Nivelul evaziunii fiscale în domeniul producţiei, prelucrării şi comercializării tutunului şi produselor din tutun este într-o continuă scădere, după cum ne-a spus Felicia Pop, comisar general în cadrul Gărzii Financiare.
Acest fenomen are loc în condiţiile în care contrabanda cu tutun şi produse din tutun a crescut, potrivit datelor pe ianuarie 2013, la peste 15%, de la un nivel constant, anul trecut, de circa 13%.
Potrivit Feliciei Pop, comercializarea produselor din tutun fără marcaje fiscale a fost identificată cel mai des în vadurile comerciale cu trafic intens de persoane.
Cele mai mari cantităţi de produse din tutun confiscate de Garda Financiară provin din regiunile aflate la nord-est de România.
În domeniul producerii şi comercializării tutunului şi produselor din tutun, comisarii Gărzii Financiare au constatat, în decursul anului trecut, un prejudiciu total calculat la suma de 203.053.351 lei şi au dispus confiscarea a 93.920 de ţigarete.
Comisarul general al Gărzii Financiare ne-a precizat că, în scopul prevenirii şi combaterii evaziunii fiscale în acest domeniu, sunt implementate permanent mai multe măsuri, printre care se numără: efectuarea de verificări la operatori economici care efectuează importuri, achiziţii şi livrări intracomunitare de tutun prelucrat, tutun brut sau tutun parţial prelucrat; monitorizarea activităţii antrepozitarilor autorizaţi pentru producţia de tutun prelucrat; efectuarea de verificări la operatori economici care depozitea-ză, comercializea-ză şi trans-portă tutun brut sau tutun parţial prelucrat; efectuarea de verificări în spaţiile unde se desfăşoară activităţi de depozitare şi comercializare angro şi en-detail a tutunului prelucrat; participarea, împreună cu organele de cercetare penală, la activităţi de verificare a legalităţii activităţii unor operatori economici şi evaluarea prejudiciului.
• ANV derulează o acţiune de combatere a contrabandei la frontiera non-comunitară
Industria tutunului a prezentat rezultatele studiului Novel Research pe ianuarie, referitoare la contrabanda cu tutun, într-o întâlnire cu reprezentanţii Autorităţii Naţionale a Vămilor (ANV), în cadrul căreia a fost decisă formarea unui grup de lucru permanent, alcătuit din companiile de tutun şi Autoritatea Vamală. Cele două părţi au agreat şi un plan special de măsuri pentru perioada imediat următoare, în scopul combaterii pieţei negre a tutunului.
Dorel Fronea, Şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor, a menţionat că, în urma controalelor derulate în ianuarie, echipele mobile ale Autorităţii Vamale au aplicat amenzi de circa 2,9 milioa-ne lei şi au confiscat bunuri în valoare de peste 1,5 milioane lei.
Au fost reţinute, până la plata amenzii, 36 de autovehicule, iar trei autovehicule implicate în cazuri de contrabandă cu ţigarete au fost reţinute în vederea confiscării, a anunţat Autoritatea, precizând că activitatea organelor de inspecţie fiscală, în luna ianuarie 2013, s-a concretizat în constatări însumând circa 190 milioa-ne lei, cu 52% mai mult decât în perioada similară din 2012.
În perioada 4-17 martie, ca urmare a des-făşurării acţiunii "Antitabac 2013", structurile de supraveghere şi control din cadrul Autorităţii Naţionale a Vămilor au reţinut, în vederea confiscării, un număr de aproximativ 1.326.000 de ţigarete de contrabandă şi 13 autoturisme folosite la transportul aces-tora. Valoarea amenzilor contravenţionale aplicate a fost de aproximativ 2,5 milioane de lei.
ANV derulează o amplă acţiune - "Antitabac 2013" - în vederea combaterii traficului ilicit cu ţigarete la frontiera non-comunitară (Moldova, Ucraina, Serbia). În cadrul acestei acţiuni sunt angrenate 15 scannere, 36 de echipe antitabac şi peste 30 de echipe mobile din cadrul structurilor de supraveghere şi control.
"În perioada următoare vor fi desfăşurate acţiuni de amploare la nivel naţional, în vederea combaterii acestui fenomen, cu implicarea întregii structuri de supraveghere şi control vamal, respectiv echipe mobile, echipe canine şi echipamente de scanare", a declarat Dorel Fronea.
Producătorii de tutun susţin că, în vederea reducerii comerţului ilicit cu ţigarete, este necesară adoptarea mai multor măsuri, printre care reglementarea mai clară a infracţiunilor de contrabandă şi evaziune fiscală; calificarea infracţiunilor în punc-tele de trecere a frontierei cu Ungaria şi Bulgaria; atribuirea unor competenţe specifice poliţiei locale şi jandarmeriei; precum şi reluarea scanării tuturor mijloacelor de transport în punctele de trecere a frontierei.