• Jucătorii din piaţa automatizărilor industriale vor trata cu maximă seriozitate orice proiect de investiţii
Piaţa locală de automatizări, a cărei valoare se ridică la 300-400 milioane de euro într-un an normal, a cunoscut, în 2009, o scădere cu aproximativ 25-30% faţă de anul trecut. Ion Andronache, preşedintele Syscom 18, companie care livrează sisteme integrate în domeniul automatizărilor indus-triale, a declarat: "Anul 2009 a fost un an de < acomodare > cu criza, anul în care firmele au încercat să se adapteze la noile condiţii de piaţă. Anul 2010 va fi mai dificil odată ce toată lumea a înţeles gravitatea situaţiei. Băncile vor fi mai severe, bugetele de investiţii vor fi mai strânse, fiecare firmă va încerca să-şi recupereze creanţele cât mai rapid, iar firmele străine furnizoare de echipamente sau servicii vor fi mai active pe piaţa românească".
Deşi în acest an piaţa românească de automatizări şi sisteme de măsură nu va fi mult diferită ca volum faţă de 2009, este totuşi posibilă o uşoară creştere, iar concurenţa va fi mai dură. "Drept urmare, companiile din domeniu vor trata cu maximă seriozitate orice proiect de investiţii, indiferent de mărime, şi se vor orienta şi către alte business-uri, mai puţin exploatate până acum. Sunt de aşteptat mai multe investiţii în termocentrale, de exemplu", previzionează domnul Andronache.
Întrucât consumul de gaze şi de combustibili va fi relativ apropiat de cel din 2009, bugetele de investiţii în industria de petrol şi gaze vor fi asemănătoare; lupta pentru fiecare proiect va fi însă mai mare. "În ceea ce ne priveşte, încercăm să ne păstrăm poziţia pe care o avem în calitate de furnizor şi integrator de sis-tem pentru clienţii noştri tradiţionali - Petrom, Romgaz, Transgaz. Totodată vom fi mai agresivi pe alte pieţe - termocentrale, industria apei, medicamente, băuturi, industria alimentară", declară Ion Andronache.
În acest context, exportul devine o prioritate pentru Syscom 18 în 2010. Compania îşi propune un volum total de vânzări de circa 20 milioane de euro, dintre care 1,5 - 2 milioane de euro să fie reprezentate de exporturi. Ca şi în 2009, livrările de sisteme la cheie vor reprezenta probabil cca 80% din volumul total de vânzări. "Un alt obiectiv prioritar pentru noi este menţinerea colectivului de specialişti, obiectiv atins în 2009. De asemenea vrem să obţinem aprobarea europeană MID pentru sistemele noastre de măsură, caz în care vom fi prima firmă românească deţinând acest certificat", completează Andronache.
Cel mai recent proiect major al companiei, finalizat la sfârşitul anului 2009, a fost implementarea sistemelor de recuperare vapori în 10 depozite Petrom concomitent cu introducerea încărcării pe jos pentru benzină. Valoarea proiectului a fost de ordinul milioanelor euro şi a inclus servicii integrate: proiectare, livrare echipamente, dezvoltare software, instalare, punere în funcţiune, teste.