SUPLIMENT GOLF Petrodolari pentru România

Adina Ardeleanu, Senior Editor BURSA
Ziarul BURSA #Companii #Supliment Golf / 8 martie 2011

Afaceriştii arabi din Golf vor să îşi investească petrodolarii în ţara noastră. Discuţii în acest sens urmează să aibă loc în cadrul unui forum de afaceri, organizat, la Bucureşti, de către Consiliul de Cooperare al Golfului şi Ministerul Afacerilor Externe, în perioada 8-10 martie 2011.

Statele Golfului (Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Qatar, Kuweit, Oman şi Bahrain) şi-au exprimat intenţia să identifice proiecte de investiţii la noi, la valori de minimum 20 milioane dolari.

Economiile celor şase ţări arabe sunt înecate la propriu în petrol, proporţiile sectorului în PIB fiind covârşitoare. În ultima perioadă, guvernele au lansat strategii pentru diversificarea producţiei. Un capitol la care arabii stau foarte prost este agricultura, care practic nu contează în economia GCC (Gulf Cooperation Council). Iar asta nu este deloc o veste bună, în condiţiile în care chiar Banca Mondială a anunţat că se prefigurează o criză a alimentelor.

Soluţia la problema arabilor pare să fie în România. Ţara noastră are potenţial agricol să hrănească circa 80 de milioane de oameni, potrivit unor estimări, însă, în prezent, nu reuşeşte nici măcar să asigure necesarul propriilor locuitori, fiind importator net de produse agro-alimentare.

Astfel, în ultima vreme, tot mai mulţi investitori străini au cumpărat importante suprafeţe de terenuri agricole în ţara noastră. Aceştia au preferat să cumpere terenurile noastre, principalele motive fiind preţul scăzut, sub media Uniunii Europene, precum şi gradul ridicat de fertilitate.

Prima afacere care se prefigurează în urma forumului de afaceri este un parteneriat agricol între România şi Hassad Food, fondul de investiţii agricole al Autorităţii de Investiţii din Qatar. Alte domenii interesante pentru arabi sunt resursele naturale - petrol şi gaze, petrochimia, infrastructura, bănci şi finanţe, IT&C, sănătate şi industria farmaceutică, educaţie şi cercetare, căi ferate, reţele de electricitate, IMM-uri şi altele.

La iniţiativa Secretarului General al Consiliului de Cooperare al Golfului şi în colaborare cu Ministerul Român al Afacerilor Externe şi Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Forum Invest a programat o serie de forumuri economice în perioada 2011 - 2012, care se vor desfăşura în locaţii din Europa de Sud - Est şi din zona Golfului.

Petrodollars for Romania

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. O investitie de minim 20 milioane dolari respectiv cam 15 milioane euro ar face un investitor roman mai modest,nu arabii din Golf ca se scalda ,eufemistic vorbind in petrodolari!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb