Actualizare 15:36 Traian Băsescu: "Kovesi are obligaţia să clarifice suspiciunile care circulă public la adresa ei"
Fostul preşedinte Traian Băsescu consideră că procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, are obligaţia să clarifice suspiciunile care circulă public la adresa ei, în contextul scandalului "cucuveaua mov" şi al plagiatului tezei de doctorat.
Traian Băsescu susţine că adevarata miză a trimiterii dosarului campaniei prezidenţiale din 2009 la Camera Deputaţilor, dosar în care este anchetată Elena Udrea, o constituie acoperirea mediatică, cel puţin temporară, a scandalurilor în care este implicată Laura Codruţa Kovesi.
"Adevărata miza: Trimiterea dosarului cu Elena Udrea la Camera Deputaţilor este pretextul perfect pentru Kovesi să distribuie stenograme diviziei de propagandă, dând vina pe parlamentari, acum când «sursă» cucuveaua mov a fost devoalată şi compromisă. Un circ cu stenograme şi documente manipulatoare, de cancan, ar putea acoperi, măcar temporar, scandalul plagiatului, al vizitelor la Ghiţă acasă şi al cucuvelei mov!!! Chiar şi aşa, Kovesi are obligaţia să clarifice suspiciunile care circulă public la adresa ei!", a scris astăzi Traian Băsescu, pe pagina sa de Facebook.
(S.A.)
-----------
Actualizare 11:20 Procurorul general a trimis Camerei Deputaţilor cererea DNA de urmărire penală a Elenei Udrea
Procurorul general al României a trimis astăzi Camerei Deputaţilor solicitarea DNA de începere a urmăririi penale a fostului ministru Elena Udrea, pentru două infracţiuni de instigare la luare de mită privind campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din 2009.
"În conformitate cu prevederile art. 109 alin. 2 din Constituţia României, art. 12 şi art. 19 din Legea nr. 115/1999, art. 305 alin. 4 din Codul de procedură penală şi ale Deciziei Curţii Constituţionale nr. 270/10.03.2008, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a solicitat preşedintelui Camerei Deputaţilor să formuleze cererea de efectuare a urmăririi penale faţă de Udrea Elena Gabriela, fost ministru al Turismului şi membru al Camerei Deputaţilor, sub aspectul săvârşirii a două infracţiuni de instigare la luare de mită prev. de art. 47 din Codul penal rap. la art. 289 alin. 1 din Codul penal rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000, ambele cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal şi a art. 5 Cod penal", informează un comunicat al Parchetului General.
(S.A.)
-----------
Deputatul Elena Udrea, în cazul căreia DNA a cerut miercuri avizul Camerei Deputaţilor pentru urmărirea penală în dosarul privind finanţarea campaniei electorale din 2009, spune că procurorul şef al DNA Laura Codruţa Kovesi "încearcă să scape de cucuveaua mov" folosindu-se de ea. "Chiar dacă mai reuşiţi să faceţi puţin scandal, tot va trebui să răspundeţi dacă foloseaţi adrese de mail secrete că să vorbiţi cu Ghiţă despre cum să va acoperiţi plagiatul sau pentru a da în mod ilegal informaţii pe surse din dosarele adversarilor!", îi transmite Elena Udrea procurorului şef al DNA.
"Kovesi încearcă să scape de cucuveaua mov, folosindu-se de mine! Nimic nou! De câte ori este în criză de imagine, apelează la dosare şi acuzaţii sonore: la adresa mea, a lui Ponta, Blair etc. De data aceasta, rahatul în care se află nu poate fi acoperit nici dacă m-ar lapida personal! Instigare la luare de mită, în campania electorală din 2009, în dosarul unde deja m-au acuzat de spălare de bani. Deşi de la momentul chemării mele la DNA acum două săptămâni nu s-a mai întâmplat nimic, abia acum cer urmărirea penală pentru aceste presupuse fapte. De ce nu au cerut atunci??? Pentru că acum era nevoie de ceva care să acopere cucuveaua mov. Faptele? Că cei care au solicitat unor firme să facă sponsorizări în campanie, ambii lideri politici PDL, au făcut-o la instigarea mea!!!", scrie Udrea, pe Facebook, potrivit news.ro.
Ea susţine că nici nu cunoştea firmele care au făcut sponsorizările, "aşa cum reiese chiar din declaraţiile celor care au făcut plăţile" şi că "într-o campanie toţi liderii politici din teritoriu ori de la centru contribuie după cum pot".
"De ce un lider politic ar fi avut nevoie să fie instigat să ceară sponsorizare??? Când aceste lucruri ei le fac dintotdeauna, în fiecare campanie? Cu mult înainte să fiu eu implicată în politică, chiar... Şi încă o dată! Nu vreţi, doamnă Kovesi, să vedeţi ce este şi cu sponsorizările ori banii aduşi la sediul central al PDL, la cei care astăzi sunt în conducerea PNL, făcute în aceeaşi campanie? Chiar dacă mai reuşiţi să faceţi puţin scandal, tot va trebui să răspundeţi dacă foloseaţi adrese de mail secrete că să vorbiţi cu Ghiţă despre cum să va acoperiţi plagiatul sau pentru a da în mod ilegal informaţii pe surse din dosarele adversarilor! Şi chiar este penal dacă este adevărat!", îi transmite Elena Udrea procurorului şef al DNA.
Miercuri, DNA a cerut aviz de la Camera Deputaţilor pentru urmărirea penală a fostului ministru al Turismului Elena Udrea, în dosarul privind finanţarea campaniei electorale din 2009 a lui Traian Băsescu, în care ar fi suspectată şi de două infracţiuni de instigare la luare de mită, pentru care se impune extinderea urmăririi penale în cauza în care este cercetată deja, sub control judiciar, pentru cinci fapte de spălare de bani.
În acelaşi dosar a fost pusă sub control judiciar şi Ioana Băsescu, fiica cea mare a preşedintelui Traian Băsescu, fiind acuzată de instigare la abuz în serviciu şi la spălare de bani. Tot sub control judiciar, în aceeaşi cauză sunt cercetaţi Gheorghe Nastasia, Victor Tarhon, Ioan Silviu Wagner, fost director general al Oil Terminal, şi omul de afaceri Giovanni Mario Francesco, fostul concubin al Ioanei Băsescu.
"Legătura dintre persoanele care obţineau banii pe cale nelegală şi prestatorii de servicii legate de campanie era realizată de inculpata Udrea Elena Gabriela. Aceasta conducea un staff de campanie informal al unuia dintre candidaţi şi, din această poziţie, coordona atât achiziţiile de servicii de campanie, cât şi persoanele care au acţionat ca intermediari pentru plăţile realizate, astfel încât sumele de bani să ajungă la societăţile prestatoare. Remiterea foloaselor infracţionale se realiza prin încheierea unor contracte fictive cu societăţi care prestau în realitate servicii în cadrul campaniei electorale, respectiv publicitate stradală, tipărire de afişe, reclame publicate în mass media, realizarea unor pagini de internet, monitorizarea presei, organizarea de spectacole şi prestarea de servicii de consultanţă", susţin anchetatorii.