TĂRICEANU, LA TRILATERALA ROMÂNIA-BULGARIA-SERBIA:  Strategia Dunării - un proiect foarte util

T.I.
Politică / 12 decembrie 2018

Călin Popescu-Tăriceanu

Călin Popescu-Tăriceanu

Importanţa deosebită pe care România, în calitate de co-iniţiator, o acordă Strategiei UE pentru Regiunea Dunării (SUERD) şi oportunitatea relansării acesteia, mai ales în contextul exercitării în acelaşi timp de către ţara noastră a preşedinţiei SUERD şi a preşedinţiei Consiliului UE, au fost evidenţiate, astăzi, de şeful Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, în cadrul reuniunii trilaterale a Comisiilor pentru politică externă - România, Bulgaria şi Serbia.

Tăriceanu a precizat că ţara noastră va acţiona, în perioada următoare, pentru mărirea gradului de coeziune europeană, inclusiv prin promovarea unei abordări unitare pe cele două paliere de responsabilitate: realizarea obiectivelor SUERD şi adoptarea de concluzii ale Consiliului UE privind implementarea strategiilor macro-regionale.

"Colegilor din Bulgaria şi din Serbia le-am vorbit foarte mult despre Strategia Dunării, un proiect pe care l-am iniţiat şi care cred că ar fi foarte util atât pentru ţările noastre, individual luate, cât şi în ceea ce înseamnă posibilităţile de cooperare regională. Astăzi le-am spus colegilor din Bulgaria că îmi doresc mult să avansăm în ceea ce înseamnă negocierile privind modificarea tratatului vizând frontiera pe Dunăre şi obligaţiile care ne revin pentru a putea demara lucrările de refacere a navigabilităţii Dunării pe tot parcursul anului. Dunărea, ca fluviu navigabil, e foarte importantă pentru dezvoltarea ambelor ţări. Proiectele care ţin de Strategia Dunării, cum ar fi un al doilea pod rutier la Giurgiu, podul de la Turnu Măgurele, eventual centrala hidroelectrică pe Dunăre de la Izlaz, un proiect care are rădăcini foarte vechi. Sunt alte proiecte importante care pot fi gândite pe Dunăre, porturile de la Dunăre. Am vorbit acelaşi lucru şi cu Serbia. Chiar dacă e încă doar o ţară candidată la UE, Strategia Dunării ne va permite să gândim proiecte de cooperare cu Serbia", a subliniat Tăriceanu.

Preşedintele Senatului a adăugat că o altă chestiune abordată în cadrul evenimentului a fost dorinţa României ca pe perioada preşedinţiei rotative a Consiliului UE să aibă printre priorităţi extinderea Uniunii Europene.

"Muntenegru, în prezent, este ţara din zona balcanică cea mai avansată. Serbia ne-a informat că au deschis încă două capitole de negociere. Sunt pregătiţi cu încă cinci capitole de negocieri. Regiunea balcanică trebuie să devină o zonă de securitate, prosperitate, democraţie şi libertate pentru toate ţările şi toţi cetăţenii ei", a arătat Tăriceanu.

Tăriceanu a participat, astăzi la deschiderea celei de a III-a Reuniuni trilaterale a Comisiilor pentru politică externă din Senatul României, Adunarea Naţională a Republicii Bulgaria şi Adunarea Naţională a Republicii Serbia, eveniment găzduit de Senat, potrivit Agerpres.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb