SURSE: Marea industrie, exceptată de la plata certificatelor verzi

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 4 martie 2013

Marea industrie, exceptată de la plata certificatelor verzi

Marile companii din industrie vor fi exceptate de la plata certificatelor verzi, iar schema de sprijin pentru producătorii de energie regenerabilă va fi ajustată chiar din acest an, susţin surse din Ministerul Economiei. Aceasta este varianta pe care o va alege ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, pentru ca toate categoriile de consumatori să aibă costuri acceptabile cu energia, mai spun sursele noastre.

În urmă cu o săptămână, domnul ministru Niţă a declarat, în exclusivitate pentru ziarul BURSA, că va modifica actuala schemă suport pentru producţia de energie regenerabilă, pentru care are în analiză următoa­rele variante: ajustarea valorii maxime a certificatelor verzi, micşorarea numărului de certificate acordate producătorilor în urma ieftinirii tehnologiei, exceptarea indus­triei de la obligaţia plăţii acestor certificate, introducerea unei taxe de echilibrare. Domnia sa ne-a precizat că soluţia aleasă va fi un mix între aceste măsuri.

Sursele sus-menţionate ne-au explicat: "Dacă industria va fi exceptată de la plata certificatelor, atunci povara plăţii va cădea pe restul consumatorilor. Ca să fie evitat acest lucru, va trebui aprobată chiar din acest an modificarea numărului de certificate verzi acordate producătorilor de energie regenerabilă. Astfel, populaţia şi IMM-urile nu vor mai cunoaşte noi creşteri ale costurilor cu certificatele verzi".

Ionel Blănculescu, secretarul executiv al Consiliului Consultativ pentru Mediul de Afaceri, ne-a declarat: "Dacă ministrul delegat pentru energie merge pe această variantă, atunci nu pot decât să îl felicit. Decizia va fi bună pentru economie şi pentru consumatori. Eu din luna octombrie a anului trecut am avertizat asupra impactului pe care îl va avea subvenţia pentru energia verde".

Domnia sa a subliniat că scăderea numărului de certificate nu trebuie să afecteze unităţile de producţie de energie verde care funcţionează deja: "Aceste investiţii trebuie să continue. Investitorii au obţinut finanţare de la bănci pe o anumită schemă de sprijin. Dacă aceste inves­tiţii vor fi afectate atunci planurile lor de afaceri vor fi aruncate în aer şi dai un semnal negativ tuturor investitorilor străini care vor să vină în România".

Şi Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), are aceeaşi opinie: "Dacă vrem să mai păstrăm şi industria pe care o mai avem, trebuie să-i dăm o gură de oxigen. Spania, Italia, Portugalia, Anglia şi Germania au redus drastic sprijinul pentru producătorii de energie regenerabilă pentru a evita riscul delocalizării industriei. Din păcate, avântul acestei producţii de energie curată într-o perioadă scurtă de timp a arătat că economia şi populaţia din aceste ţări şi din România nu pot suporta costurile".

Domnia sa a spus că modificarea schemei de sprijin nu trebuie să afecteze investiţiile verzi care funcţionea­ză deja. De asemenea, reprezentantul AOAR şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la riscurile pe care le prezintă parcurile eoliene care au deja contracte de racordare: "Autorităţile trebuie să facă o analiză atentă ca să nu fie date în judecată de investitorii care au deja contracte, au finanţare şi contracte pentru achiziţia echipamentelor şi ale căror planuri de afaceri vor fi date peste cap de reducerea numărului de certificate".

Cristian Pârvan a mai spus că, din păcate, Transelectrica a emis multe avize şi contracte de racordare, deşi toate studiile arată că sistemul nostru energetic nu poate prelua mai mult de 3.500 MW eolieni, solari, hidro şi pe biomasă.

Potrivit estimărilor ANRE, pe actuala schemă suport pentru energia regenerabilă, în acest an vor fi emise circa 10 milioane de certificate verzi cu o valoare totală de circa 600 milioa­ne euro. Anul trecut, au fost acordate circa 5,5 milioane certificate verzi producătorilor de energie curată, în valoare de circa 350 milioane euro.

ANRE va finaliza, la sfârşitul acestei luni, raportul de monitorizare care va arăta cum va fi ajustată schema de sprijin pentru producătorii de energie regenerabilă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb