Institutul de Întreprinderi din Varşovia a dezvoltat un indicator al puterii pieţei muncii pentru ţările celor trei mări, care ia în considerare structura demografică a societăţilor, competenţele acestora şi mediul de afaceri. Ţara noastră se află pe locul 9, conform unui comunicat de presă remis Redacţiei.
Potrivit sursei citate, rezultatul confruntării dintre scăderea ofertei de muncă şi creşterea lentă a productivităţii va fi concurenţa globală pentru oamenii din ţările din întreaga lume.
Ţările care pot oferi companiilor o structură demografică mai bună, o forţă de muncă mai bine educată, o capacitate mai mare de a atrage imigranţi şi costuri mai mici de angajare vor evita stagnarea. Indicatorul de performanţă pe piaţa muncii ia în considerare toţi factorii menţionaţi mai sus. Scorul său final, plasat pe o scară de 100 de puncte, este menit să fie un indicator al performanţei anumitor ţări şi un predictor al modului în care se vor gestiona economic. Au fost incluse doar statele celor Trei Mări, arată sursa citată.
Pragmatica a fost factorul decisiv. Pe de o parte, suntem legaţi de ţările celor Trei Mări nu numai prin istorie, cultură sau religie, ci şi prin interese economice comune. Acest bloc din 12 părţi trebuie să fie cât mai puternic şi consolidat din punct de vedere economic, astfel încât creşterea economică în Republica Cehă sau Estonia ar fi în acelaşi timp o veste bună pentru Polonia sau România. Pentru ca acest lucru să se întâmple, totuşi, este necesară o integrare economică în continuare conform celor mai bune modele posibile.
Indicatorul care evidenţiază diferenţele dintre ţările din cele trei mări, se doreşte a fi util în găsirea unor astfel de modele. Indicatorul se bazează pe piloni care iau în considerare date dintr-un set de toate ţările Uniunii Europene - evaluarea cu ajutorul acesteia a ţărilor din cele trei mări este plasată, prin urmare, într-un context mai larg, paneuropean, se mai arată în comunicat.