totusi o companie scumpa pentru piata din Romania. Cu un PER de 25 se situeaza undeva la coada clasamentului, iar ratele de crestere a profitului sunt inca mici.

    Sunt seriosi, muncesc mult, dar nu este suficient ca sa justifice un asemenea PER. 

    Partea buna (pentru unii) este ca la noi se cumpara aproape orice si mai putin pe fundamente, iar partea proasta (tot pentru aceiasi) este ca piata aseaza companiile, la un moment dat, acolo unde le este locul.

    Deocamdata AROBS este cam sus, asa incat ori vor livra rezutate mai bune (rate de crestere a profitului mai mari), ca sa mentina cotatia (in mod natural, nu fortat), ori pretul se va corecta (asta daca nu vor exista cresteri masive pe ceilalti emitenti astfel incat un PER de 25 sa apara ca fiind mic pentru piata noastra, insa varianta asta este mai mult ipotetica decat realista). 

    1. daca compari cu TRP sau M la BVB e mult subevaluata, daca compari cu PATH sau alte companii similare de pe alte burse e mult subevaluata

      bnet scrie pe ei.

    se duce la 0,6 minim … rapid in fata.

    s c c r e t 

    1. si o sa va spun dc: pe grafic se vede din satelit cresteri neorganice; arcuiri violente din minim… deci se folosesc chichite financiare si instrumente cu levier… bravo celui / celor ce reusesc sa mascheze caderea si sa isi faca ceva exituri in trepte!

      ps: cresterea nu arata deloc organic; nu avem scari la deal ci avem salturi… ceea ce e suspect pe termen lung; caci necesita o energie colosala in spate de catapultare periodica pe verticala index din cazaturi! 

      s c c r e t 

    pe grafic de la listare randamentul e de doar 8-9%.

    nu putem schimba rotile masinii din mers precum managerul lor.

    1. Sa vedem rezultatele pe 28 septembrie, apoi vedem daca ai apocalipsei cavaleri au dreptate. Cred ca nu intamplator datele semestriale se publica dupa intrarea pe bvb.

    Debut foarte palid pe bursa principală.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb