SUPLIMENT TABAC Pandemia a redus contrabanda cu tutun

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii / 5 noiembrie 2020

Pandemia a redus contrabanda cu tutun
Emilia Olescu

Pandemia de Covid-19 pare să fi ajutat sectorul tutunului, contribuind la reducerea comerţului ili­cit cu ţigarete. Contrabanda a scăzut pe fondul închiderii graniţelor, în perioada stării de urgenţă şi a stării de alertă. După ce, anul trecut, ţara noastră a înregistrat cel mai scăzut nivel al contrabandei cu produse din tutun din ultimul deceniu, la finalul lunii iulie piaţa neagră a ţigaretelor avea o pondere de 7,7% din totalul consumului, comparativ cu 12,1% în ianuarie, înainte de declararea pandemiei. Şi pentru septembrie, procentul este aproximativ similar cu cel din perioada martie-iulie, respectiv 8,5%, după cum ne-au spus reprezentanţii domeniului.

În toată perioada acestui an, autorităţile abilitate, în colaborare cu jucătorii din domeniu, au continuat să facă percheziţii, să destructureze grupări infracţionale şI să confişte cantităţi importante de ţigarete ilegale.

Cu toate acestea, problemele structurale de dotare cu echipament performant a autorităţilor care luptă împotriva comerţului ilicit persistă încă. În acest context, se află în des­făşurare trei direcţii de acţiune care ar putea contribui la scăderea, în continuare, a contrabandei cu tutun. Este vorba despre dotarea autorităţilor cu echipamente moderne de detecţie şi control, continuarea dezvoltării echipelor canine şi formarea continuă a perso­nalului implicat în aceste activităţi.

Reprezentanţii domeniului subliniază că, în acest an, cea mai gravă ameninţare a fost legată de cadrul de reglementare. Pe agenda Parlamentului s-a aflat cea mai radicală propunere anti-tutun, care, dacă s-ar fi aplicat, ar fi subminat o întreagă industrie şi implicit veniturile bugetare. Proiectul prevedea, printre altele, interzicerea expunerii pachetelor de ţigarete la punctele de vânzare, interzicerea oricărei sponsorizări şi asimilarea vapatului cu fumatul. Vânzarea pachetelor de ţigarete de sub tejghea ar fi dus contrabanda la niveluri fără precedent, mai ales în localităţile mici şi în mediul rural, unde comercianţii ar fi putut vinde consumatorilor orice, inclusiv produse ilegale, consideră sursele citate. Iniţiativa a fost respinsă de plenul Parlamentului, la finele lunii iunie.

În prezent, industria tutunului este una dintre cele mai reglementate din România, iar legislaţia aplicabilă domeniului este foarte complexă.

Legat de legislaţia din domeniu, jucătorii din industria de profil consideră, printre altele, că în sectorul producţiei şi comercializării produselor din tutun este necesară crearea unui cadru fiscal predictibil care să asigure că diferenţa dintre produsele vândute pe piaţa legală şi cele vândute pe piaţa neagră nu creşte. Reglementarea ar trebui să ia în considerare şi diferenţele dintre produsele care conţin nicotină, cum ar fi cele ce încălzesc tutunul, în loc să îl ardă, care, prin urmare, au potenţial de a reduce riscul asociat fumatului. În aceste condiţii, este important ca produsele respective să fie taxate mai puţin decât ţigările tradiţionale, evidenţiază sursele citate.

După declararea pandemiei, companiile din industrie au luat măsuri pentru continuarea activităţii în condiţii de siguranţă sanitară şi fără întreruperea proiectelor de investiţii, adoptând diverse strategii pentru a se adapta la noua normalitate.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Daca țigările n-ar fi o importanta sursa de impozite și taxe pentru stat ele ar fi interzise în secunda doi de la comercializare.

    Omul care se intoxica cu fum este un cotizant fidel, pe termen lung, către bugetul statului  

    De aceea, statul tolerează viciul, așa cum face și cu prostituția, în numeroase țări, cu scuza tâmpită că "se reduc violurile" de parcă despre asta este vorba când discutăm de un viciu, de o apucătură umană.

    1. Si nu tot statul il trateaza si il opereaza in caz ca se imbolnaveste fumatorul? Mi-e sila de statul asta socialist, ar trebui sa plateasca tot romanul zeci de mii de euro pentru tratamente, atunci sa vezi cum se va ingriji de sanatate. Sau macar asigurarea sa coste 15,5% din venit, precum in vest... si nu 5,5%, adica 100 de lei... pe urma ne miram ca sistemul medical de la noi este in colaps.

      Adica eu platesc 500 de lei lunar pentru sanatate si sunt asigurat precum unul care plateste 100 si mai si fumeaza. Sunt tratat in fix aceleasi conditii, desi platesc sa stau in fata. Unde este echitatea?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb