TEHNOLOGIA INFORMAŢIONALĂ ÎN UE Companiile IT sunt pregătite pentru rigorile pieţei europene

Mihai Vereha
Ziarul BURSA #Companii #IT / 21 februarie 2006

Firmele din ţara noastră care asigură servicii de comunicaţii şi tehnologii de informare vor face faţă concurenţei externe după aderarea la Uniunea Europeană, a afirmat ieri Aneil Singh, reprezentantul Delegaţiei Comisiei Europene (DCA), în cadrul seminarului "Comunicaţii electronice şi IT". Legislaţia României în domeniu a fost aliniată la standardele europene încă din anul 2002, ţara noastră fiind primul stat candidat care a cerut şi a reuşit să aplice noul aquis comunitar. Oficialul DCA s-a declarat mulţumit de cadrul legislativ care a asigurat pe acest segment de piaţă apariţia concurenţei loiale. Domeniul IT asigură 8% din veniturile produsului intern brut (PIB) şi are şanse reale de dezvoltare. Ministrul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiilor, Zsolt Nagy a estimat o creştere a acestui sector cu pînă la 20% în anii următori. De asemenea, şi din punct de vedere al exporturilor, domeniul IT este extrem de important, vînzările de software cifrîndu-se la 280 de milioane euro anul trecut, a mai precizat Zsolt Nagy.

În Uniunea Europeană ultimele date relevă faptul că sectorul IT şi de comunicare reprezintă 6% din PIB-ul comunitar, acesta generînd 25% din creşterea economică totală şi 40% din creşterea productivităţii muncii. Prin Strategia de la Lisabona, UE a realizat potenţialul aceste industrii şi a luat măsuri pentru dezvoltarea acestui sector, mizînd pe crearea unei economii bazate pe cunoaştere, pentru ameliorarea cantităţii şi calităţii muncii care vor contribui în cele din urmă la creştere economică.

UE acordă în prezent facilităţi de finanţare întreprinzătorilor care investesc în tehnologii IT prin patru programe. La două dintre acestea participă şi ţara noastră prin încheierea de memorandum-uri de înţelegere. Prin programul eTEN sunt promovate investiţiile de extindere a serviciilor bazate pe reţele de comunicaţii şi se concentrează în principal pe serviciile publice. Cel de-al doilea program IDABC (Interchange of Data between Administrators, Business and Citizens 2005-2009), urmăreşte identificarea, sprijinirea şi promovarea măsurilor pentru dezvoltarea serviciilor paneuropene de eGovernment, adică implementarea tehnologiei în administraţie.

În momentul de faţă, autorităţile din ţara noastră iau în calcul posibilităţile de participare la alte două programe comunitare, eContent Plus şi Safer Internet Plus.

Tendinţele actuale în domeniul tehnologiei comunicaţiei sunt ca pînă în anul 2012 toate statele membre ale UE să treacă la servicii de televiziune digitală care, pe lîngă faptul că oferă o calitate sporită a transmisiei, prezintă avantaje şi din punct de vedere economic. Astfel, companiile care comercializează acest serviciu au o colectare mult mai bună a abonamentelor, evită pirateria prin codare iar clientul plăteşte doar programele pe care le urmăreşte. Statele Unite ale Americii vor implementa această tehnologie pînă în 2009 iar Japonia pînă în 2011.

În ceea ce priveşte serviciile poştale, anul acesta statele membre UE vor trebui să reducă şi mai mult zonele de monopol permise. Reforma a debutat în 1997 odată cu adoptarea Directivei Poştale şi urmăreşte deschiderea graduală a acestui sector pentru întreprinzători privaţi şi limitarea în mod progresiv a serviciilor care mai pot rămîne monopolizate. Liberalizarea totală a serviciilor poştale este prevăzută pentru anul 2009. România ca viitor stat UE va trebui să îşi alinieze legislaţia conform acestor schimbări.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb