SURSE MILITARE: "Lipsa unui ambasador SUA la Bucureşti - o mare jignire la adresa ţării noastre"

ANCUŢA STANCIU
Ziarul BURSA #Politică / 12 februarie 2015

Avertisment rusesc: "Vom căuta mijloace să anihilăm flota militară românească"

Surse: "Noi suntem ţară în prima linie de conflict, iar aici nu există un ambasador al SUA cu care să se poată comunica direct"

Rusia a avertizat cu o serie de reacţii de răspuns, după deciziile luate de NATO privind întărirea capacităţilor sale în estul Europei.

Vladimir Evseev, directorul Centrului pentru Studii Politico-Militare din Moscova, a declarat la TVR: "În România se poate crea potenţial ofensiv, de aceea vom căuta şi mijloace de a anihila flota militară românească. Cred că va creşte confruntarea dintre ţările noastre şi din păcate avem motive să susţinem asta".

Surse militare ne-au declarat că acum ar fi un moment bun pentru numirea ambasadorului SUA în România. "De doi ani de zile noi nu avem ambasador şi acest lucru este inadmisibil, este o mare jignire la adresa ţării noastre, aliat NATO. Noi suntem ţară în prima linie de conflict, iar aici nu există un ambasador al SUA cu care să se poată comunica direct, dacă se întâmplă ceva".

Surse militare ne-au mai spus că, având în vedere pericolele ce ne pândesc din cauza aşezării, a poziţionării faţă de conflict, România ar trebui să fie mai activă şi mai vocală în negocieri, precum Polonia: "Ameninţările din partea Rusiei trebuie luate în seamă, iar ţara noastră trebuie să fie în prima linie la negocieri. Dacă ne aflăm în linia întâi ca poziţionare strategică de luptă, noi considerăm că ar trebui să fim în linia întâi la negocieri".

Sursele mai spun că preşedintele Klaus Iohannis ar fi trebuit să participe la negocierile dintre Angela Merkel, Francois Olanda şi Vladimir Putin. "Nu putem să stăm deoparte, mai ales că NATO a anunţat că va amplasa centre de comandă şi control pe teritoriul ţării noastre. Din moment de Rusia ne ameninţă, preşedintele Klaus Iohannis ar fi trebuit să fie la negocierile de la Minsk", consideră sursele militare, adăugând: "Au mai fost situaţii în al doilea război mondial când marile puteri ne-au lăsat singuri în faţa inamicului. Gândiţi-vă că a căzut un avion (Malaysian Air) în Ucraina şi nu a mai zis nimeni nimic. Nu cred că vrem să fim în rolul avionului malaiezian".

Potrivit surselor, ţara noastră nu este pregătită pentru un posibil atac, în condiţiile degringoladei care există în interior. "Dacă, ipotetic vorbind, ni se vor impune anumite restricţii, nu cred că avem suficiente rezerve medicale şi de hrană, pentru că noi importăm foarte mult. Nu suntem pregătiţi pentru un conflict din punct de vedere al aprovizionării", au mai precizat sursele, menţionând: "Vorbim de o ameninţare directă şi de o organizare în caz de conflict, iar noi nu suntem pregătiţi ca dotare şi ca stabilitate. Avioane nu avem, transportoarele blindate sunt prea puţine, iar cele două fregate nu sunt înarmate. Ce mare flotă avem noi? Avem două fregate, fără armament pe ele, şi un crucişător".

Vladimir Evseev a mai spus la TVR că, pe teritoriul Crimeei, în prezent se formează o grupare de forţe armate terestre bine pregătită şi de sine stătătoare. "Vor fi prezente acolo diferite dispozitive, capabile să neutralizeze toate ameninţările posibile, a mai precizat Vladimir Evseev, adăugând: "Din păcate, dacă România se va lăsa antrenată într-o asfel de confruntare, atunci este imposibil ca o serie de obiective militare din România să nu fie trecute pe lista acelor ţinte care vor fi neutralizate cu diferite tipuri de arme. După evaluările militare facute de Rusia, din acele baze militare ce urmează să fie amenajate în România pot fi lansate nu numai dispozitive antirachetă. Rusia este foarte îngrijorată că de acolo pot fi lansate şi rachete de croazieră sau alte dipozitive de genul ăsta. Rusia va fi obligată să reacţioneze nu numai la apariţia centrelor de comandă, dar şi la depozitele de armament sau altă infrastructură militară".

Ucraina, Rusia, Franţa şi Germania s-au aşezat ieri în jurul mesei negocierilor la Minsk, în speranţa obţinerii unui acord de pace în Ucraina. Obiectivul summitului care îi reuneşte pe preşedinţii francez Francois Hollande, rus Vladimir Putin, ucrainean Petro Poroşenko şi pe cancelarul german Angela Merkel este acela de a schiţa un acord privind Ucraina şi de a pune capăt conflictului soldat deja cu 5.300 de morţi în Ucraina.

NATO va avea noi centre în Estul Europei

Forţele NATO se extind către Estul Europei, ca să răspundă problemelor aliaţilor din regiune, după cum a informat ieri, într-o teleconferinţă, Douglas Lute, ambasador al Misiunii SUA la NATO, făcând referire la situaţia tensionată generată de conflictul dintre Rusia şi Ucraina.

"Forţele aliate din NATO se tem în privinţa agresiunii Rusiei", a afirmat Lute, adăugând că acestea vor avea baze permanente în regiune.

Oficialul american a menţionat că, potrivit unei decizii recente, NATO va crea şase noi centre de comandă în Europa de Est, respectiv în Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia şi România.

"Am văzut, recent, o prezenţă sporită de echipament militar greu rusesc în estul Ucrainei", a spus ambasadorul Lute, subliniind că şi echipamentele armate high-tech ruseşti în estul Ucrainei sunt tot mai multe.

Oficialul american consideră că NATO trebuie să facă faţă "agresiunii din Rusia".

Douglas Lute a mai afirmat că, în estul Ucrainei, există trupe operative de intelligence ruseşti şi personal militar care reprezintă o structură paralelă de comandă alături de separatişti. "De asemenea, există soldaţi ruşi în sud-estul Ucrainei care operează, astăzi, tehnologii mai sofisticate ce au fost furnizate mişcării separatiste", a declarat Lute, făcând referire la arme de război electronic şi sisteme de apărare aeriană.

Douglas Lute a subliniat că NATO nu poate controla procesul de soluţionare a conflictului din Ucraina. Întrebat dacă alianţa ar putea controla acordurile în acest sens, în cazul în care ele se vor realiza, Lute a precizat: "Nu cunosc pe nimeni care să fi oferit NATO un rol în acest sens". (V.R.)

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. bine ca au politicienii si toti hotii din jurul lor averi nejustificate ...

    inainte sa reluati declaratii aberante, v-ati uitat sa vedeti care e flota militara romaneasca? si va mai laudati ca ati facut colegiul de aparare!

    1. Adevarul este ca avem o super flota militara!!!! Comparativ cu alte tari, nu avem nimic! Ne bazam ca vine NATO sa ne salveze! Si daca suntem chiar atat de inzestrati, de ce avem nevoie de cresterea bugetului Apararii??

      Stim ca doare adevarul....te-a lovit fix in inima, nu?

      ce flota militara avem??? fa-ne tu o lectie, ca vad ca stii mai bine...

      Ai uitat vaporasele de pe Herastrau care conduse cu dibacie de Base pot fi imbatabile. HA. ha, ha !

    Cum asa ? Romanii se simt jigniti de AMERICANI? Imposibil! Ar trebui sa deschidem gura, sa ne scuipe in ea, sa inghitim si sa multumim din inima fratelui cel mare de peste ocean! Stati la coada in continuare la vize, stati si va uitati cu jind la gardul cu zabrele si la masinile negre cu geamuri negre de gangsteri, ce zboara fara reguli pe soselele noastre, cu frica-n git ca-i taie teroristii, oriunde ar fi in lume! Visati "american dream"-ul lor cu cocoasa voastra spre prosperitatea lor, ca ei nu viseaza la mai mult de-un college de 3 ani.

    sua se ... pe Romania, de fapt masoneria vrea control total in tarile ortodoxe si batjocorirea credintei. Oare intamplator industria de entertainment isi bate joc de credinta si familie?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb