Reporter: De când activaţi pe piaţa din ţara noastră?
Mădălin Ilie: Telerenta, parte din grupul american de investiţii NCH (New Century Holdings), este un start-up românesc de tehnologie care operează singura platformă de închiriere de echipamente electronice din Europa de Sud-Est destinată utilizatorilor casnici şi, de la finalul anului trecut, şi companiilor. Entitatea este activă pe piaţa din România din mai 2023, când a început prin a oferi spre închiriere televizoare.
Ulterior, Telerenta şi-a diversificat portofoliul de produse disponibile la închiriat, dublând numărul de dispozitive disponibile, la aproximativ 400. Astfel, în prezent, compania poate închiria televizoare, laptopuri, monitoare, telefoane mobile, tablete, proiectoare, echipamente foto-video, console şi accesorii pentru gaming, produse electrocasnice mici, precum espressoare şi staţii de călcat cu abur etc.
Telerenta este singura platforma automatizată din Romania ce oferă servicii de închiriere a echipamentelor electronice în regim online, toate procesele fiind complet digitalizate.
De asemenea, Telerenta pune la dispoziţia persoanelor fizice şi companiilor serviciul RentBox, primul de acest fel din lume care permite închirierea imediată şi ridicarea instant de echipamente electronice.
Reporter: Există anumite condiţii pe care trebuie să le îndeplinească clienţii dumneavoastră?
Mădălin Ilie: Clienţii trebuie să furnizeze un document de identitate şi o fotografie pentru verificarea identităţii. Aceste informaţii sunt integrate automat în sistem pentru a facilita procesul de închiriere şi pentru a asigura securitatea tranzacţiilor.
Telerenta permite utilizatorilor individuali şi companiilor să închirieze echipamente electronice, pentru o perioadă cuprinsă între 3 şi 24 de luni. Clienţii au, astfel, acces permanent la echipamente de calitate superioară, de ultimă generaţie, care pot fi folosite în acord cu nevoile lor.
Procesul de închiriere este flexibil, utilizatorii putând alege foarte uşor dintre produsele listate în platformă şi le pot înlocui cu altele cu specificaţii superioare, oricând, pe durata contractului. La finalul perioadei de închiriere, aceştia pot prelungi contractul sau returna produsele închiriate.
Telerenta este o soluţie alternativă la achiziţia de echipamente electronice cu plata integrală pe loc sau în rate şi se adresează tuturor celor interesaţi de tehnologie, dar care nu doresc sau nu îşi permit să facă o achiziţie, şi celor interesaţi să testeze şi să utilizeze în permanenţă cele mai noi echipamente electronice.
Serviciul oferit de Telerenta are acoperire naţională, produsele închiriate pot fi livrate gratuit, oriunde în România.
Costurile de închiriere pornesc de la 29,99 de lei/lună, pentru un contract flexibil de 24 de luni. Utilizatorii pot beneficia de avantajele produsului şi de serviciile complementare, la costuri lunare comparabile abonamentelor oferite de platformele de streaming TV.
Reporter: Ce produse oferiţi spre închiriere?
Mădălin Ilie: Telerenta oferă spre închiriere o gamă variată de produse electronice, inclusiv televizoare, laptopuri, telefoane mobile, tablete, console gaming, monitoare, desktopuri şi echipamente foto-video. Recent, au adăugat şi electrocasnice mici, precum espressoare.
Reporter: Care consideraţi că sunt provocările şi oportunităţile Inteligenţei Artificiale pentru sectorul de retail?
Mădălin Ilie: Provocări: Integrarea tehnologică: Implementarea AI necesită integrarea cu infrastructura IT existentă, fiind costisitoare şi complexă. Ca oportunităţi putem exemplifica analiza volumelor mari de date.
Reporter: Cum utilizaţi AI pentru a veni în sprijinul clienţilor dumneavoastră?
Mădălin Ilie: Folosim AI în analiza de date şi documentare a produselor. Astfel, ne putem da seama mult mai bine care sunt clienţii noştri, ce produse îşi doresc să închirieze şi ce caracteristici ale produselor urmăresc în tot acest proces. De asemenea, o mai bună documentare a produselor, cu explicaţii complete, detaliate, vine în sprijinul nevoilor clienţilor.
Reporter: Cum evoluează cererea în domeniul în care activaţi?
Mădălin Ilie: Cererea pentru închirierea echipamentelor electronice este în creştere, datorită avantajelor legate de flexibilitate şi cost redus comparativ cu achiziţionarea cash sau prin credit. Se preconizează că această tendinţă va continua, pe măsură ce tot mai multe persoane şi companii adoptă acest model de consum care oferă beneficii clare clienţilor:
- acces permanent la echipamente de calitate superioară, de ultimă generaţie;
- flexibilitate faţă de celelalte metode din piaţă, clienţii având opţiunea de a se retrage din contract în orice moment cu costuri minime;
- livrare gratuită, înlocuire gratuită a produselor închiriate, totul transparent, fără costuri ascunse;
- garanţie de la producător pe toată perioada contractului;
- Safe Rent - o garanţie suplimentară, ce poate fi utilizată o dată pe an, în caz de daune accidentale (produs zgâriat, spart, udat) prin care Telerenta acoperă până la 80%din costurile reparaţiilor.
Reporter: Care este profilul clientului dumneavoastră?
Mădălin Ilie: Profilul clientului Telerenta include atât utilizatori individuali, interesaţi de ultimele tehnologii, cât şi companii care îşi doresc echipamente IT pentru echiparea biroului fără a face investiţii mari în achiziţionare.
Reporter: Cum aţi încheiat anul 2023 şi care sunt estimările pentru 2024?
Mădălin Ilie: Telerenta a încheiat anul 2023 cu peste 3.000 de produse închiriate. Pentru 2024, compania estimează că va închiria peste 10.000 de produse şi că va continua să se extindă pe noi pieţe internaţionale.
Reporter: Care este valoarea pieţei de profil?
Mădălin Ilie: Există o tendinţă de creştere a cererii pentru închirieri de echipamente electronice, atât la nivel european, cât şi la nivel mondial, unde valoarea pieţei de închirieri de electronice a depăşit 67 de miliarde de dolari, anul trecut.
Reporter: Care sunt problemele pe care le întâmpinaţi şi ce masuri consideraţi că ar fi nevoie să fie luate in domeniu?
Mădălin Ilie: Provocarea actuală este să facem cunoscut serviciul de închiriere românilor ca alternativă a achiziţiei. Pe piaţa din România, această industrie reprezintă o zonă încă nedezvoltată, cu un potential foarte mare de creştere. O altă provocare pentru noi este diversificarea continuă a portofoliului de produse, lucru care se înscrie în misiunea Telerenta, aceea de a face accesibilă tehnologia în rândul unui număr cât mai mare de oameni, dar într-un mod responsabil, cu accent pe sustenabilitate şi economie circulară.
Reporter: Ce perspective are domeniul în care activaţi şi cum vedeţi evoluţia competiţiei pe această piaţă?
Mădălin Ilie: Domeniul închirierii de echipamente electronice are perspective solide de creştere, în special datorită tendinţei crescute către sustenabilitate şi flexibilitate. Dacă ne referim la România, competiţia o vedem probabilă doar în sesnsul în care jucătorii internaţionali vor dori să acceseze piaţa locală.
Pe de altă parte, strategia de dezvoltare a Telerenta vizează extinderea internaţională, în ţări precum Polonia şi Spania, unde sunt deja prezenţi şi alti jucători, provocarea noastră fiind să ne facem simţită prezenţa aici într-un timp cât mai scurt.
Reporter: Mulţumesc!