SYMMETRICA: ANUL TRECUT, Piaţa autohtonă de pavele şi borduri a crescut cu 5%

Valentin Busuioc
Companii #Construcţii / 16 aprilie 2015

Piaţa autohtonă de pavele şi borduri a crescut cu 5%

Piaţa locală de pavele şi borduri a raportat, anul trecut, un avans de 5% faţă de 2013, până la un volum de peste 13 milioane de metri de produse livrate, valoarea situându-se la circa 69 de milioane de euro, potrivit analizelor realizate de Symmetrica, producător autohton de pavele şi borduri vibropresate.

Sebastian Bobu, directorul executiv al Symmetrica, a declarat, într-un comunicat trimis astăzi redacţiei: "După ce, în ultimii cinci ani, nu am înregistrat niciun avans al pieţei locale de profil, estimările noastre arată că, anul trecut, atât valoarea acesteia, cât şi volumul de produse livrate au raportat o creştere uşoară, de 5%, comparativ cu 2013. În ciuda scăderii tot mai mari a proiectelor publice, susţinute de bugetele locale sau centrale, piaţa a avut un trend ascendent datorită numărului tot mai mare de proiecte private".

Reprezentantul firmei a mai spus că, în rândurile proiectelor private, cel mai mare avans s-a putut observa pe segmentul rezidenţial, care a prezentat o revenire la nivel naţional. De asemenea, şi numărul proiectelor private comerciale sau industriale s-a intensificat în ultimul an.

Chiar dacă piaţa a avut un trend ascendent în 2014, provocările întâmpinate anul trecut au fost unele majore, mai arată oficialii Symmetrica. Astfel, dincolo de scăderea drastică a bugetelor alocate de stat pentru lucrări de infrastructură şi peisagistică, anul trecut a adus şi o creştere a riscurilor în ceea ce priveşte termenele de plată şi insolvenţele raportate la nivelul pieţei de construcţii.

Pentru acest an, Sebastian Bobu mizează pe menţinerea valorilor înregistrate în 2014 în piaţa construcţiilor. Domnia sa a comentat: "Şi în acest an, piaţa de profil va fi susţinută cu precădere de numărul în creştere de proiecte private, în special cele rezidenţiale. De asemenea, sperăm că vom observa o alocare mai mare de fonduri pentru proiecte de infrastructură, mai ales în zonele cu un mare deficit în acest sens, precum Moldova".

Sebastian Bobu a mai spus că proiectele rezidenţiale au avut un impact major şi asupra Symmetrica, aceasta înregistrând la finalul anului 2014 o cifră de afaceri de circa 16 milioane de euro, în creştere cu 8% faţă de valoarea din 2013.

Symmetrica este un producător autohton de pavele, borduri şi rigole vibropresate pietonale şi carosabile. Firma a fost înfiinţată în 1994 de Florentina-Mihaela Stanciu (60% dintre acţiuni) şi Florin-Cristinel Stanciu (40%).

Prima fabrică Symmetrica a fost inaugurată în 1999 la Vereşti (Suceava), urmată de unităţile de producţie de la Podu Iloaiei (Iaşi, 2010), şi Bolintin Vale (Giurgium, 2011), Prejmer (Braşov, 2012) şi Cociu (Bistriţa-Năsăud, 2012).

Principalele proiecte pentru care Symmetrica a livrat pavele şi borduri includ: Arena Naţională, parcul balnear din staţiunea Vatra Dornei, magazine Carrefour, Lidl, Penny Market, parcări cu pavele ecologice în Capitală etc. De asemenea, produsele companiei au fost folosite pentru reabilitatea de străzi, trotuare şi parcuri ecologice din întreaga ţară.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb