Surse: Italia suspendă privatizarea "Enav" şi "Eni"

A.V.
Ziarul BURSA #Jurnal de criză / 12 decembrie 2017

Guvernul italian a decis să suspende planul de vânzare parţială a companiilor "Enav" şi "Eni" către Cassa Depositi e Prestiti (CDP), după ce autorităţile europene au ridicat semne de întrebare cu privire la posibilitatea ca aceste active să fie transferate unei entităţi controlate de stat, potrivit unor surse citate de Reuters.

Luna trecută, Ministerul de Finanţe de la Roma a lansat procesul de vânzare a unor pachete de acţiuni de la "Enav", compania care realizează controlul traficului aerian din Italia, şi "Eni" - grup energetic major, în cadrul unui program de privatizări destinat reducerii datoriei publice a Italiei.

Însă, sursele susţin că agenţia europeană de statistică Eurostat a pus sub semnul întrebării statutul băncii Cassa Depositi e Prestiti, care este deţinută parţial de statul italian, chiar dacă activele sale nu sunt incluse în conturile administraţiei publice.

Reuters scrie că Eurostat şi Ministerul de Finanţe din Italia au avut unele contacte neoficiale cu privire la acest subiect, iar Banca Italiei a emis un avertisment potrivit căruia este posibil ca autoritatea de reglementare să nu accepte anumite aspecte ale tranzacţiei.

Mai mult, sursele spun că Eurostat ar putea include şi pasivele CDP atunci când va calcula datoria publică a Italiei, care se ridică deja la 131,6% din PIB.

Potrivit programului de privatizări, Italia spera să strângă până la trei miliarde de euro prin vânzarea, către Cassa Depositi e Prestiti, a unui pachet de 50,37% din acţiunile "Enav" şi a unei părţi din pachetul de 4,34% de la "Eni".

Eurostat şi-a exprimat deja unele îndoieli cu privire la practica autorităţilor italiene de a vinde active ale statului către CDP, instituţie financiară la care statul italian deţine 83% din acţiuni. Începând din 2012, statul italian a transferat către CDP active publice în valoare de sute de milioane de euro, precum pachete de acţiuni la societăţile Sace, Fintecna şi Simest.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb