Surse: Ţara noastră a notificat NATO că vrea să îl propună pe Klaus Iohannis secretar-general al Alianţei

F.D.
Politică / 22 februarie

Surse: Ţara noastră a notificat NATO că vrea să îl propună pe Klaus Iohannis secretar-general al Alianţei

România a notificat aliaţii din NATO că intenţionează să-l propună pe Klaus Iohannis pentru funcţia de secretar-general al Alianţei, spun surse europene citate de Bloomberg, relatează News.ro.

Semnatarii articolului Bloomberg, Natalia Drozdiak şi Peter Martin, afirmă că decizia României "va complica efortul celorlalţi aliaţi de a-l instala pe Mark Rutte ca viitor secretar general", care se bucură însă se susţinerea SUA, Marii Britanii şi a altor ţări mari.

"România i-a notificat pe ceilalţi membri NATO că intenţionează să îşi desemneze preşedintele drept candidat la funcţia de secretar general al alianţei de apărare, potrivit unor oficiali europeni. Nominalizarea preşedintelui Klaus Iohannis va complica efortul altor aliaţi de a-l instala pe premierul olandez demisionar Mark Rutte ca viitor şef al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord. Cu sprijinul SUA, al Marii Britanii şi al altor ţări mari, Rutte a fost văzut luni de zile ca favorit pentru a conduce alianţa formată din 31 de membri, odată ce mandatul secretarului general Jens Stoltenberg se va încheia în octombrie" - se arată în articolul Bloomberg intitulat "România complică eforturile de a-l face pe Rutte viitorul şef al NATO".

Sprijinul pe care Rutte l-a primit public din partea unor aliaţi cu greutate au fost considerate de unii oficiali din alianţă un efort de a securiza candidatura lui Rutte şi de a exclude eventual alţi candidaţi. Însă unii membri de pe flancul estic al NATO nu au dat încă undă verde candidaturii sale, făcând presiuni pentru o mai mare reprezentare a regiunii în funcţii de conducere în cadrul organizaţiei, în condiţiile în care ultimii şefi ai alianţei au fost din ţările nordice sau din Olanda, menţionează Bloomberg.

Însuşi preşedintele Iohannis declara la începutul acestei luni, vorbind despre alegerile pentru Parlamentul European, că "ar fi inadmisibil ca nici o poziţie să nu fie ocupată de o persoană din noile state membre, adică din partea din Est".

Bloomberg mai scrie că oficialii europeni şi americani au exprimat îndoieli cu privire la şansele lui Iohannis, unii spunând că această candidatură nu ar face decât să prelungească probabil procesul înainte ca Rutte să câştige în cele din urmă nominalizarea.

Ambasadoarea SUA la NATO, Julianne Smith, a declarat săptămâna trecută că aliaţii ar trebui să aibă ca obiectiv "finalizarea procesului de selecţie probabil în primul trimestru al acestui an calendaristic".

Pentru alegerea secretarului general al NATO este nevoie de unanimitate.

Potrivit unor oficiali americani citaţi de Bloomberg sub acoperirea anonimatului, preşedintele Joe Biden are o părere foarte bună despre ambii candidaţi, dar SUA au decis deja că mizează pe Rutte.

Bloomberg mai arată că România şi-a sporit semnificativ cheltuielile pentru apărare în ultimii ani şi alocă până la 2,5% din PIB pentru cheltuieli de apărare, depăşind obiectivul NATO de a cheltui cel puţin 2%, iar Iohannis a fost lăudat de fostul preşedinte Donald Trump pentru cheltuielile de apărare în timpul mandatului său anterior.

Cu toate acestea, mai scrie Bloomberg, candidatura lui Klaus Iohannis ar fi greu de susţinut, având în vedere că România deţine în prezent postul de secretar general adjunct al NATO, prin Mircea Geoană.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. USA si Marea Britanie DEJA a anuntat ca sustine

    nominalizarea olandezului Mark Rutte,

    deci propunerea noastra pare o glumita proasta 

    1. DOMNILOR POLITICIENI ROMANI,TREZITIVA. In timp ce voi visati CAI VERZI pe PERETI, in curand,ROMANII din MOLDOVA ROMANEASCA ,vor vorbi cu vecini lor RUSI. In urma deciziei pe care RUSII din TRANISTRIA o vor lua in cateva zile, care printr-o DECLARATIE OFICIALA vor cere ca ENCLAVA sa deveni parte a RUSIE(TRANSNISTRIA,este ca si luata de RUSI), aceasta alipire a ENCLAVEI,v-a fi urmata de REPUBLICA MOLDOVA,care o sa fie luata de RUSI la fel cum au luat CRIMEEA. Atunci,NATO si LUMEA asazis LIBERA au TACUT MALC. Asa se v-a intampla si in cazul MOLDOVEI,care in afara de niste DECLARATII SFORAITOARE ale ROMANIEI,v-a fi ABANDONATA in GHEARELE lui PUTIN,sub PRETEXTUL ca MOLDOVA,nu poate fi luata de RUSI,intriucat o sa fie APARATA de OCCIDENT. MINCIUNA. MOLDOVA,nu poate fi APARATA de NATO,intrucat nu este nici macar MEMBRA a UE,si nici a NATO. Pentru POLITICIENII de la BUCURESTI,cred ca este timpul sa faca PRESIUNI asupra UE si NATO,ca MOLDOVA sa nu fie OCUPATA de RUSI. INTREB. Dupa ce RUSII vor lua MOLDOVA ,cine URMEAZA nu cumva VECINII.? Asa ca domnilor,lasati POTCOAVELE de CAI MORTI si faceti ceva pentru ROMANII de peste PRUT,pana nu o sa fie PREA TARZIU. SE AUDE.?

    Nu ii vine să creadă că e doar sluga.Se crede politician.

    Ceausescu a fost un cred ar fi mai bine fara, pe Iliescu l-am detestat, pe Constantinescu, l-am crezut, in Basescu am vazut intentia de a curata mizeria si jegul moral al anilor 90 , cu Iohannis am sperat ca se va intimpla, mult dupa, si sunt aici, in toamna tirzie a vietii. mi-a scapat ceva din perioada de observator al vietii politice? mi-a scapat ceva din timpul vietii pe care as fi putut sa-l traiesc altfel?

    1. "l-am crezut pe basescu/Petrov"...spune totul:-)...la fiecare 4/5 ani va baga securistii o "paiata" la inaintare si voi inghititi momeala cu undita cu tot:-)...Pana nu pricepeti sa votati independenti si nu liste de partide decise de securisti bateti pasul pe loc...la fieacare patru ani, alt partid securist "pol da dreapta" care promite ca o sa fie "anti PSD" adica "anti Roman":-)

    te nasti roman, vezi realitatea romanesca, mori roman.

    orice altceva.....e destin as zice,

    Felicitari pentru cine l-a sfatuit sa faca asta. Penibilul de care se va umple ne va razbuna, chiar daca prea putin, pentru tot raul facut acest personaj Romaniei

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb