SURSE: Euronext, SIX Exchange, Deutsche Börse şi Nasdaq, printre ofertanţii pentru Borsa Italiana

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 26 august 2020

Euronext, SIX Exchange, Deutsche Börse şi Nasdaq, printre ofertanţii pentru Borsa Italiana

Un consorţiu alcătuit din Euronext şi Cassa Depositi e Prestiti vrea să preia platforma MTS de tranzacţionare a bondurilor

Un consorţiu alcătuit din operatorul bursier paneuropean Euronext şi banca italiană de stat Cassa Depositi e Prestiti (CDP), dar şi Deutsche Börse (operatorul Bursei din Frankfurt) şi SIX Group (operatorul pieţei elveţiene - SIX Exchange) se numără printre ofertanţii pentru achiziţia platformei de tranzacţionare a obligaţiunilor de stat deţinută de Borsa Italiana, conform unor surse citate de Reuters.

Informaţia vine după ce, luna aceasta, London Stock Exchange Group Plc (LSEG), operatorul Bursei de Valori din Londra (London Stock Exchange - LSE), a anunţat că ar putea vinde, parţial sau integral, Bursa din Milano, pe care o deţine, mişcare ce i-ar facilita obţinerea aprobării Uniunii Europene pentru planificata achiziţie a furnizorului de informaţii financiare Refinitiv Holdings (fosta divizie Financial & Risk din cadrul grupului Thomson Reuters), o tranzacţie de 27 de miliarde de dolari.

UE a suspendat termenul prevăzut la 27 octombrie pentru pronunţare în privinţa afacerii LSE- Refinitiv, apreciind că are nevoie de mai mult timp ca să dea un răspuns, după ce, în luna iunie, Comisia Europeană şi-a exprimat temerile că entitatea combinată ar avea o cotă de piaţă mare pe segmentul tranzacţionării bondurilor guvernelor europene, deoarece MTS şi platforma Tradeweb a Refinitiv sunt deja lideri de piaţă.

MTS a fost lansată ca un proiect comun între Trezoreria de la Roma şi Banca Italiei, astfel ca băncile să aibă un loc unde să liciteze concurenţial pentru obligaţiuni. LSEG deţine 62% din MTS, prin Borsa Italiana, iar un consorţiu de bănci are în proprietate restul. LSEG a preluat Borsa Italiana în 2007, pe 1,7 miliarde de euro.

Consorţiul Euronext-CDP, SIX Group şi Deutsche Börse sunt interesate de întreaga bursă italiană, iar o ofertă pentru MTS este o precondiţie pentru achiziţia în totalitate a pieţei italiene, conform unei surse.

Recent, unele surse citate de Bloomberg afirmau că banca italiană Intesa Sanpaolo se va implica, probabil, în achiziţia Borsa Italiana, participând la o ofertă ce va fi lansată în comun cu CDP şi Euronext. Guvernul de la Roma şi Euronext au analizat posibilitatea lansării ofertei comune pentru Borsa Italiana, iar Intesa Sanpaolo pare că va fi implicată în acest proces, mai afirmă sursele.

Conform unui scenariu luat în discuţie, Euronext ar deveni proprietarul bursei italiene, iar CDP ar obţine o deţinere din Euronext, la fel şi Intesa.

Ofertele neangajante pentru o participaţie de peste 60% din MTS sunt de 300-350 de milioane de euro (355-410 milioane de dolari), după cum afirmă sursele.

Cotidianul italian La Repubblica informa, la finele săptămânii trecute, că şi operatorul bursier american Nasdaq a prezentat o propunere neangajantă pentru piaţa italiană.

Potrivit Reuters, LSE a stabilit la data de 11 septembrie termenul până la care pot fi depuse ofertele pentru o parte sau 100% din Borsa Italiana.

Pentru Italia, ţară cu o datorie extrem de mare, MTS este un activ de interes strategic. Autorităţile de la Roma au aprobat un act normativ care blochează preluările companiilor din sectoare cheie, inclusiv infrastructura de piaţă, precum Borsa Italiana.

Amintim că, în luna iunie, operatorul bursei elveţiene SIX, care, potrivit surselor, este interesat de Borsa Italiana, a finalizat preluarea rivalei Bolsas y Mercados Espanoles (BME - operatorul Bursei din Madrid), pe 2,57 miliarde de euro, devenind, în urma acestei tranzacţii, a treia mare piaţă de acţiuni din Europa, după venituri. Acordul de preluare - care a evaluat întreaga companie spaniolă la 2,8 miliarde de euro - a marcat sfârşitul independenţei Bursei din Madrid, fondată în 1831.

Potrivit SIX, această tranzacţie consolidează atât piaţa spaniolă, cât şi pe cea elveţiană, aducând noi capacităţi participanţilor la BME şi SIX, şi atragând noi grupuri de capital global în Spania.

Cumpărarea BME oferă SIX o bază în Uniunea Europeană şi ajută Elveţia să recâştige accesul la pieţele de acţiuni ale UE, după ce Bruxelles-ul a blocat investitorii din UE să tranzacţioneze pe bursele elveţiene, din vara anului trecut. În iulie 2019, bursele din Elveţia şi-au pierdut statutul preferenţial în Uniunea Europeană, în urma eşecului negocierilor menite să rezolve disputa dintre blocul comunitar şi autorităţile de la Berna privind eforturile de consolidare a relaţiei lor printr-un acord de parteneriat.

În noiembrie anul trecut, agenţia de ştiri Bloomberg anunţa că şi operatorul bursier paneuropean Euronext derulează negocieri cu BME privind o posibilă ofertă de preluare a bursei spaniole. Încă de atunci, Euronext a anunţat, însă, că negocierile cu board-ul BME nu vor duce, în mod obligatoriu, la lansarea oficială a unei oferte. Euronext operează bursele din Amsterdam, Bruxelles, Dublin, Lisabona, Paris şi Oslo, iar o eventuală afacere cu BME i-ar fi adus în administrare şi piaţa din Madrid.

Guvernul spaniol a autorizat în martie oferta lansată de SIX Group pentru BME.

De vânzarea Bursei din Milano se ocupă băncile de investiţii Morgan Stanley şi Goldman Sachs Group Inc., care oferă consultanţă LSE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb