TARA INTERACTIVE: Reducerea costurilor şi accelerarea migrării în cloud, principalele tendinţe ale industriei de software din România în 2023

V.G.
Companii / 30 ianuarie 2023

Reducerea costurilor şi accelerarea migrării în cloud, principalele tendinţe ale industriei de software din România în 2023

Anul 2023 va fi, în România, al evoluţiei tehnologice. Companiile vor căuta soluţii de eficientizare a costurilor, vor apela la AI (inteligenţa artificială) şi se vor înscrie curentului global de accelerare a migrării în cloud, adoptând, simultan, tehnologii sustenabile, arată un comunicat de presă remis redacţeii. Acestea sunt principalele tendinţe ale industriei de software din România în 2023, potrivit TARA Interactive, companie românească de dezvoltare de software.

"Odată cu simplificarea accesului la tehnologia avansată pentru companii, pe măsură ce fiecare aspect al vieţii are potenţialul de a fi translatat în date, pe care le putem analiza, vom începe să vedem o accelerare a inovaţiei, iar aceasta va prolifera în 2023. Cu pericole iminente ce derivă din mai multe crize globale, care ne influenţează viaţa de zi cu zi, companiile caută soluţii să utilizeze tehnologia pentru a rezolva probleme presante ale umanităţii. Astăzi, companiile au acces la date, datorită dispozitivelor purtabile, medicale, senzori etc. şi altor dispozitive conectate, mai mult decât am avut în orice alt moment. Combinate cu tehnologii cloud şi AI, datele colectate ne indică direcţia de dezvoltare de noi soluţii tech a căror aplicabilitate va surprinde de la an la an", spune Vlad Lepădatu, Managing Partner la TARA Interactive.

Conform sursei citate, creşterea lentă a economiei globale şi dinamica forţei de muncă au determinat reducerea costurilor de producţie, prin optimizarea proceselor operaţionale şi prin scăderea resurselor utilizate. Tot mai multe companii adoptă soluţii de automatizare a proceselor repetitive consumatoare de timp, prin implementarea roboţilor sau dezvoltarea unor soluţii adaptate propriilor nevoi.

Tendinţa de reducere a costurilor operaţionale se regăseşte şi la nivelul departamentelor IT, prin migrarea infrastructurilor - parţial sau total - către cloud. Utilizarea serviciilor cloud permite companiilor inclusiv ajustarea costurilor prin achiziţionarea abonamentelor pe perioade de timp limitate, dar şi asigurarea unei mai bune securităţi, atât a datelor interne, cât şi ale clienţilor. Cloud-ul permite o mai mare agilitate şi o viteză de inovaţie îmbunătăţită, minimizând timpul prin care se pot testa conceptele şi noile produse şi validând valoarea adusă clienţilor. În funcţie de specificul fiecărei companii, acestea vor opta pentru o trecere totală la cloud sau pentru o integrare doar a operaţiunilor care aduc un beneficiu din punct de vedere al costurilor sau al timpului de execuţie.

Potrivit Gartner, la nivel global, serviciile în cloud vor creşte cu 20,7% în 2023 faţă de 2022, ajungând la o valoare de aproape 592 de miliarde de dolari.

Creşte cererea de implementare de tehnologii sustenabile

În 2023, se observă deja interesul crescut al mediului de business pentru adoptarea tehnologiilor sustenabile care ajută la creşterea eficienţei energetice, fie că vorbim despre schimbarea infrastructurii IT sau trecerea în cloud, utilizarea surselor regenerabile de energie sau înlocuirea parcului auto cu maşini mai eficiente.

De asemenea, consumatorii apreciază informaţiile complete despre produsele pe care le accesează, ceea ce duce la o implementare de sisteme la nivelul întregului lanţ de producţie, pentru o transparenţă în întreg procesul, pentru trasabilitate şi analiză. Investiţiile în tehnologie durabilă au potenţialul de a crea o mai mare rezilienţă şi performanţă financiară, oferind, totodată, noi căi de creştere.

2023 va fi marcat şi de adoptare a tehnologiilor AI în ceea ce priveşte analiza datelor şi luarea deciziilor. Monitorizarea şi analiza automată a feedback-ului primit de la clienţi ajută la îmbunătăţirea constantă a produselor şi serviciilor oferite.

Potrivit Gartner, până în 2026, organizaţiile care utilizează AI în cadrul proceselor operaţionale şi care se vor alinia în privinţa transparenţei, încrederii şi securităţii acestora, vor beneficia de o creştere cu 50% a rezultatelor. De asemenea, se estimează că, până în 2028, 20% din forţa de muncă globala şi 40% din productivitatea economică vor fi obţinute de către sisteme AI.

Extinderea prezenţei tot mai multor tehnologii în Metaverse este o altă tendinţă care va accelera în perioada următoare. Se estimează că 40% din companiile mari vor avea o prezenţă în Metaverse, atingând o valoare de 800 de miliarde de dolari, până în 2028 (Research and Markets, 2022). Astfel, se va deschide piaţa către creatorii din Metaverse, care vor primi o parte din tranzacţiile efectuate de jucători, similar magazinelor de aplicaţii. Iar utilizatorii vor putea interacţiona cu brandurile la un nivel mult mai ridicat şi vor putea experimenta produsele oferite virtual, mai arată sursa citată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb