Tarifele RCA vor creşte cu aproape 15%, anul viitor

Corina Fraştelni
Ziarul BURSA #Companii #Auto / 20 februarie 2008

Tarifele RCA vor creşte cu aproape 15%, anul viitor

Majoritatea companiilor de asigurări consideră că tarifele practicate în anul 2009 pentru răspunderea civilă obligatorie auto (RCA) vor creşte cu aproximativ 15%, faţă de tarifele din 2008. Principalele elemente de creştere a tarifelor RCA sunt generate de dublarea limitelor de răspundere civilă auto şi de creşterea ratei daunei a asiguratorilor.

Rata daunei este în creştere permanentă datorită numărului foarte mare de accidente, a nivelului primelor de asigurare practicate în piaţă, dar şi din cauza indisciplinei şoferilor. Astfel, rata daunei se situează la circa 65% -70% pentru asiguratorii de pe piaţa de profil.

Reprezentanţii companiilor de asigurări susţin că anul 2008 a adus o creştere a daunalităţii şi implicit a tarifelor RCA. Faţă de anul 2007, creşterea tarifelor RCA a fost cuprinsă între 7% şi 25%.

Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) nu intervine în niciun fel în stabilirea tarifelor de primă pentru asigurarea RCA, rolul CSA fiind acela de a urmări respectarea cerinţelor impuse prin norme. Doamna Angela Toncescu, preşedinte al CSA, ne-a declarat: "Începând cu anul 2007, CSA a renunţat la impunerea unor tarife RCA obligatorii, liberalizarea tarifelor fiind un pas firesc în contextul alinierii şi integrării în sistemul unic european de asigurare". Astfel, societăţile de asigurări, având în vedere regulile economiei de piaţă, îşi stabilesc propriile tarife, acestea fiind singurele în măsură să decidă dacă le majorează sau le diminuează, în funcţie de rezultatele proprii înregistrate pentru această formă de asigurare, de dauna medie, rata daunei, frecvenţa daunelor, cheltuielile de achiziţie.

Domnia sa a precizat: "Subliniem însă faptul că normele în vigoare impun societăţilor de asigurare să stabilească tarifele pe baza unor calcule actuariale pentru limitele de despăgubire prevăzute în norme, cu respectarea criteriilor de prudenţialitate, precum şi să notifice către CSA aceste tarife".

Doamna Toncescu este de părere că majorarea tarifelor de primă RCA pentru anul 2007 a fost în parte influenţată de extinderea limitei de acoperire teritorială (începând cu 2007, asigurarea RCA acoperă teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene şi cele aparţinând Spaţiului European), precum şi de creşterea limitelor de despăgubire. Domnia sa ne-a mai spus că limitele de despăgubire cresc şi pentru 2008, până la următoarele valori: 750.000 de euro pentru vătămare corporală sau deces şi o sumă minimă de 150.000 pentru daună materială.

Preşedintele CSA consideră că anul 2008 va aduce o dublare a limitelor de despăgubire, astfel: în caz de vătămare corporală, o sumă minimă de 1.500.000 de euro per eveniment, indiferent de numărul victimelor, iar în caz de daună materială, o sumă minimă de 300.000 de euro per eveniment, indiferent de numărul păgubiţilor.

Doamna Angela Toncescu ne-a declarat: "Creşterea limitelor de despăgubire s-a stabilit avându-se în vedere prevederile directivelor europene care impun pentru fiecare stat membru obligativitatea asigurării, până în anul 2012, a limitei minime de 5.000.000 de euro pentru vătămări corporale, respectiv 1.000.000 de euro pentru daune materiale, şi, de asemenea, atingerea până în 2010 a jumătate din valorea limitelor impuse".

Domnul Cătălin Stroe, manager al diviziei de vânzări şi marketing al companiei "ASIROM", consideră că principalele elemente de creştere a tarifelor RCA sunt generate de majorarea limitei maxime de răspundere şi de creşterea valorii parcului naţional prin achiziţionarea de vehicule tot mai scumpe. Domnia sa ne-a declarat: " În ceea ce priveşte anul 2009, trebuie să luăm în calcul şi eventuala dublare a limitelor despăgubirilor pentru vătămări corporale precum şi Ordinul 14/2007 al CSA, ce va influenţa prin aplicarea sa valoarea preţului RCA datorită costurilor suplimentare ce vor trebui recuperate de asigurători în urma blocării unor active pentru acoperirea rezervei tehnice suplimentare". Domnul Stroe este de părere că toate acestea sunt considerente pentru care se estimează o creştere procentuală a tarifelor RCA cu 13-15% în 2009 faţă de 2007.

Domnul Stroe consideră că anul 2008 va aduce o creştere a daunalităţii şi implicit a tarifelor RCA. "Însă, creşterea medie a acestor tarife în 2008 faţă de 2007 este relativ mică, de aproximativ 5-7%", a adăugat domnul Stroe.

La compania de asigurări "ASTRA-UNIQA", tarifele RCA sunt diferenţiate în funcţie de capacitatea cilindrică a autovehiculului, zona geografică, tipul de client (persoană fizică sau juridică) şi alte criterii. Doamna Gabriela Rusu, director de marketing, ne-a declarat că ponderea majorării tarifelor faţă de anul 2007 a fost de 20%, datorită creşterii ratei daunei şi a dublării limitelor de răspundere. Domnia sa ne-a mai spus că nu poate preconiza care va fi valoarea unei asigurări RCA în 2009. "Tarifele pe 2009 au fost notificate deja de către companiile de asigurare, dar există şi posibilitata ca după 12 luni acestea să fie recalculate", a precizat doamna Rusu.

Doamna Camelia Coandă, product manager RCA al "Generali Asigurări", ne-a declarat că este dificil de estimat un procent de creştere, întrucât tariful de prime Generali este diferenţiat după mai multe criterii. "Există categorii de vehicule unde primele de asigurare s-au menţinut la acelaşi nivel cu cel al anului 2007, rezultatele tehnice obtinuţe permiţând acest lucru, dar există şi categorii pentru care primele au suportat majorări de peste 30%", a precizat doamna Coandă.

Domnia sa consideră că motivele majorării tarifelor sunt creşterea numărului de vehicule în circulaţie, a numărului accidentelor rutiere sau a daunei medii.

Pentru anul 2009, domnia sa ne-a spus că primele vor fi calculate pe baze actuariale, în funcţie de rata daunei şi de rezultatele tehnice înregistrate.

Conducerea "BCR Asigurări" ne-a declarat că procentul creşterii tarifelor RCA, comparativ cu anul 2007, a fost de 25%. Oficialii companiei consideră că prima de asigurare RCA va fi cu 10%-15% mai mare în anul 2009 faţă de tarifele practicate în 2008.

Creşte rata daunalităţii

"ASIROM" ţinteşte în mod special segmentele de clientelă cu daunalitate mică. Aceasta se reflectă practic şi în rata daunei înregistrată la nivelul anului 2007, care se situează în jurul valorii de 65%, conform declaraţiei domnului Stroe.

Doamna Gabriela Rusu ne-a declarat că rata daunei este în creştere permanentă, datorită creşterii numărului accidentelor.

În ceea ce priveşte rata daunalităţii companiei "Generali Asigurări" pe segmentul RCA, doamna Camelia Coandă ne-a spus că nu există rezultate exacte în acest moment, deoarece exerciţiul financiar pentru anul 2007 nu s-a încheiat. Domnia sa ne-a declarat: "În condiţiile actuale, având în vedere cum se desfăşoară circulaţia pe drumurile publice, indisciplina şoferilor în trafic, starea drumurilor, precum şi nivelul primelor de asigurare practicate în piaţă, rata daunei este mare, cu siguranţă, pentru toţi asiguratorii şi, din păcate, nu se poate modifica, pe total piaţă".

Pentru asiguratorul "BCR", rata daunei pe segmentul RCA este în creştere, pe fondul sporirii numărului de autovehicule înmatriculate, dar şi din cauza creşterii numărului de daune şi a severităţii acestora. Rata daunei a fost de aproximativ 70% în 2007.

Doar 0,5% din autovehicule nu au RCA, declară Angela Toncescu

Angela Toncescu, preşedintele CSA, ne-a declarat că, din informaţiile făcute publice de către Direcţia Poliţiei Rutiere referitoare la controalele efectuate recent, la nivel naţional, privind încheierea asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto, rezultă că numărul autovehiculelor depistate fără asigurare reprezintă doar 0,5% din totalul verificat. Domnia sa a precizat: "Având în vedere acest lucru, precum şi campaniile RCA derulate în perioada decembrie - ianuarie, avem convingerea că societăţile de asigurare şi-au menţinut portofoliul de la sfârşitul anului anterior, la care s-au adăugat autovehiculele nou înmatriculate".

În legatură cu rezervele tehnice suplimentare, doamna Toncescu ne-a spus: "Constituirea şi menţinerea rezervelor tehnice de către asiguratori se face conform art.21 din Legea 32/2000 şi a normelor în vigoare". Domnia sa a subliniat că rolul rezervelor tehnice este acela de a permite societăţii de asigurare acoperirea, în orice moment, a obligaţiilor pe care aceasta şi le-a asumat prin contractele de asigurare încheiate, interesele asiguraţilor fiind astfel protejate. "Nivelul rezervelor depinde de mai mulţi factori, precum dimensiunea activităţii de subscriere, structura portofoliului propriu fiecărei societăţi sau rata daunei", a adăugat preşedintele CSA.

Referitor la principalele probleme cu care se confruntă piaţa de profil, CSA a atras atenţia asupra faptului că efectuarea unor cheltuieli excesive cu contractarea asigurărilor obligatorii RCA poate afecta solvabilitatea unei societăţi. Preşedintele CSA ne-a spus că, din anul 2007, asiguratorii aplică modelul de solvabilitate I, care ţine cont de dimensiunea capitalurilor proprii, iar în cadrul acestora, alături de capitalul social, rezultatul financiar - profit sau pierdere după caz - poate face diferenţa. "Prin urmare, o politică de tarifare şi o politică de costuri de achiziţie necorelate cu daunalitatea şi structura de portofoliu pot crea probleme care să necesite în cele din urmă infuzii de capital", a adăugat doamna Toncescu. Astfel, fiecare asigurator trebuie să îşi identifice şi să cuantifice riscurile aferente propriei afaceri şi să ia măsuri de diminuare a acestora.

Conducerea CSA a subliniat că va monitoriza atent evoluţia indicatorilor tuturor companiilor de asigurare şi îndeosebi a celor cu o cotă importantă de piaţă pentru a preveni orice probleme care ar putea afecta stabilitatea pieţei în ansamblu.

Începând cu 1 ianuarie 2008 , 16 societăţi au primit confirmarea menţinerii autorizaţiei de practicare a asigurării obligatorii de răspundere civilă auto (RCA) : "Allianz-Tiriac Asigurari SA", "Asiban SA", "Asigurarea Românească - Asirom SA", "Societatea Comercială de Asigurare-Reasigurare Astra SA", "BCR Asigurări SA", "BT Asigurări SA", "Generali SA", "Omniasig Vienna Insurance Group SA", "Unita Vienna Insurance Group SA", "Asigurare Reasigurare Ardaf SA", "ABC Asigurări-Reasigurări SA", "Asitrans SA", "Interamerican Romania Insurance Company SA", "OTP Garancia Asigurări SA", "Clal Romania Asigurări-reasigurări SA" şi "Carpatica Asig SA".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb