După aderare, IMM-urile vor avea la dispoziţie mai multe fonduri europene nerambursabile. Fondurile structurale vor lua locul fondurilor de pre-aderare (PHARE, ISPA, SAPARD).
Istvan Csutak, Secretar de Stat în Ministerul Integrării Europene, ne-a spus că nu e prea devreme pentru IMM-uri să înceapă deja procedurile de accesare a acestor fonduri structurale. "Nici un proiect nu va fi refuzat. Dacă nu este eligibil, vor fi sugerate modificările care l-ar putea face eligibil. Întreprinzătorul va decide dacă va reveni cu proiectul modificat."
Procedura de acordare a fondurilor structurale este mai strictă. Societatea face cheltuiala din banii proprii după care suma se decontează de către instituţia care se ocupă fonduri. Sumele acordate sunt, însă, mult mai mari decît cele de pre-aderare, iar accesarea lor este mai rapidă. Începînd cu 2007, Uniunea Europeană va acorda ţării noastre două miliarde de euro anual, bani nerambursabili. Această sumă poate creşte la trei miliarde pe an, după 2012.
Principalele destinaţii ale fondurilor vor fi: infrastructura (ca premisă a dezvoltării economice), cursurile de instruire profesională (pentru flexibilizarea pieţei muncii), transporturile, protecţia mediului şi dezvoltarea rurală şi agricolă. Nu sunt eligibile domeniile precum: apărarea, construcţiile şi energia nucleară.
În prezent, Agenţia Naţională pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie (ANIMMC) derulează programe de asistenţă şi consiliere antreprenorială. Beneficiari pot fi şi cei care au o idee de afacere şi au nevoie de finanţare sau consiliere. Pentru aceştia există programul START care este în faza depunerilor proiectelor. Programul se adreseză tinerilor între 18 şi 35 de ani. Un alt program oferă instruire femeilor manager din sectorul IMM-urilor.
Ministerul Integrării Europene se ocupă de administrarea şi acordarea fondurilor PHARE. Acestea se îndreaptă către infrastructură, dezvoltarea resurselor umane, dezvoltarea sectorului productiv, protecţia mediului la nivel regional. Sume importante se alocă pentru combaterea şomajului structural prin grant-uri oferite scietăţilor care angajează şomeri, absolvenţi, persoane cu dezabilităţi sau peste 55 de ani.
Ministerul va înfiinţa Autoritatea Naţională pentru Calificări care va avea ca scop creşterea gradului de adaptabilitate a pieţei muncii. Instituţia va promova învăţarea pe tot parcursul vieţii, va organiza cursuri de formare şi recalificare.
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) vine în ajutorul întreprinderilor care au nevoie de finanţare dar nu au garanţii suficiente pentru creditul solicitat. Pentru cei care încep o afacere garantarea din partea FNGCIMM poate acoperi în totalitate suma solicitată.
Adresele unor site-uri utile pentru IMM-uri:
ANIMMC - www.animmc.ro
CCIRB - www.sursedefinantare.ro
Fondul Româno-German - www.microfinantare.ro
FNGCIMM - www.fngcimm.ro
Phare - www.mie.ro
Sapard - www.sapard.ro